סופר-פוד: גוג'י ברי - משפר תפקוד מיני ומעכב הזדקנות
גוג'י ברי הם תותים קטנים עם עוצמה גדולה - נוגדי החמצון שבהם מאיטים את תסמיני ההזדקנות, משפרים את הראייה וגם את התפקוד המיני. איך כדאי לצרוך אותם? כתבה ראשונה בסדרה שחושפת את סודות הבריאות שבמזונות העל
תותי גוג'י ברי הם אדפטוגן, צמח שמשפר את העמידות ויכולת ההסתגלות - מונח שנעשה בו שימוש בעולם הצמחים הרפואיים כדי לתאר חומר שיש לו כמה השפעות רפואיות על גוף האדם. צמח כזה מגביר את המרץ ומחזק את המערכת, והוא עוזר לגוף להתמודד ביתר קלות עם מתח, על ידי תמיכה בבלוטות יותרת הכליה.
גרגירי גוג'י הם אולי הפרי המזין ביותר על פני כדור הארץ. טעמם מעולה והם מאוזנים היטב כמעט עבור כל סוגי הגוף, הדם והמטבוליזם. הם מהווים מקור מושלם לחלבון; הם מכילים 19 חומצות אמינו שונות (בדומה לאבקת דבורים) ואת כל שמונה חומצות האמינו החיוניות. גוג'י ברי עשוי להכיל 21 או יותר יסודות קורט (העיקריים בהם הם אבץ, ברזל, נחושת, סידן, גרמניום, סלניום וזרחן), כמו גם ויטמין 1B, 2B, 6B וויטמין E.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
עוברים לתזונה בריאה :
לא צריך בשר: 7 מקורות מצוינים לחלבון
מה מרזה יותר: תפריט דל פחמימות או דל שומן?
הטריקים של חברות המזון - שגורמים לנו להשמין
גרגירי הגוג'י הם בין המזונות העשירים ביותר בנוגדי חמצון שקיימים בעולם. הם מכילים בדרך כלל פי שניים עד ארבעה יותר מתכולתם של נוגדי החמצון שנמצאים באוכמניות.
אריכות ימים
ככל שאנחנו מזדקנים אנחנו מפיקים פחות ופחות הורמון גדילה אנושי. נמצא קשר בין הירידה ברמת הורמון הגדילה ותסמיני הזדקנות. שיח הגוג'י ברי הוא המזון היחיד שידוע עליו שהוא ממריץ את הגוף האנושי לייצר כמות גדולה יותר של הורמון זה, בצורה טבעית. עובדה זו לבדה הופכת אותו למזון העל נוגד ההזדקנות הטוב ביותר בעולם.
יש הוכחות לכך ששיח הגוג'י ברי מאריך את החיים משום שהוא עשיר בססקוויטרפנים. לססקוויטרפנים תכונות נוגדות דלקת. הם מדרבנים את בלוטות יותרת המוח ובלוטת האצטרובל, וכך הם מגבירים את הייצור של הורמון הגדילה על ידי בלוטות אלה. הורמון זה הוא הורמון עיקרי שמשפיע על רמתם של כל ההורמונים בגוף.
נוכחותן של חומצות אמינו מסוימות בגוג'י ברי גם היא מדרבנת, כנראה, את ייצורו של הורמון הגדילה. הגוג'י ברי הוא מקור עשיר של ל-גלוטמין ול-ארגינין. שתי חומצות אמינו אלה פועלות יחדיו וגורמות לעליית רמתו של ההורמון, כדי להחזיר את החיוניות להופעה החיצונית והמטבוליזם של האדם.
שיפור התפקוד המיני
באסיה נחשבים שיחי הגוג'י ברי, באורח מסורתי, כתכשיר לחיזוק התפקוד המיני. בנוסף, פועל השיח כסם חיזוק כללי לשיפור הסבולת והעמידות, מצב הרוח והרווחה, תוך כדי הפחתת השפעותיו של מתח על הגוף שלנו. כל התועלות האלה יחדיו מביאות לחיי מין בריאים יותר ועשירים יותר.
צמצום הפעילות המינית הוא לא חלק בלתי נמנע של ההזדקנות. ניתן למצוא קשר בין דחף מיני מופחת אצל גברים ונשים לבין ירידה בייצור הטסטוסטרון. תותי הגוג'י עוזרים משום שהם מגבירים את ייצורו של הורמון הגדילה האנושי, שמסייע בהגברת ייצורו של הטסטוסטרון.
נוגדי חמצון
נוגדי החמצון מגינים על הדנ"א שלנו מפני נזק שנגרם על ידי רדיקלים חופשיים וקרינה. נזק לדנ"א מפנה את הדרך לכל חולי שעולה בדעתנו, ומאיץ את ההזדקנות. אף על פי שגופנו מסוגל לתקן את עצמו ללא הפסקה, יותר מדי רדיקלים חופשיים עלולים להציף ולהכריע אותו, בעיקר בתקופת ההזדקנות. התוצאה, מוות בטרם עת של תאים בריאים, עלולה לתרום להתפתחות של מגוון מחלות ניווניות ולהתפתחות מואצת של מוטציות של תאים שעלולות לגרום לסרטן - אלא אם נוגדי חמצון נאבקים נגד המתקפה.
גוג'י ברי הוא המקור התזונתי העשיר ביותר בטבע של קרוטנואידים (Carotenoids, נוגדי-חמצון, כגון בטא-קרוטן: תותי גוג'י מכילים בטא-קרוטן יותר מגזר). הקרוטנואידים הם פיגמנטים טבעיים, נוגדי-חמצון, מסיסים בשומן.
שיפור הראייה
הגוג'י ברי מכיל שני נוגדי חמצון עיקריים שמסייעים בשיפור הראייה: זיאקסנטין ולוטאין. רדיקלים חופשיים תוקפים את העיניים, ושני נוגדי חמצון אלה מגינים עליהן ועוזרים בתיקון הנזק שנגרם.
נוגדי חמצון אלה מתרכזים במרכז הרשתית ומגינים על העין מפני הגורמים הנפוצים ביותר לעיוורון תלוי-גיל, כולל ניוון רשתית, קטרקט ורטינופתיה סוכרתית.
גרגירי גוג'י מכילים ריכוז גבוה מאוד של זיאקסנטין, נוגד חמצון שמשפר את הראייה, אולי יותר מאשר כל מזון על או עשב מרפא שנמצא היום בשוק. זיאקסנטין עוזר בריפוי הקרומים בעיניים שלנו וגם מעניק להם ברק ונעורים.
חיזוק המערכת החיסונית
בגוג'י ברי יש שלושה מרכיבים עיקריים שמחזקים את המערכת החיסונית: רב-סוכרים, בטא-קרוטן וגרמניום. הרב-סוכרים שנמצאים בגוג'י ברי הם חלק מהפחמימות של הגוג'י ברי, והם מפורסמים בעולם כולו בשל יכולתם לחזק את המערכת החיסונית ולהגן על התאים מפני מוטציות גנטיות.
בטא-קרוטן משפר את תפקודה של בלוטת התריס ומגביר את הגירוי שמפעיל האינטרפרון על המערכת החיסונית. אינטרפרון הוא תרכובת רבת-עוצמה שמחזקת את המערכת החיסונית וממלאת תפקיד חשוב בהגנה מפני זיהומים ויראליים.
תמיכה במוח ובבריאות הנוירולוגית
תותי גוג'י עוזרים לגופנו לייצר כולין (Choline), מרכיב תזונתי חיוני שמסייע בהתמודדות עם הנזק שנגרם על ידי רדיקלים חופשיים, ושקשור לניוון נוירולוגי ולמחלת אלצהיימר.
תמיכה בבריאות הלב וכלי-הדם
גרגירי גוג'י מסייעים במניעת היצרות העורקים שמובילים חמצן ומרכיבים תזונתיים לכל התאים שלנו. לגרגירים של שיח זה היכולת להתמודד בגורם עיקרי למחלת לב: כולסטרול שהתחמצן. הכולסטרול נעשה מסוכן במיוחד כשהוא מתחמצן בהשפעת רדיקלים חופשיים; השומנים בדם, שהתחמצנו, נצמדים לדופנות העורקים יחד עם ננובקטריות (בקטריות זעירות מאוד) שמייצרות סידן, ויחדיו הם יוצרים משקעים.
הגוף שלנו מצויד במערכת הגנה מובנית נגד מצב זה: אנזים שמכונה סופראוקסייד דיזמוטאז. אנזים זה הוא נוגד חמצון מעולה שמונע את התחמצנות הכולסטרול. מחקרים סיניים מראים שגרגירי גוג'י מסוגלים להגביר את ייצור ה-SOD בגופנו.
שמירה על בריאותם של איברים חיוניים
שיח הגוג'י ברי הוא אדפטוגן מרגיע – הוא משמר את בריאותם של האיברים החיוניים שלנו על ידי איזון הסוכרים בדם וחיזוק הכבד, מערכת העיכול והעור. באסיה נעשה שימוש בתה גוג'י ברי לטיפול בסוכרת וכעזרה לוויסות סוכר גבוה בדם, שהוא סימן מוקדם לסוכרת ומחלת לב.
כמה סוגים של רכיבים תזונתיים צמחיים שנמצאים בפרי הגוג'י ברי מחזקים את יכולתו של הכבד לטהר את עצמו ולהגן על עצמו מפני נזק שנגרם על ידי חומרים מסרטנים ועל ידי הנגיף של דלקת הכבד. מרכיבים תזונתיים אלה כוללים ביטיין (Betaine), רב-סוכרים ופיגמנטים נוגדי-חמצון. הביטיין מנקה את הכבד ומפחית את רמתה של חומצת האמינו הרעילה הומוציסטאין במערכת הלב וכלי-הדם.
תה גוג'י ברי עוזר בהתמודדות עם הפרעות עיכול שונות, והוא עשוי לסייע בהתאוששות ממחלות בדרכי העיכול, כגון כיבים ותסמונת המעי הרגיש. מחקרים טוענים שהרב-סוכרים בגוג'י ברי מרגיעים את מערכת העיכול. פרי הגוג'י מכיל חומצות שומן ורב-סוכרים שמכילים את המינרל אורמוס (Ormus); מינרל זה מדרבן את ייצור הקולגן ומסייע בשימור לחות - והתוצאה היא עור צעיר.
איך להשתמש בגוג'י ברי
בגלל ההיסטוריה שלהם כמזונות-על אדפטוגניים ומרגיעים, מותר לצרוך מדי יום גרגירי גוג'י ואת מוצריהם. הכמות היומית הסבירה של גרגירי גוג'י מיובשים היא 45-15 ג' (חופן). בדרך כלל יש 6-4 גרגירים בגרם.
אפשר להשתמש בפרי הגוג'י כחטיף או לערבב אותם במתכונים ושייקים, בדומה לפירות מיובשים אחרים. ניתן לערבב תותי גוג'י אורגניים עם שבבי קקאו ו/או מזונות על רבים אחרים, פירות מיובשים, אגוזים וזרעים, להכנת תערובות מזינות. שבבי קקאו ותותי גוג'י מתאימים במיוחד ביחד. כשמערבבים אותם, הם משלבים את נוגדי החמצון שלהם, והם מהווים חטיפים מעולים לזמן טיסה.
אתם יכולים לערבל גרגירי גוג'י ברי ישירות בשייקים, במיצים או בתמיסות טעם. בלנדר חזק מספיק יערבל לגמרי את גרגירי הגוג'י המיובשים במשקה.
אפשר להשרות גרגירי גוג'י במים ולהחזיר להם נוזלים. מי גוג'י ברי מהווים משקה מעולה להוספת נוזלים לגוף, ואפשר להשתמש בהם גם כבסיס למרק.
גרגירי גוג'י הם תוסף מעולה לתה. הכניסו 20-10 גרגירים לתערובת ותבחינו שהם מסלקים את הנופך המריר מעשבי מרפא, ומדגישים וממזגים את כל מרכיבי התה. נסו לשתות תה גוג'י ברי ללא תוספות. תה גוג'י ברי קפוא הוא מעדן בחודשי הקיץ. שתיית תה כזה מאפשרת לגוף להשתמש ברב-סוכרים של הגוג'י ברי, משום שהם יוצאים מהגרגירים אל תוך המים הרותחים.
יש לאחסן גרגירי גוג'י מיובשים בשקית אטומה יבשה או במכל אטום ויבש. כשמשאירים אותם באוויר הפתוח הם סופגים הרבה מאוד לחות.
המידע המלא בספר "Superfoods - המזון והתרופה של מחר " מאת דיוויד וולף, בהוצאת פוקוס. ביום שישי ה-21 בנובמבר ייערך כנס Superfoods הראשון בישראל , בתיאטרון גבעתיים. כל משתתף יקבל במתנה את הספר החדש.