שתף קטע נבחר
צילום: shutterstock

לא על הקיגל לבדו: 4 מתכונים לשבת עולמית

איך עושים ארוחה שלמה מתרנגולת אחת, למה אוכלים קניידלעך כל השנה ולא רק בפסח ולמה צריך 4 קילו חלות? לכבוד פרויקט השבת הבינלאומי, בו יהודים בכל העולם ישמרו שבת אחת לאות סולידריות יהודית גלובאלית ב-24-25.10, אספנו ארבעה מתכונים שונים מהמטבח היהודי

האוכל הישראלי מושפע ממטבחים רבים אבל עבור יהודים בגולה, אוכל יהודי הוא כמעט אחיד. מרק עוף יפתח כל ארוחה, וקוגל במגוון טעמים יחד עם כבד קצוץ, הן מנות חובה בכל ארוחת שבת של יהודי העולם. את הקניידלעך, אותם כדורי מצה דחוסים המתבשלים במרק עוף, כולנו מכירים מחג הפסח - מעבר לים, מרק עם קניידלעך היא מנה המוגשת בכל ימות השנה ומזוהה עם המטבח היהודי.

 

בשבת הבאה, 24-25.10, יערך פרויקט השבת הבינלאומי ובו יהודים רבים מכל העולם, רובם חילוניים, ישמרו שבת אחת כאקט של סולידריות יהודית כלל עולמית. עד כה, כ-350 ערים בעולם נרשמו ויערכו בהן ארוחות ליל שבת המוניות. מה יגישו להם לארוחת הערב מלבד הקניידלעך?

 

לא רק בפסח - מרק עם קניידלעך (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא רק בפסח - מרק עם קניידלעך(צילום: shutterstock)
 

 

4 קילו חלות

"ארוחת שישי במטבח היהודי נפתחת כמעט תמיד במרק עוף", אומרת מורן פינטו, עורכת מדור האוכל באתר "כיכר השבת" ומנהלת קבוצת "אניני טעם" בפייסבוק. "אחריו יגיעו הסלטים, הדגים, הקוגל והחלה המתוקה, שלרוב נאפית בבית. יש משפחות שאופות בין 3-4 קילו חלות לכל שבת. כמעט תמיד מארחים את הילדים הנשואים ויש 3 סעודות שבת כך שלרוב לא אופים פחות. סימן ההיכר של החלה היהודית היא הקליעה בצורת צמה. האוכל היהודי זהה מכל העולם, אך משתנה מאיזור לאיזור".

 

בגזרת האטריות, ניתן למצוא את ה"קיגל" או ה"קוגל". "בארצות הברית למשל הקוגל הוא בכלל מנה מתוקה והוא נקרא "קוגל לוקשען". זה למעשה קוגל עם איטריות בקרמל ובאיזורים שונים באמריקה עושים אותו עם תוספות של תפוחי עץ, צימוקים, וניל ועוד". יש את קוגל קארטופעל (תפוחי אדמה) שיושב לילה שלם בתנור ומתחמם היטב בפלטת השבת ומגיע למצב של טעם "חמיני" (חמין).

 

מנה נוספת היא ה"גאלע" (רגל קרושה) שמכינים מרגלי עוף, "בארץ נוהגים להוסיף לו המון שום שנותן טעם", אומרת פינטו. "זו מנה שלא כל אחד מסוגל לאכול, זה שומני ומחליק בגרון. אך יש תמיד את מי שלא מוותר עליה בקידושים של שבת. באמריקה מכינות אותו מעצמות בקר".

 

בגזרת מנות הדגים, הדג הנפוץ ביותר הוא כמובן הגפילטע פיש, קציצות דג קר המוגשות בליווי חריין (חזרת) אוכלים בעיקר אצל עדות אשכנז. "יש את אלה ששינו מהבישול במים ומטגנים אותו ומותירים אותו מעט יבש ובאמריקה זה עבר מקציצות לקלופס (רולדה) קר".

 

יש מספיק לכולם

"המטבח היהודי התחיל בעוני של היהודים בגולה, עת שהייתה תרנגולת אחת בלבד וממנה יצרו המון מנות. מהעצמות הכינו מרק עוף צח, ומהכבד האחד שהיה באותה תרנגולת עשו כבד אבל איך יספיק כבד לכל המשפחה מכל כך מעט כבד? טיגנו המון בצל, בישלו את ביצת התרנגול לביצה קשה צלו את הכבד וקצצו דק דק הכל יחד. זה נימוח ומיוחד נכון שהוא לא מתקרב לפטה כבד במסעדות יקרות אך הוא בהחלט משובח לאוהבי הטעם היהודי המקורי. יש גם תבלין יהודי לכל המנות וקוראים לו " לכובעד שבעס קוידש" (לכבוד שבת קודש) וזה מילה קסם. תוך כדי שמכינים את המנות אומרים את המשפט הזה", מוסיפה פינטו.

 

פרויקט השבת - "KEEPING IT TOGETHER", שמגיע השנה לישראל, החל ביוזמתו של הרב וורן גולדשטיין בעיר יוהנסבורג שבדרום אפריקה, במסגרתו פעל הרב לשמירת שבת אחת בקרב כמה שיותר מחברי הקהילה היהודית, בחודש אוקטובר 2013. ערים רבות בדרום אפריקה הצטרפו לפעילות ולמעלה מ- 55,000 משתתפים לקחו חלק בשמירת השבת הגדולה של דרום אפריקה, רבים מהם עשו זאת לראשונה בחייהם. לשם הפרויקט נבנה מערך שלם של שיתוף תכנים, הפעלות, מדריכים וסרטונים, בין היתר, גם מתכונים לארוחת שבת -

 

מרק צח וקרעפלאך

המרכיבים:

למרק:

1 שורש פטרוזיליה

3 גזרים

2 בצלים לבנים

3 תפוחי אדמה

2 קישואים

צרור שמיר

1 כף מלח שולחן

3 ליטר מים

 

לקרעפלאך:

2 כוסות קמח

2 ביצים

10 כפות מים

 

למילוי:

1 בצל גדול

500 גרם כבד צלוי

מלח

פלפל שחור

3 כפות שמן

 

מרק צח עם קרעפלך (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מרק צח עם קרעפלך(צילום: shutterstock)

 

אופן ההכנה:

  1. קולפים את כל הירקות וחותכים לרבעים.
  2. שמים את צרור השמיר ברשת או בד וקושרים ( שרק יתן טעם ולא יתפורר בתוך במרק).
  3. מניחים בסיר גדול את כל הירקות, השמיר המים והמלח ומבשלים יחד למשך שעתיים וחצי.
  4. בזמן שמרק מתבשל מכינים את המלית: קוצצים את הבצל ואת הכבד דק.
  5. במחבת רחבה מחממים שמן, מטגנים את הבצל עד הזהבה ומוסיפים את הכבד ומתבלים.
  6. מערבבים כל הזמן בעזרת כף עץ בכל כמה דקות עד שהטעמים מתאחדים.
  7. מניחים בצד להתקרר.
  8. מכינים את הבצק: בינתיים לשים את הבצק היטב עד לקבלת בצק אחיד ואלסטי (אם חסר מים אשר להוסיף בזהירות).
  9. מרדדים את הבצק לעובי של 1/2 ס"מ וחורצים עיגולים וממלאים עם כפית במרכז. מקפלים לחצי עיגול ומחברים את שני הקצוות יחד.
  10. כשהמרק מוכן מסננים בעזרת מסננת דקה את כל הירקות מהמרק. משאירים רק את הנוזלים ומרתיחים היטב.
  11. מכניסים את הכיסונים למרק ומרתיחים יחד.

 

שידרוג: אפשר לטגן את הקרפלאך לפני כניסתם למרק.

 

הרינג מדג סלמון

המרכיבים:

200 גרם סלמון טרי ואיכותי

2 בצל לבן, קצוץ דק

2 בצל ירוק, קצוץ

1 פלפל אדום, חתוך לקוביות

15 צלפים

1 כף שטוחה מלח גס

1 כפית פלפל גרוס

2 כפות לימון כבוש

1/2 כוס שמן קנולה

3 כפות שמן זית

1 לימון סחוט

2 כפות חומץ

 

הרינג מדג סלמון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הרינג מדג סלמון(צילום: shutterstock)

 

אופן ההכנה:

  1. חותכים את הדג לקוביות בגודל 1 ס"מ ומניחים בקופסאת איחסון לתוכה מכניסים את שאר החומרים. מערבבים היטב יחד ומכסים, שומרים המקרר עד שבת בבוקר.
  2. מגישים עם קרקרים.

 

כבד קצוץ לשבת בבוקר

המרכיבים:

400 גרם כבד צלוי

3 בצלים גדולים, קצוצים

5 כפות שמן

3 כפות סוכר חום

2 ביצים קשות

1 כף יין אדום יבש

מלח

פלפל גרוס

 

להגשה:

ברוסקטות אפויות

עירית קצוצה

 

כבד קצוץ (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כבד קצוץ(צילום: shutterstock)

 

אופן ההכנה:
  1. מטגנים במחבת גדולה את הבצל בשמן, עד להזהבה.
  2. קוצצים את הכבד ומוסיפים למחבת. מערבבים יחד, מסירים מהאש
  3. במעבד מזון עם להב פלדה טוחנים הכל יחד עד לקבלת ממרח מעט גס.
  4. מעבירים לשקית זילוף ומזלפים מעל כל פרוסה מהכבד המוכן.
  5. מפזרים מעל את העירית.

 

חלות לשבת

המרכיבים:

1 קילו קמח

2 כפות שמרים

2-3 ביצים

1/4 כוס סוכר

1/2 כוס שמן

1 כף מלח דק

1/2 2 כוסות מים

ביצה טרופה

 

חלות לשבת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חלות לשבת(צילום: shutterstock)

 

אופן ההכנה:

  1. לשים בקערת מיקסר את כל המרכיבים, מלבד המלח, עד לקבלת בצק.
  2. מוסיפים את המלח ולשים שוב ל-10 דקות.
  3. מעבירים לקערה את הבצק ומכסים במגבת. מתפיחים עד הכפלת הנפח.
  4. קולעים לחלות ושוב מתפיחים.
  5. מורחים בביצה טרופה ומפזרים שומשום.
  6. אופים למשך 30 דקות בחום בינוני עד שהחלות זהובות למעלה ולמטה בצורה שווה. 

פורסם לראשונה 14/10/2014 13:22

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הרינג מדג סלמון - לארוחת שבת
צילום: shutterstock
מומלצים