שתף קטע נבחר

בחירה לחיים ולמוות: נשארה בבקתה וניצלה

במשרד החוץ אישרו כי יש חשש לחייו של מטייל ישראלי נוסף לאחר ההודעה על מותם של שלושה ישראלים. אחת מהישראליות שטיילו הייתה מאיה אורה שהעדיפה להישאר על ההר לעומת קבוצתה שירדה למטה. הבוקר כשחולצה היא הבחינה בגופות ושלחה להוריה: "החינוך שלכם הציל אותי, תהיו רגועים"

בשבריר שנייה, החלטה שנלקחת משנה חיים: זהו המקרה של מאיה אורה, מטיילת ישראלית שנפצעה באסון מפולת השלגים בהימלאיה. הבוקר היא שלחה הודעת SMS להוריה הלחוצים והרגיעה אותם. "הכול בסדר. החינוך שלכם הוא שהציל אותי". אביה של מאיה אמר ל-ynet כי הוא שמח שבתו בריאה ומאחל לחזרתה המהירה ארצה. במקביל, במשרד החוץ אישרו כי ישנו חשש לחייו של מטייל ישראלי נוסף, רביעי במספר.

 

אחר הצהריים הותר לפרסם כי אחד ההרוגים בנפאל הוא אגם לוריא, בן 23 מקיבוץ יפעת.

 

אגם לוריא ז"ל ()
אגם לוריא ז"ל

 

מאיה הרגיעה את הוריה וביקשה מהם לתפקד כרגיל. "תלכו לעבודה ותהיו רגועים. אני בחיים וזה העיקר. מתי שיהיה אפשר לדבר בטלפון אני מבטיחה שאתקשר".

 

המטיילת הישראלית סיפרה להוריה כי הקבוצה הלכה בין הגופות במשך שמונה שעות עד שהסופה נרגעה. "הגענו למקום עם קליטה והזעקנו עזרה. ירדנו למקום שאפשר להנחית בו מסוק ואז כלי טיס הגיע ולקח אותנו בדיוק לפני שהסופה התגברה שוב".

 

מאיה אורה (מימין) יחד עם שני פצועים ישראלים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מאיה אורה (מימין) יחד עם שני פצועים ישראלים(צילום: רויטרס)

לדבריו, הקבוצה של בתו החלה לרדת והחליטה להישאר לבסוף ולהצטרף לקבוצה אחרת של מטיילים וסירבה לרדת. "הם התחבקו כל הלילה כדי להתחמם וכשהיא ירדה למטה ב-7 בבוקר התברר לה שהמפולת נפלה על הקבוצה שלה וקברה את חלקם מתחת לשלג".

 

במשרד החוץ אישרו היום כי שלושה ישראלים נהרגו. במהלך תדרוך שנערך בחדר המצב בירושלים, מסר מנכ"ל המשרד נסים בן שטרית כי שבעה ישראלים נפצעו ו-128 יצרו קשר עם משפחותיהם.

 

סגן השגריר הישראלי בנפאל, יהונתן לבל, סיפר בשיחה עם ynet כי המטיילים עברו חוויה מטלטלת. "הם ניסו לעבור במעבר במזג אוויר קיצוני מאוד ולא היו מוכנים באופן טבעי לזה משום שבעונה הזו אמור להיות מזג אוויר יפה", סיפר סגן השגריר.

 

לדבריו, המטיילים היו צריכים לקבל החלטה אם להישאר במעבר מסוים או להמשיך. "חלק נותרו במבנה רעוע וחלק המשיכו. אנחנו ידענו ראשונים ואם לא היינו מודיעים לצבא הנפאלי, לא היו שולחים אף אחד. על המסוק היו 12 ישראלים. הורדנו אותם מהמסוק ונסענו איתם לבית החולים", סיפר לבל שציין כי מצבם טוב. בנוסף, הוא הבהיר כי אין כל מידע לגבי הרוג ישראלי רביעי במספר.

 

"הנפאלים פעלו בזריזות ברגע שידעו על האסון"

סגן השגריר הבהיר כי מעבר לטיפול הרפואי, צריך לטפל בהם גם מבחינה נפשית. "הם עברו חוויה מטלטלת ואנחנו צריכים לוודא שהם בסדר נפשית", סיפר לבל. יש עדיין קבוצות שנתקעו, אבל הם נמצאות במקומות שיש היכן לשהות. אנחנו פועלים מול הצבא ומול חברות מסוקים כדי לחלץ אותם".

רכב שגרירות ישראלית מחוץ לבית החולים בקטמנדו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
רכב שגרירות ישראלית מחוץ לבית החולים בקטמנדו(צילום: EPA)

פינוי מוסק של פצועים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פינוי מוסק של פצועים(צילום: רויטרס)

לבל ציין כי אזור המסלול שבו טיילו הישראלים הוא אזור שבו מזג אוויר יפה שמנתק אותם מהעולם למשך כשבועיים. "התקשורת במקומות האלה כמעט ולא קיימת, אין תשתיות וחלק מהפצועים סיפרו לנו שהם צלצלו למשפחות ואנשים לא הבינו שמשהו קרה. אין לנו אינדיקציה שיש משהו נוסף, אבל מאוד קשה להגיע לאזורי תקשורת במקומות האלה".

 

"הסיפורים ששמעתי מהפצועים מצמררים", אמר לבל. "אנשים עברו בדרך ונתקלו במישהו שלא היה בין החיים. הם עברו חוויה מאוד קשה. שמעתי גם על נטישתו של מדריך מקומי שנעלם להם, אבל אין בידי מידע ודאי".

 

לבל התייחס גם לדרך הפעולה של כוחות ההצלה הנפאלים והבהיר כי ברגע שהם הבינו את חומרת המצב, הם הגיעו לסייע. "אנחנו הודענו להם בהתחלה ואנחנו לא באים להאשים אף אחד. ברגע שהם יצאו לדרך, הנפאלים עשו עבודה טובה, אבל יש אזורים שהיה קשה להגיע אליהם כי זה אזורים שרק ברגל או במסוק ניתן להגיע אליהם".

 

על העבודה של השגרירות אמר לבל כי היא עובדת כרגע תחת מתכונת חירום. "הגיעו עוד שלושה אנשים מניו דלהי כדי לסייע כי השגרירות בנפאל היא מאוד קטנה. השגרירות עובדת כל הזמן, ואנחנו בקשר שוטף עם האנשים בשטח. היינו בקשר עם כל מי שנוגע לאירוע הזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים