שתף קטע נבחר

שחזור שד לאחר כריתה: איך זה מתבצע?

אנג'לינה ג'ולי הדהימה בשנה שעברה את העולם לאחר שסיפרה כי עברה כריתה מניעתית של שדיה כצעד מונע נגד מחלת סרטן השד. לרגל יום המודעות לשחזור שד שחל ב-15 באוקטובר, מומחים מסבירים איזה אפשרויות שחזור קיימות לנשים שבוחרות או נאלצות לעבור כריתת שדיים ומהם היתרונות והחסרונות בכל שיטה

כריתת שד בקרב חולות או נשים הנמצאות בסיכון לחלות בסרטן השד הוכחה כטיפול יעיל. בקהילה הרפואית בעולם הולכת ורווחת התחושה שקיימת עלייה משמעותית במספרן של נשים המחליטות לכרות את שני השדיים כמו השחקנית אנג'לינה ג'ולי  שעברה אשתקד כריתה מונעת של שני השדיים.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

כזכור, ג'ולי סיימה אשתקד מסע ארוך וכואב, שכלל ניתוח מניעתי לכריתת השדיים כצעד מונע נגד מחלת סרטן השד. השחקנית ההוליוודית בת ה-38, אם לשישה, חלקה את ההחלטה שלה והתהליך שעברה בפברואר עד אפריל אשתקד, בטור אישי שכתבה לעיתון ה”ניו יורק טיימס”.

 

"הרופאים העריכו שיש סיכון של 87 אחוז שאחלה בסרטן השד ו-50 אחוז שאחלה בסרטן השחלות, אם כי הסיכונים משתנים מאישה לאישה", כתבה ג'ולי לפני שהחלה בסדרת הניתוחים, אותם סיימה כאמור באפריל אשתקד.

 

 "אני כותבת את זה כדי שנשים אחרות ירוויחו מניסיוני. רציתי לספר לכן שההחלטה הזו לא הייתה קלה, אבל אני שמחה שהחלטתי אותה. הסיכויים שלי לחלות ירדו מ-87 אחוזים לפחות מחמישה אחוז. אני יכולה לומר לילדיי שהם לא צריכים לפחד לאבד אותי לסרטן השד.

 

"בנימה אישית, אני לא מרגישה פחות אישה. אני מרגישה מועצמת על כך שבחרתי בחירה אמיצה שלא מפחיתה מהנשיות שלי בשום אופן", היא כתבה.

 

עוד על סרטן השד:

חלית בסרטן השד? 11 החלטות קשות שצריך לקבל

לא לדחות: חשיבות אבחון מוקדם סרטן השד

מחקר: יותר שומות - יותר סיכון לסרטן השד

 

אנג'לינה ג'ולי. העלתה את המודעות לכריתה מניעתית ושחזור (צילום: MCT) (צילום: MCT)
אנג'לינה ג'ולי. העלתה את המודעות לכריתה מניעתית ושחזור(צילום: MCT)

 

יום המודעות לשחזור שד – BRA DAY

סרטן השד הוא המחלה הממאירה השכיחה ביותר בישראל ובעולם המערבי. "הארגון הלאומי לסרטן בארצות הברית מעריך כי כ-12.7% מהנשים הנולדות היום יאובחנו כחולות בסרטן השד במהלך חייהן, כאשר בישראל מאובחנות מדי שנה למעלה מ-4000 נשים כחולות במחלה", מסביר פרופ' אייל וינקלר מנהל מחלקת כירורגיה פלסטית בביה"ח 'שיבא'.

 

בקהילה הרפואית בעולם הולכת ורווחת התפיסה שקיימת עלייה משמעותית במספרן של נשים החולות בסרטן השד המחליטות לכרות את שני השדיים, גם במקרה שהתגלה גוש ממאיר רק בשד אחד. ולא מדובר רק בנשים נשאיות של פגם בגן BRCA1, שמעלה את האחוזים לסרטן השד או השחלות ב-50% עד 80% וב-20% עד 60%, אלא גם בנשים שחלו בשד אחד, ללא רקע גנטי.

 

בספרות הרפואית מצביעים על כמה גורמים שעשויים להוביל נשים לכרות את שני השדיים:

עלייה משמעותית בבדיקת דימות MRI (תהודה מגנטית) כבדיקה משלימה לממוגרפיה ואולטרסאונד, שבודקת את רקמות השד ולפעמים מאבחנת גושים נוספים שלא תמיד מתגלים כממאירים; השיפורים בטכניקות שחזור שד שנעשות על ידי כירורגים פלסטיים (יצירת שד חדש והתאמתו מבחינת גודל וצורה לשד השני או ניתוח משמר פטמה), עלייה גוברת במודעות לסרטן השד והתעצמות מאבק הנשים במחלה.

  

כמדי שנה ב-15 לאוקטובר מציין העולם את יום המודעות לשחזור שד (Breast Reconstruction Awareness Day –BRA DAY) שמטרתו לקדם חינוך, מודעות ונגישות לשחזור שד בנשים שעברו כריתת שד.

 

"היוזמה החלה ע"י כירורג פלסטי בקנדה שנתקל בהרבה מקרים של נשים שעברו כריתת שד ולא ידעו על האפשרות לעבור שחזור שד", אומר ד"ר יואב ברנע, מומחה לכירורגיה פלסטית ושחזורי שד, המשמש כרופא בכיר במרכז הרפואי 'איכילוב'.

 

"במסגרת חודש המודעות לסרטן השד נערך לראשונה בקנדה בשנת 2011, גם האירוע הראשון של יום המודעות לשחזור שד. מאז ועד היום יום המודעות מתאפיין בשיתופי פעולה של כירורגים פלסטים, אחיות, איגודים מקצועיים בתחום, קבוצות תמיכה בסרטן השד וחברות מסחריות ששאיפתם היא שהעלאת המודעות בקרב הציבור ורופאי הקהילה מחד ושיפור התוצאות הניתוחיות ושיתוף הפעולה הרב-תחומי מאידך יעלו משמעותית את אחוז הנשים שיעברו שחזור שד לאחר כריתת שד".

 

האם לבצע שחזור שד, ואם כן - מתי?

לפני שפונים לשחזור שד, ישנן כמה שאלות שכדאי לשאול. ראשית יש לבדוק אם המטופלת מתאימה לשחזור שד. בהנחה שהתשובה חיובית, יש לשאול מתי ייעשה השחזור – האם בשילוב עם ניתוח הכריתה או בשלב מאוחר יותר.

 

כשמדובר בחולות סרטן, צריך לבדוק איך ניתוח כזה משתלב עם הטיפול בסרטן, שכולל לעיתים כימותרפיה והקרנות. לבסוף, צריך לברר אם יידרשו טיפולים נוספים בשד הבריא כדי להגיע לסימטריה או לתוצאה הרצויה.

 

אם בעבר התייחסו לשד כלא חיוני לתפקוד הגופני, ומחלימות רבות נאלצו ללמוד לחיות עם המראה החדש והזר של גופן אחרי הכריתה, הרי שכיום מבינים את החשיבות של שחזור השד וממליצים לנשים לעבור את הניתוח בהקדם. ע"פ ההערכות השונות כ-30% מחולות שהבריאו פונות להליך של שחזור שד.

 

"נשים רבות הנאלצות לעבור כריתת שד עקב מחלת הסרטן מתארות תהליך של פגיעה קשה בדימוי הגוף ובתפיסת הנשיות, העיוות הגופני שנוצר עלול לפגוע בכל תחומי החיים לרבות העבודה, תיפקוד בחברה וכן תפקוד זוגי ומיני, לעיתים קרובות כריתת שד אחד אף פוגעת בשיווי המשקל ובאיזון עמוד השדרה", אומר ד"ר מוטי חרץ מומחה לכירורגיה פלסטית.

 

הוא מוסיף כי "נמצא כי נשים אשר בחרו לעבור שחזור שד נהנות מאיכות חיים הטובה באופן מובהק מנשים שלא עשו זאת, יתרון הבא לידי ביטוי במצבן הגופני, הנפשי, המיני והחברתי, הבדלים אשר באו לידי ביטוי מיד ואף לאחר למעלה מ-5 שנים ממועד הניתוח".

 

כריתה מלאה או חלקית?

האופציות העומדות בפני נשים לשחזור החזה לאחר כריתה מלאה או חלקית של השד התפתחו משמעותית בשנים האחרונות וישנן כמה אופציות:

 

1. שחזור מיידי

אופציה זו הינה תולדה של הגישה הרב מערכתית ברפואה – שילוב של אונקולוג, כירורג שד ופלסטיקאי המשתפים פעולה בשלבי הייעוץ הטרום ניתוחי ובמהלך הניתוח עצמו. המטופלת עוברת כריתה ושחזור בניתוח אחד החוסך ניתוחי שחזור בשלבים מאוחרים יותר.

 

לשחזור זה יש אפקט פסיכולוגי חיובי משמעותי - המטופלת מתעוררת לאחר הניתוח עם חזה משוחזר הקרוב בצורתו ובגודלו לשד המקורי.

 

במהלך הניתוח משתמשים בשתל או מותחן רקמות ולעיתים אף משתמשים ברקמות אוטולוגיות. השיטה מאוד מקובלת בארה"ב ובמערב אירופה ועדיין לא מיושמת במלואה בישראל.

 

יתרונות: יתרון פסיכולוגי מובהק. להיכנס עם שד ולצאת עם שד משוחזר.

 

חסרונות: יש לבצע את הניתוח כאשר יש צורך בטיפולי המשך כמו כימיתרפיה או הקרנות, לעיתים הכריתה המלאה (מסטקטומי) לא משאירה מספיק רקמת עור לביצוע השחזור.

 

2. שחזור מאוחר/מעוכב

שחזור המתבצע לאחר שעובר זמן מה מניתוח הכריתה (שבועות, חודשים ואף שנים).

 

יתרונות: האישה נמצאת אחרי שלב הטראומה של גילוי המחלה והכריתה, אחרי טיפולים והקרנות – נוחות לתכנן את השחזור בצורה מסודרת עם הפלסטיקאי.

 

חסרונות: ניתוח נוסף, טראומה נוספת. נשים רבות שלא עברו שחזור מיידי מוותרות ולומדות לחיות עם שד כרות.

 

3. שחזור חד שלבי

ניתוח שבו מוכנס שתל סיליקון קבוע (עגול או אנטומי) או לחילופין משתל בקר (Becker) שמשלב שתל ומותחן רקמות – במקרים בהם צריך להגדיל את נפח הכיס ולהשוות את הגודל והצורה לשד השני. משתל הבקר הופך למשתל קבוע.

 

 יתרונות: מדובר בניתוח אחד בלבד.

 

חסרונות: לעיתים אין מספיק רקמה ויש צורך המותחן רקמות להגדיל את הכיס, אפשרויות עיצוב השד מוגבלות יותר.

 

4. שחזור דו שלבי

ניתוח ראשון להכנסת מותחן רקמות (Tissue Expander) עגול או אנטומי וניפוחו דרך פורט חיצוני או אינטגרלי עם תמיסת מי מלח עד לקבלת הגודל הרצוי (בהשוואה לצד השני או בהתאם לשד המקורי) ואז לאחר מס' שבועות ניתוח נוסף החלפת המותחן בשתל סיליקון קבוע.

 

יתרונות: מבחינת עיצוב השד מדווחים הפלסטיקאים על השגת תוצאות הטובות ביותר.

 

חסרונות: ניתוח נוסף, הצורך לבוא למרפאה מס' פעמים נוספות להליך מילוי תמיסת מי המלח.

 

5. שחזור אוטולוגי

יכול להיות מיידי או מאוחר. משתמשים ברקמת גוף המטופלת ויצירת מתלה רגיל או חופשי והעברתו לשד. בדרך כלל משתשים ברקמה מהבטן או משרירי הגב.

 

יתרונות: אין שימוש בשתלים.

 

חסרונות: מדובר על פי רוב בניתוח קשה וארוך המשאיר צלקות במקומות נוספים.

 

התאמה ספציפית לכל אישה

לדברי פרופ' וינקלר, המגמה העדכנית בכירורגיה הפלסטית המשחזרת במרכזים המתקדמים בעולם, הינה שחזור שד מיידי המתבצע במעמד אותו הניתוח בו מבוצעת כריתת השד.

 

"בעזרת שימור מעטפת השד החיצונית ניתן לעצב וליצור שד משוחזר במראה ובנפח אשר ייתנו תוצאה טבעית וסימטרית ככל שניתן. חשוב להדגיש כי במידה שלא נעשה שחזור שד מיידי ניתן להשלים את תהליך השחזור כעבור מספר חודשים או שנים אולם לשחזור מיידי מספר יתרונות משמעותיים על פני שחזור מאוחר יותר במגוון תחומים.

 

"השחזור המיידי מאפשר שימוש אופטימלי במעטפת השד הנותרת לאחר הסרת רקמת השד והתאים הסרטניים ומאפשר להגיע לתוצאות אסטטיות מצוינות ועדיפות. ביכולתו לקצר את משך ההחלמה וביכולתו לרוב לאפשר להשלים את שחזור השד המלא בניתוח אחד בלבד בלא להזדקק לשחזור מורכב יותר הדורש מספר שלבים והתערבויות כירורגיות ובלא להיעזר במתחני רקמות".

 

הוא מוסיף ואומר כי השחזור המיידי מאפשר לאשה להימנע כלל ממצב בו ישנה פגיעה בשלמות הגוף הנשי, עובדה התורמת רבות לחוסנה הנפשי. "חשוב לציין כי שחזור השד נעשה ללא כל התפשרות אונקולוגית, בכפוף וצמוד לכירורג השד ולאונקולוג המטפל, ובלא לסכן את המטופלת או לפגוע בהמשך הטיפול בה".

 

ד"ר חרץ מוסיף: "כדי להעניק לאשה את השחזור המתאים בעל התוצאות הטובות ביותר עומדים לרשות הכירורג הפלסטי מגוון רחב של כלים וטכנולוגיות מתקדמות ביותר הכוללים בין השאר שחזור מיקרוכירורגי מרקמות עצמוניות, שימוש במשתלי סיליקון חדישים, מותחני רקמות, תחליפי דרמיס (ALLODERM ) ושימוש בהזרקות שומן עצמי. שיטת השחזור מותאמת באופן פרטני לכל אחת ואחת מהמטופלות לאחר פגישה ודיון משותף בהתאם לגילה, מבנה גופה, מצבה הכללי ורצונה האישי".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
יש אופציות במצב של כריתה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים