שתף קטע נבחר

איך סוכרת משפיעה על בריאות העיניים?

מה הקשר בין מחלת הסוכרת למחלות עיניים, מהם הסימנים שצריכים להדליק נורה אדומה אצל חולי סוכרת, האם מדובר בתהליכים הפיכים, מי נמצא בסיכון ומהם הטיפולים היעילים?

ארגון הבריאות העולמי מכיר בשתי צורות עיקריות של סוכרת: סוכרת מסוג 1 ("סוכרת נעורים") וסוכרת מסוג 2. כל צורות הסוכרת נגרמות בגלל בעיה כלשהי בייצור אינסולין או בקליטתו בתאי הגוף.

  

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

מחלת הסוכרת עלולה לגרום לסיבוכים ופגיעות באיברים שונים בגוף, דוגמת העיניים, כאשר הפגיעה העיקרית בעין הינה ברשתית. מדובר בחלקה האחורי של העין, האחראי על יצירת התמונה ולאחר מכן העברתה דרך עצב הראייה למוח. בנוסף לכך, חולי סוכרת עלולים לסבול בגיל מוקדם מהרגיל מירוד (קטרקט) – עכירות בעדשה של העין.

 

עוד על התמודדות עם סוכרת

להתמודד עם המתוק: 10 דרכים לחיות עם סוכרת

לא מספיק לקצץ במתוקים: תזונה נגד סוכרת

סוכרת: אפשר למנוע גם בלי שימוש בתרופות

 

עוד ניתן לזהות אצל סוכרתיים 'רטינופתיה סוכרתית', שהינה מחלת עיניים כרונית הנובעת מנזק לכלי הדם הקטנים ברשתית הנגרם ע"י רמות הסוכר הגבוהות בדם. בשל המרכיבים השקופים שלה, העין מאפשרת הסתכלות ישירה על כלי דם קטנים אלו ברשתית לאחר הרחבה של האישון - בבדיקה שגרתית של רופא עיניים.

 

המחלה עלולה להופיע בחולים הסובלים מכל סוגי הסוכרת והיא הגורם השני לאבדן ראיה בישראל, אך העיקרי באנשים מתחת לגיל 70. באמצעות טיפול מתאים, ניתן להקטין בצורה משמעותית את הסיכון לעיוורון.

 

הסוכרת פוגעת בעין בשני מנגנונים עיקריים, שניהם קשורים בפגיעה בכלי הדם:

 

1. בצקת של מרכז הראייה (מקולה) - נובעת מדלף של נוזל מתוך כלי הדם הפגועים אל תוך הרשתית במרכז הראייה.

 

2. רטינופתיה שגשוגית: יצירה של כלי דם חדשים לא תקינים בחלל העין בשל קושי של כלי הדם הקיימים הפגועים לספק מזון וחמצן בצורה נאותה לעין.

 

מה ירגיש הסוכרתי?

בשלבים מוקדמים, ללא הפרעה בראייה: החולה יכול לסבול ממחלה הגורמת לדימומים קטנים מפוזרים ברשתית וכן גורמת למוקדי דלף ברשתית ובצקת שאינם מערבים את מרכז הראייה.

 

בשלבים מתקדמים יותר, הבצקת במרכז הראיה תתבטא בירידה בחדות הראיה אותה ירגיש הסוכרתי. המחלה השגושוגית תתבטא בדימומים בחלל העין ובהפרעות שונות בשדה הראיה, לדוגמא: חוטים, נקודות, "וילון" ואף פגיעה בראייה המרכזית.

 

צורה מתקדמת נוספת של המחלה הינה היפרדות רשתית, שבאה לידי ביטוי באבדן ראייה איטי בד"כ בשדה הראיה, ובהמשך אף תתבטא בירידה בחדות הראייה המרכזית אותה יחוש המטופל.

 

הסוכרת עלולה לגרום להיווצרות קטרקט (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הסוכרת עלולה לגרום להיווצרות קטרקט(צילום: shutterstock)

  

איך מאבחנים?

האבחון העיקרי מתבצע באמצעות בדיקה שגרתית של רופא העיניים, תוך כדי הרחבה של האישון. לעיתים נדרשות בדיקות נוספות, דוגמת OCT (Optical Coherence Tomography) וכן צילום לאחר הזרקת פלוארסצאין לוריד FA (Fluorescein Angiography).

 

איך מטפלים?

ישנן כמה דרכים לטיפול בבעיות בעיניים אצל סוכרתיים:

 

איזון הסוכרת: מחקרי ה- DCCT וה- UKPDS הגדירו היטב ששמירה קפדנית על איזון הסוכרת יכולה למנוע התקדמות של מחלת הסוכרת בעין הן בסוכרת מסוג 1 והן מסוג 2.

 

איזון יתר לחץ הדם: נמצא כי איזון קפדני של לחץ הדם הביא להפחתה של 34% בהתקדמות של הרטינופתיה הסוכרתית ולהפחתה של 47% בסיכון לאבדן ראייה בינוני.

 

לייזר: שני מחקרים גדולים עסקו בטיפול בלייזר בסיבוכי הרטינופתיה הסוכרת. מחקר ה-DRS הראה שביצוע לייזר נרחב על היקף הרשתית, תוך כדי הימנעות מאזור מרכז, מפחית משמעותית את הסיכון לאיבוד ראיה קשה. טיפול זה נותר גם כיום השיטה העיקרית למניעת סיבוכים קשים.

 

במחקר אחר נבדקה יעילות הטיפול בלייזר עדין שמבוצע באזור מרכז הראייה, בחולים עם בצקת במרכז הראיה. נמצא כי טיפול זה מפחית בכ-50% את הסיכון לאבדן ראיה חמור.

 

הזרקות תוך עיניות: בשנים האחרונות מספר מאמרים הוכיחו את יתרונות ההזרקות לתוך חלל הזגוגית לשיפור הראיה, בחולים הסובלים מבצקת של מרכז הראיה כתוצאה מסוכרת. טיפולים אלו הינם בגדר מהפכה של ממש בתחום רפואת הרשתית.

 

נוגדי ה-VEGF הן הבחירה הראשונה לטיפול מסוג זה וסטראואידים משמשים קו שני. מחקרים שונים הראו שכ-40 אחוזים מהחולים השתפרו בראיה לאחר הזרקות חודשיות של Lucentis או Avastin. שתי תרופות נוספות אושרו לאחרונה ע"י מינהל התרופות האמריקאי - Ozurdex ו- Eylea אך עדיין לא בארץ.

 

מהו המעקב המומלץ?

איגוד רופאי העיניים האמריקאי פרסם גישה מומלצת לטיפול ומעקב בחולי רטינופתיה סוכרתית. חולה סוכרת מסוג 1 צריך להיבדק תוך 5 שנים מהאבחנה ולאחר מכן אחת לשנה.

 

על חולה מסוג 2 להיבדק מיד עם האבחנה וכל שנה וחולת סוכרת הריונית עד השליש השלישי להריון ולאחר מכן בהתאם לחומרת המחלה.

 

כיום, היצע הטיפולים ברטינופתיה סוכרתית רחב ביותר והאפשרות לשמר ראייה ואף לשפר אותה בחולים אלו, טובה מתמיד. מכאן החשיבות הרבה של הבדיקות השגרתיות השנתיות ע"י רופא עיניים בחולי סוכרת.

 

הכותב הוא מומחה לניתוחי רשתית וזגוגית, במכון העיניים ע"ש גולדשלגר ובמרכז הרפואי ע"ש שיבא תל השומר, ירצה ביריד הסוכרת השנתי של א.י.ל, אגודה ישראלית לסוכרת, שיתקיים בכפר המכבייה ברמת-גן ביום שני ה- 10/11. לפרטים: 03-9508222





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
השפעת הסוכרת על הראייה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים