שתף קטע נבחר

החידושים בטיפול במחלות מעי דלקתיות

מחלות מעי דלקתיות משפיעות על כל תחומי החיים של החולים. כיום, ישנן מספר תרופות שנמצאות בשלבי מחקר שונים וצפויות להפוך זמינות בשנים הקרובות כדי לאפשר לחולים לאזן את מצבם ולחיות חיים תקינים

מחלות מעי דלקתיות (IBD) הינן מחלות כרוניות של מערכת העיכול, המערבות את מערכת החיסון (מחלות אוטו-אימוניות), כאשר העיקריות שבהן הן קרוהן וקוליטיס כיבית. בדרך כלל, מחלות אלו מתחילות בגיל צעיר, ברוב המקרים בגילאים 15-25, והביטויים השכיחים הם שלשול, כאבי בטן, חום, חוסר דם ועוד.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

מחלות אלו מזוהות עם אורח החיים המערבי ושכיחותן בעולם נמצאת במגמת עליה מזה למעלה משמונים שנה. ההערכה היא כי בישראל ישנם כיום כ- 30 אלף איש הסובלים ממחלות אלו.

 

בעשור האחרון ניתן להצביע על מגמת עלייה בשיעור החולים במחלות מעי דלקתיות גם במדינות המזרח ומדינות עולם שלישי, וההנחה היא שהדבר נובע מהתפתחותן של מדינות אלו ותהליך המודרניזציה והתיעוש שהן עוברות.

 

עוד כתבות

סובלים מקרוהן וקוליטיס? מה לאכול וממה להימנע

לחיות עם קרוהן: איך הבנתי שאני חולה במחלה

 

מחלות המפרות את האיזון במעיים

המעיים הם חלק חשוב במערכת החיסונית, כאשר למעשה יותר ממחצית פעילותה של המערכת החיסונית מתרכזת במעי הדק. המעיים מגיבים לגורמים סביבתיים, כולל חיידקי המעיים, הנאמדים בטריליונים רבים.

 

במערכת העיכול קיים איזון עדין וחשוב ביותר, המאפשר לחיידקי המעיים להתקיים ובד בבד לא לגרום לדלקת ולמחלות במעי. בחולי קרוהן וקוליטיס כיבית איזון זה מופר ומתפתח תהליך דלקתי, הגורם למחלה. משוער שתהליך זה הוא תוצאה של שינויים בגורמים גנטיים וסביבתיים, לצד הפעלה של מולקולות מעודדות דלקת ברירית המעי.

 

מחלות מעי דלקתיות משפיעות על כל תחומי החיים של החולים. לכן, כיום על הטיפול במחלות מעי דלקתיות להיות רב תחומי, ולספק תמיכה וליווי לחולים, מעבר לטיפול התרופתי. זאת, במטרה לאפשר לחולים להביא לאיזון המחלה ולקיים שגרת חיים תקינה.

 

כך, הטיפול בחולים מורכב ממעקב וטיפול תרופתי, סיוע בהתמודדות אישית ונפשית, שינוי באורח החיים כולל הקפדה על תזונה נכונה ועוד. אלו מתקיימים בסיועם של צוות רופאים, אחיות, דיאטניות ופסיכולוגים.

 

ביטויי המחלה משתנים מאדם לאדם

הן בקרוהן והן בקוליטיס כיבית, ביטויי המחלה משתנים מחולה לחולה. מכאן החשיבות בהתאמת הטיפול באופן אישי ככל שניתן, בהתאם לביטויי המחלה ולצרכים ולאפיונים השונים של החולה. המגמה הקיימת בעולם הרפואה הינו מעבר לטיפול מותאם אישית, זהו כיום כיוונה של הרפואה כולה ועל אחת כמה וכמה כאשר אנו עוסקים במחלות מעי דלקתיות.

 

כך, קיימים טיפולים קונבנציונאליים למחלות מעי דלקתיות, הכוללים תרופות נגד דלקת מסוג ASA5, סטרואידים המיועדים בעיקר לטיפול בעת התקפי המחלה ותרופות הממתנות את פעילותה של מערכת החיסון (כדוגמת אימוראן, פורינטול ומתוטרקסט).

 

לצידם, בעשורים האחרונים, עם ההבנה של התהליך הדלקתי במחלות IBD פותחו תרופות חדשניות לטיפול במחלות אלה. כך למשל, נמצא כי אחת המולקולות הקשורות לדלקת הקיימת במחלות IBD הינה TNFα.

 

הבנה זו הביאה לפיתוחן של התרופות הביולוגיות נוגדות TNF (רמיקייד ויומירה). תרופות אלו נותנות מענה הן לשלבים החריפים והפעילים של המחלה והן לצורך תחזוקה ושמירה על איזון המחלה. מיליוני חולים מכל העולם מטופלים בטיפולים אלו בהצלחה בחמש עשרה השנים האחרונות.

 

תופעות הלוואי של התרופות נוגדות הTNF מעטות יחסית, אך במהלך הטיפול אחוז מסוים מהחולים חשופים יותר לזיהומים ויראליים, תופעות עוריות ואלרגיות שונות. תופעות לוואי חמורות יותר הינן נדירות ביותר.

 

ובכל זאת, למרות המהפכה שהביאו עמם הטיפולים הללו, כיום עדיין ישנו אחוז לא מבוטל של חולים עבורם טיפולים אלו אינם יעילים, ואחרים שעבורם יעילות הטיפול פוחתת משמעותית עם הזמן, כתוצאה מפיתוח התנגדות הגוף (נוגדנים) אליהם.

 

תרופות בשלבי מחקר שונים

ישנן מספר תרופות נוספות בקנה שעדיין נמצאות בשלבי מחקר שונים וצפויות להפוך זמינות בשנים הקרובות. ביניהן תרופה לא ביולוגית הניטלת ככדור ומשפיעה על אנזימים חיוניים להפעלת ציטוקינים מעוררי דלקת בגוף. אחת התרופות הללו, טופאסיטיניב, כבר מאושרת לטיפול במחלת פרקים, ונמצאת במחקרים מתקדמים הבוחנים את השפעה לטיפול במחלות מעי דלקתיות.

 

לאחרונה אישרו רשויות הבריאות בארה"ב ובאירופה טיפול ביולוגי בעל מנגנון חדיש בשם ודוליזומב. מדובר בנוגדן חד שבטי הפועל במנגנון ייחודי, המונע את נדידתם של לימפוציטים מכלי הדם לרקמת המעי המודלקת, ומאפשר פעילות אנטי דלקתית סלקטיבית למעי.

 

ודוליזומב הוכח יעיל בטיפול בחולי קרוהן וקוליטיס באלפים של חולים מכל העולם. התרופה מיועדת עבור חולי קרוהן וקוליטיס, הסובלים ממחלה פעילה בדרגה בינונית עד חמורה, כאשר תגובתם לטיפול קונבנציונלי קודם או לטיפול בנוגדTNF אבדה או לא הייתה מספקת או שהחולה פיתח תופעות לוואי או עמידות אליהם.

 

תופעות הלוואי של התרופה בשלב זה נראות סבירות ולא משמעותיות, כמובן בזהירות המתבקשת מתרופה הנמצאת בתחילת הדרך. על פי התוצאות החיוביות במחקרים שבוצעו עד כה , התרופה מהווה תקווה עבור מטופלינו. היא הוגשה לסל התרופות 2015 וכניסתה לארסנל התרופות במדינת ישראל הינו חשוב ביותר.

 

העתיד בטיפול במחלות IBD טמון בהתאמה אישית של הטיפול התרופתי לכל חולה וחולה, בהתאם למצבו ולמהלך המחלה שלו. שאיפתנו כרופאים המטפלים בתחום הינה לפתח בדיקות דם, הדמיה או אחרות, שיסרקו את מאפייני המחלה ויסייעו לרופאים להתאים את הטיפול התרופתי המתאים ביותר לכל חולה וחולה.

 

אלו יאפשרו, לצד תמיכה וסיוע בהתמודדות, טיפול רב תחומי במטופלים, מתוך מטרה להביא את המטופל למצב בו מחלתו תהיה מאוזנת, והוא יוכל לקיים שגרת חיים תקינה, ככל האדם.

 

הכותב הוא מנהל המערך הגסטרו-כירורגי והמרכז למחלות מעי דלקתיות, מרכז רפואי שערי צדק






פורסם לראשונה 02/11/2014 08:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תרופות שיאפשרו לחולים שגרת חיים תקינה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים