שתף קטע נבחר

הסבר מפתיע: למה מתפתח גידול סרטני בגוף?

על שאלת מיליון הדולר הזו ניסה לענות בהרצאתו באירוע TEDMED live שנערך בירושלים, ד"ר גל מרקל, רופא וחוקר בתחום האימונו - אונקולוגיה. הוא מסביר מהו התפקיד של מערכת החיסון במלחמה מול הסרטן ומה צופן העתיד בתחום הריפוי. צפו בהרצאתו המרתקת

גוף האדם הוא מכונה מופלאה, כזו שלרוב יודעת לטפל בעצמה ולהתמודד עם נגיפים באמצעות המערכת החיסונית. אבל מה קורה כשבגוף מתפתח גידול סרטני? מדוע המערכת החיסונית לא מזהה את הגידול בראשיתו וממגרת אותו?

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

בהרצאתו בכנס טד-מד שנערך השנה לראשונה בישראל הסביר ד"ר גל מרקל, רופא וחוקר בתחום האימונו-אונקולוגיה, שתאי סרטן נוצרים בגוף כל העת, אך הם מאותרים ומושמדים על-ידי מערכת החיסון.

 

להרצאות טד-מד ישראל 2014  

 

ובכל זאת, באופן פרדוקסלי לכאורה, תמותה מסרטן היא כיום הגורם המוביל לתמותה בעולם המערבי. כיצד, אם כן, למרות יעילותה של מערכת החיסון נוצר סרטן שגורם למחלה?

 

ממצאים בעשור האחרון מוכיחים שהסיבה העיקרית לכך היא שתאי הסרטן מפתחים מנגנוני התחמקות ממערכת החיסון, ולא שמערכת החיסון נחלשת ונכשלת. לפיכך, כבר בעת אבחון מחלת הסרטן בחולה, התאים הסרטניים חומקים באופן מלא 'מתחת לרדאר' של מערכת החיסון.

 

 

מתוך אירוע TEDMED live

מה מרגיש רופא שעוזר לחולה סופני למות?

 "חולים כבר לא עושים מה שהרופאים אומרים"

"אני אמנם משותק אבל יכול להזיז הרים"

  

עד כה: טיפול בתקיפה ישירה של הגידול סרטני

הטיפול עד כה בסרטן התמקד בתקיפה ישירה של הגידול באמצעות ניתוח או קרינה (במקרה של גידול מקומי), או באמצעות כימותרפיה או תרופות ביולוגיות כנגד מסלולים מטבוליים פרטניים (במקרה של סרטן מפושט).

 

הטיפולים האחרונים מוגבלים בשל תופעות לוואי או יעילות קצרת מועד בשל השתנות מהירה של התאים הסרטניים. לעומת זאת, מערכת החיסון היא תוצר מתוחכם של מאות מיליוני שנות אבולוציה שביכולתו 'ללמוד' ולהשתנות יחד עם הסרטן. למעשה, ניטרול מערכות ההתחמקות של הגידולים ממערכת החיסון מחזיר את תאי הסרטן ל'רדאר' של מערכת החיסון ומשחזר את יכולתה לחסל ביעילות את הסרטן.

 

ד"ר מרקל הסביר שמדובר בשינוי תפישה מהותי בטיפול בסרטן, משום שבטיפול אימונו-אונקולוגי לא תוקפים את הסרטן באופן ישיר. יתרה מכך, נראה שמנגנוני התחמקות אלו הם ככל הנראה גנריים ומנוצלים על ידי ממאירויות מסוגים שונים. עד כה זוהו מנגנוני התחמקות ספורים, אחד מהם זוהה במעבדתו של ד"ר מרקל ומתווך על-ידי החלבון CEACAM1. ד"ר מרקל הציג בהרצאתו כיצד ניטרול המנגנון שגילה פועל במלנומה ובסוגים נוספים של סרטן. ניסוי קליני בינלאומי רב-מרכזי בתרופה הניסיונית צפוי להתחיל כבר בתחילת 2015.

 

זיהוי מהלך ההתקדמות של המחלה

גל מרקל הוא בעל תואר ד"ר לרפואה ותואר ד"ר באימונולוגיה בהצטיינות יתרה, שניהם מהאוניברסיטה העברית. ד"ר מרקל מנהל את מעבדות המחקר של מכון 'אלה' למלנומה בבית החולים שיבא מ- 2008 שם הוא מוביל את תכנית המחקר הבסיסי-יישומי של מכון המלנומה, תוך שימת דגש על הרלוונטיות הקלינית של שאלות המחקר הביולוגיות ובחינה מתמדת של תקפות התוצאות בראי המציאות.

 

מלנומה היא הסוג הקטלני ביותר של סרטן העור, אשר תוקפת צעירים ומבוגרים כאחד ונפוצה יחסית בישראל. פילוסופית המחקר של ד"ר מרקל מדגישה זיהוי צרכים ופערים רפואיים אמתיים וקונקרטיים המניעים את פיתוח הפתרונות הטכנולוגיים המתאימים, כך שיגיעו אל החולים בהקדם האפשרי.

 

התגליות של מעבדתו כוללות בין השאר זיהוי מנגנון התחמקות של גידולים ממערכת החיסון, פיתוח גישה להקניית חיישנים לתאים של מערכת החיסון כך שימצאו בגוף את תאי המלנומה, זיהוי מנגנון מרכזי בהתקדמות של מלנומה למחלה גרורתית, זיהוי 'חתימה' בבדיקת דם שמאפיינת חולי מלנומה גרורתית ועוד.

 

ד"ר מרקל הוא מרצה בכיר בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב מ- 2010 ומתמחה באונקולוגיה מ- 2012. הוא פרסם למעלה מ- 70 מאמרים מדעיים ורשם למעלה מ- 20 פטנטים. על בסיס תגליותיו הוקמה ב- 2010 חברת cCAM Biotherpaeutics בה הוא מכהן גם כמדען הראשי, המפתחת תרופה חדשה לסרטן ותתחיל ניסויים קליניים בתחילת 2015.

 

במהלך השנים הרצה ד"ר מרקל על עבודתו בעשרות רבות של כנסים ופורומים רפואיים ומדעיים בארץ ובעולם וזכה בפרסי הצטיינות, מלגות ומענקי מחקר רבים, מקומיים ובינלאומיים. הרצאתו בכנס TEDMEDLive Jerusalem center, הייתה אחת מ-11 הרצאות שניתנו על 'הנקודה באדומה' במרכז במת התיאטרון, וגם היא כמו ההרצאות האחרות שעסקו בחדשנות ויצירתיות בתחומי הביוטק, הפארמה והרפואה, הוכיחה שוב שחשיבה 'מחוץ לקופסה' יכולה לשנות בעתיד (גם הקרוב) את עולם הרפואה כפי שאנו מכירים אותו היום.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterskock
כימותרפיה. עד כה אחד הטיפולים המרכזיים בסרטן
צילום: shutterskock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים