שתף קטע נבחר

איך הלחץ היום-יומי מרעיל לכם את הזוגיות

בעיות בריאותיות והזדקנות מוקדמת הן רק חלק מתופעות הלוואי של החיים בתוך לחץ מתמשך. עכשיו מסתבר שגם הזוגיות עתידה להיהרס אם לא נעצור רגע וננשום

אם החיים שלנו לא היו מספיק לחוצים, הגיעו הבשורות האחרונות על מגפת הקורונה ועוצר התושבים והיכו בכולנו ביתר שאת. כולנו לחוצים עכשיו, דחוקים, חלקנו לא יכולים לצאת מהבית כי בידוד. אין ספק בכלל שמצבי הדחק החדשים הללו גובים את מחירם, בין היתר, מהבריאות שלנו, אך לא רק. הם משפיעים גם על הזוגיות שלנו, וכל מי שנמצא במערכת יחסים יודע כמה קל ללחץ החיצוני להתגנב לתוך מערכת היחסים הרומנטית.

 

עוד בנושא:

אני בכלל עצבני בגללך. את התחלת לריב 

רבים, מתפייסים ושוב רבים: הפרדוקס הזוגי

סיר לחץ: מי יציל את הבית שלי?

 

מחקרים שנעשו בשנים האחרונות הצביעו על השפעתו המזיקה של הלחץ על מערכות היחסים שלנו. כך למשל, חוקרים שעקבו אחר 80 זוגות במשך ארבע שנים מצאו שזוגות שדיווחו על רמה גבוהה יותר של לחץ מחוץ למערכת היחסים, חשו פחות קרובים אל בן זוגם ופחות בטוחים לגבי מערכת היחסים ביניהם בהשוואה לזוגות שדיווחו על רמות נמוכות של לחץ.

 

במחקר אחר, שנערך על 165 זוגות של נשואים טריים, נמצא כי נחקרים שדיווחו על לחץ יומיומי גבוה גם דיווחו על שיפוטיות רבה יותר כלפי בני זוגם. הממצאים האלה גרמו לחוקרים להסיק שלחץ שמגיע מחוץ למערכת היחסים יכול לזלוג לתוכה ולגרום להתנהגויות שליליות כלפי בן הזוג.

 

למרות זאת, אין באפשרותם של המחקרים הללו להעיד על קשר סיבתי. אולי הבעיות בקשר הן שגורמות לרמות גבוהות של לחץ ולא ההפך? ואולי לאנשים עם נטיה ללחץ יש גם נטיה למערכות יחסים גרועות?

 

מה בין מתימטיקה לבגידה?

מחקר של צוות חוקרים מהמחלקה לפסיכולוגיה של Monmouth University ו- Ursinus College הצליח להוכיח אחת ולתמיד כי לחץ משפיע על מערכות יחסים באופן ישיר: 120 נחקרים חולקו באופן רנדומלי לשתי קבוצות. חברי הקבוצה הראשונה התבקשו למלא סדרה של עשר בעיות מתמטיות מורכבות כדי ליצור באופן מלאכותי תנאי לחץ גבוהים. חברי הקבוצה השניה ביצעו מבחן דומה, אך קל יותר באופן משמעותי, והם משתייכים לקבוצת הלחץ הנמוך.

  

כעת ביקשו החוקרים לברר האם וכיצד משפיע הלחץ על התנהגויות שליליות במערכת היחסים, כאשר הם בדקו שני סוגים של התנהגויות - ההתנהגות הראשונה היתה מתן מחמאות לבן הזוג, שזו התנהגות שמייצרת שביעות רצון, מחויבות ואהבה בין בני הזוג. כדי לראות אם הלחץ החיצוני משפיע על מתן מחמאות, ניתנו לנבדקים שתי דקות על מנת למנות כמה שיותר מחמאות ברצונם לומר לבני הזוג שלהם בפעם הבאה שהם יתראו.

 

רעש (צילום: shutterstock)
הלחץ הזה לא עושה לאף אחד טוב(צילום: shutterstock)

 

ההתנהגות השניה היתה חיפוש אלטרנטיבות למערכת היחסים, התנהגות המקושרת עם שביעות רצון נמוכה ממערכת היחסים ועם חוסר נאמנות. כדי לבדוק את השפעת הלחץ החיצוני על חיפוש אלטרנטיבות, נאמר לנחקרים שהם משתתפים בתרגיל של מפגש היכרויות אחד על אחד עם כמה אנשים שהם ירצו, מתוך 12 רווקים אטרקטיביים שתמונתם הוצגה בפני הנחקרים. ההנחה הייתה כי בחירה במספר רב יותר של פרטנרים תצביע על תשומת לב רבה יותר לפרטנרים פוטנציאליים כאלטרנטיבות לקשר הקיים.

 

 

רובנו אולי לא נדרש לפתור בעיות מתמטיות מורכבות ברמת היומיום, אולם החיים מלאים בגורמי סטרס אחרים, החל מפקקים בדרך לעבודה, שעות העבודה הארוכות וקונפליקטים עם עמיתים למקצוע, דרך הדרישות הסותרות בין תפקידנו השונים - כהורים, בנים וחברים, וכלה בהתמודדויות עם שגרת חיינו השוחקת במישור הכלכלי והלאומי. לאור הממצאים הללו, כדאי לשים לב כאשר אנו נמצאים תחת לחץ רב, ולבצע פעולות מניעתיות כדי לא להזיק למערכת היחסים שלנו. בעיות במערכת היחסים, בסופו של דבר, יובילו לסטרס נוסף.


פורסם לראשונה 15/10/2014 09:46

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא יכולה עם כל הסטרס הזה!
צילום: shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים