שתף קטע נבחר

התרופות שמותרות ואסורות במהלך ההריון

כאבי גב, כאבי ראש, ודלקות בדרכי שתן. זו רק רשימה חלקית שהיא מנת חלקן של הריוניות רבות. איך מטפלים בכל התופעות הללו בלי להזיק לעובר? המדריך המלא לתרופות המותרות והאסורות

חודשי ההריון, בד בד עם היותם משמחים ומלאי ציפייה, עלולים להיות גם מלאי כאבים ותופעות נעימות פחות. נשים רבות נאלצות לסבול מתופעות הלוואי של ההריון ללא טיפול, בשל האמונה ש"בהריון אסור לקחת תרופות".

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

אילו תופעות עלולות להציק במהלך ההריון, איזה מהתרופות עשויות לסייע ומה אסור בתכלית האיסור? תהא התרופה אשר תהא, כל אישה צריכה להדגיש בפני הרוקח את קיומו של ההריון. במקרה הצורך, הוא יציין אם התרופה עלולה לסכן את שלום ההריון, האם או העובר. 

 

עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט

סוף עונת הנשירה: איך להבריא את השיער?

ג'ינג'ר וויטמין B6: מה יעלים את בחילות ההריון?

מתאמנים? התוספים שייתנו לכם אנרגיה

 

כאבי ראש

מיגרנות וכאבי ראש הם אחת הבעיות השכיחות ביותר בהריון. אחת הסיבות לכך היא מיעוט בצריכת נוזלים. גורמים נוספים הם השינויים ההורמונליים.

 

אף שבמרבית המקרים התופעה לא מסוכנת, הרי שבמקרים נדירים סיבוך שקרוי רעלת הריון, שמסכן את האם והעובר, עלול להתבטא בכאבי ראש כסימן מקדים. כאבי ראש עלולים להיות סימן גם לבעיות אחרות כמו גלאוקומה ויתר לחץ דם.

 

הטיפול העיקרי בכאבי הראש הוא במשככי כאבים, אלא שחלק מהם אסורים במהלך ההריון. כדאי להיוועץ ברופא המטפל ולהעדיף מנוחה או שיטות של רפואה משלימה.  

  

מה מותר: אקמול הוא טיפול מקובל, אך גם השימוש בו צריך להיות מתון.

  

מה אסור: נורופן כמו גם אדויל, אדקס וכל תרופה שהיא על בסיס איבופרופן, אסורות לשימוש במהלך ההריון, ובמיוחד בשליש הראשון ובשליש האחרון, כיוון שהתרופה עלולה לעכב את תהליך הלידה. בנוסף יש לנורופן השפעה שלילית על מערכת הלב וכלי הדם של העובר. 

 

לגבי אופטלגין, בטיחותה בהריון נותרה בסימן שאלה. לרוב ממליצים להימנע משימוש ממושך ובמינון גבוה בתקופת ההריון, במיוחד בשליש הראשון.

  

תרופות חדישות מקבוצת הטריפטנים (אימיטרקס, סומטרידקס, זומיג) נחשבות ליעילות בעת התקפי מיגרנה, אלא שאין נתונים לגבי השפעתן על העובר שמתפתח בבני אדם. עם זאת, עקב הימצאות מומים בעוברי חולדות מומלץ לא להשתמש בתרופות האלה בהריון אלא אם הן ממש חיוניות.

 

 

כאבי גב. מחמירים אחרי שכיבה או ישיבה ממושכת (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
כאבי גב. מחמירים אחרי שכיבה או ישיבה ממושכת(צילום: shutterstock )

 

כאבי גב

כאבי גב תחתון שכיחים בהריון לאור השינוי בכובד המונח על עמוד השדרה. ברוב המקרים הכאבים מופיעים אחרי עמידה או שכיבה ממושכות ומוחמרים עם גדילתה של הבטן.

 

מה מותר: אקמול.

 

מה אסור: וולטרן או אינדומד. קומפרסים חמים, אמבטיות חמות או סאונה אסורים מאחר שחשיפה לחום עלולה לגרום להצטברות חלבונים לא רצויים שמזיקים לעובר. לא רצוי שימוש בחגורות גב במהלך ההריון, ראשית משום שזה לא עוזר, ושנית מכיוון שהן מפעילות לחץ על הבטן שעלול להפריע לגדילתו התקינה של העובר.

 

דלקות בדרכי השתן

בעיה שכיחה בנשים בכלל ובנשים הרות בפרט. הסיבה היא שאצל נשים השופכה קצרה יותר ונמצאת בסמוך לנרתיק, שדרכו עלול לעלות זיהום דרך השופכה לשלפוחית השתן ועד הכליות.

  

זיהום בדרכי השתן חייב להיות מטופל מיידית בהריון מאחר שחוסר טיפול עלול לגרום לזיהום בכליות (פיילונפריטיס‭,(‬ שכרוך בשיעור גבוה יותר של לידות מוקדמות. גם בנשים ללא תסמינים קלאסיים של הזיהום (השתנה תכופה, צריבה, חום, צמרמורות‭,(‬ אך שמתגלה אצלן תרבית שתן חיובית, יש לטפל באנטיביוטיקה במהלך ההריון.  בכל מקרה, אנטיביוטיקה ניתנת במרשם רופא בלבד.

  

הגורם השכיח ביותר לדלקות בדרכי השתן הוא החיידק אי קולי, אך גם החיידק סטרפטורוקוקוס B (שמוכר גם בשם ‭(GBS‬ עלול לגרום לזיהום, והוא מחייב מתן אנטיביוטיקה בלידה כדי למנוע הדבקה של העובר במהלכה.

  

מהספרות הרפואית עולה שחיידק GBS שנמצא בשתן, נמצא גם בצוואר הרחם. מהסיבה הזו חייבת ההרה לקבל טיפול אנטיביוטי עם הזיהוי וגם בלידה. החיידק מסכן גם את העובר ועלול לגרום לדלקת ריאות, לדלקת קרום המוח ובמקרים נדירים אף למוות.

  

מה מותר: באופן כללי אין כמעט הגבלה של מתן אנטיביוטיקות מוכרות בזמן ההריון, כמו אוגמנטין, מוקסיפן, רפאפן, זינאט, מקרודנטין ועוד.

 

בחילות והקאות

מופיעות אצל כ־‭60%‬ מהנשים ההרות. עיקר הבעיה היא עד השבוע ה־‭.13‬ על פי ההשערות, הורמון ההריון hCG הוא זה שגורם לתופעה. כמות ההורמון עולה מתחילת ההריון ומכפילה את רמתה כל 24 עד 48 שעות, עד לשיא סביב השבוע ה־13 להריון, שאחריו רמתו צונחת.

  

עיקר הטיפול כולל שתייה מרובה, שכן התייבשות עלולה לגרום ליצירת תוצרי פירוק כימיים הקרויים 'גופי קטו' שעלולים להזיק לעובר.

 

נשים שלא מסוגלות לשתות זקוקות לאשפוז ולעירוי נוזלים. אם ההקאות מרובות יש לעקוב אחרי בדיקות דם שכוללות תפקודי כבד ומלחים

 

מה מותר: נמצא שוויטמין ‭B6‬ (אוניסום) מסייע להקלת הבעיה. שימוש בתרופה פראמין הוא אפשרי, אך באופן חד פעמי ותוך התייעצות עם הרופא המטפל.

  

אסתמה

שליש מהנשים שסובלות מאסתמה חשות הקלה בהריון, כשליש נותרות עם אותם התקפים, ואצל שליש חלה החמרה במהלך ההריון.

  

מה מותר: ככלל, אם האישה נוטלת תכשירים נגד אסתמה, כולל ונטולין וארובנט, יש להמשיך בטיפול הזה לכל מהלך ההריון מאחר שנזק של התקף אסתמטי חמור יותר במהלך ההריון מאשר הנזק המינימלי שעלולות התרופות האלה לגרום.

 

גם חולות שמטופלות בתרופות סטרואידיות צריכות להמשיך את הטיפול ולא להפסיק אותו על דעת עצמן.

 

חשוב להדגיש כי בעת רכישת תרופות, חשוב לציין בפני הרוקח על קיומו של ההריון.

 

תוספי תזונה

שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם ודיאטנית, מוסיפה כי ניתן להסתייע בתוספי תזונה על פי הצורך: "אפשר לקחת מולטי ויטמין המותאם בהריון. מולטי ויטמין נותן לאישה ההרה רשת ביטחון שהיא תקבל את מה שהיא ועוברה זקוקים לו במהלך ההריון ובתקופת ההנקה".

 

בין התוספים עליה ממליצה קטרון: חומצה פולית שניתן להשיג ממותגים רבים כמו: La-M של חברת כצט, חומצה פולית של חברת הדס, חומצה פולית של לייף, סולגאר, GNC.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך להתמודד עם הכאבים במהלך ההריון?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים