שתף קטע נבחר

כלכלת ארה"ב צומחת, אך לא הכל בה ורוד

הכלכלה בארה"ב צומחת ביותר מ-3% בשנה וישנה ירידה חדה בגירעון התקציבי של הממשל, אך לצד זאת אמריקנים רבים אינם עובדים לאחר שהתייאשו מלחפש עבודה - ושחיקת המשכורות של מי שכן עובד בעיצומה. תמונת מצב של הכלכלה האמריקנית לפני בחירות אמצע הקדנציה

האם מצב הכלכלה בארה"ב אכן השתפר פלאים או שמא התמונה מורכבת יותר? בעיני משקיעים, שוקי ההון והמט"ח הם החשובים ביותר. בעיני הכלכלנים, אולי הצמיחה והגירעונות התקציביים של הממשל אך בעיני האזרח האמריקני הממוצע, שעומד ללכת לבחירות ב-4 בנובמבר ולקבוע דמוקרטים או רפובליקנים, הנתונים החשובים ביותר הינם שוקי העבודה והנדל"ן.

 

כתבות נוספות בנושא

 

החברות האמריקניות במצב מצוין

כלכלת ארה"ב צומחת כעת בקצב נאה של יותר מ-3%. ישנה ירידה חדה מאוד בגירעון התקציבי של הממשל בעקבות גידול מהיר בהכנסות והוצאות תקציב נמוכות יותר (בעיקר על רפורמת הבריאות). בחזית האינפלציה הלחצים מוגבלים. הרווחים לפני מס של החברות בארה"ב עלו ברבעון השני ב-8.4%, שיעור הצמיחה הגבוה ביותר מאז הרבעון השלישי של 2010, נתון שמסביר את נכונותן של החברות להגדיל את ההשקעות ההוניות ולגייס עובדים.

 

על רקע זה שוקי המניות בארה"ב קרובים לרמות שיא כל הזמנים ונזילות החברות האמריקניות הינה הגבוהה מאז ומעולם. מצב דברים זה משוקף גם בבנקאות האמריקנית שמצבה בהחלט השתפר מאד.

 

מהפכת הנפט והגז מעוררת את הכלכלה תוך שהיא משנה לחלוטין את התחשיבים הכלכליים בתעשיות הישנות. נראה כי הפקת אנרגיה זולה מפצלי גז ונפט משנה את כללי המשחק ומאפשרת הקמת מפעלים עתירי אנרגיה, בתחומים שבעבר איבדו את זכות הקיום. מפעלים במקומות שחוו בריחת השקעות במשך עשרות שנים מתעוררים חזרה לחיים. תפוקת הנפט והגז מפצלים עשויה להוסיף בעתיד 1.7 מיליון משרות ברחבי ארה"ב.

 

ירידה בביקוש וחילוקי דעות באופ"ק הובילו לירידה חדה במחירי האנרגיה בעולם. לפני כשלוש שנים מחיר גלון דלק במשאבות בארה"ב עמד על 3.6 דולר וכעת הוא 3 דולר - מיותר לציין מה המשמעות מבחינת הצרכנים שמוצאים עצמם עם הכנסה פנויה גדולה יותר שצפויה להיות מנותבת לצריכה, שאחראית לכשעצמה לכ-70% מהתוצר.

 

וכעת לחדשות הפחות טובות

בורסה במצב מצוין, צמיחה של משק ורווחיות גבוהה של החברות הן חדשות טובות בעיקר לעשירון העליון ובמיוחד למאיון העליון, אך מה שמעניין את האזרח הממוצע זה שוק העבודה. אין עוררין שהנתון החשוב ביותר הינו שיעור האבטלה.

 

ברק אובמה וממשלו בהחלט הצליחו בתחום זה וסובבו את אוניית המשק לכיוון הנכון: שיעור האבטלה בארה"ב ירד משיא של 10% באוקטובר 2009 ל-5.9% בלבד כעת ומתקרב בכך לרמות האבטלה הנמוכות ששררו לפני המשבר. מספר המשרות שהכלכלה ייצרה אמנם עלה באוגוסט ב-142 אלף בלבד, אך זאת לאחר רצף של שישה חודשים של מעל ל-200 אלף משרות חדשות בחודש.

 

הבעיה עם הנתון המעודד הזה הינה שבמקביל התרחשה ירידה דרמטית בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה, לשיעור של 63% לעומת 67% בארה"ב שלפני משבר 2008. זהו שיעור ההשתתפות הנמוך ביותר מזה 36 שנה וזה אומר שהמון מובטלים התייאשו מלחפש עבודה וזו אחת הסיבות לירידה בשיעור האבטלה.

 

מקור: נתוני הפד, עיבוד חיסונים פיננסיים ()
מקור: נתוני הפד, עיבוד חיסונים פיננסיים

סיבה נוספת לירידה בשיעור האבטלה היא שחלק מהמובטלים שחזרו לעבוד מסתפקים במשרה חלקית. מדובר ביותר מ-7 מיליון אמריקנים (כ-5% מכוח העבודה) שעובדים כרגע במשרה חלקית והיו שמחים שתהיה להם עבודה במשרה מלאה. גם זמן חיפוש העבודה התארך מאד.

 

כאשר משבר 2008 החל, רק כ-17% מהמובטלים היו מחוץ למעגל העבודה במשך שישה חודשים או יותר. כיום השיעור הזה הוכפל ומגיע ליותר מ-34%. כמו כן עדיין חסרים בממוצע כ-23% מהמשרות שאבדו במשבר. בולטת במיוחד הירידה במספר משרות השכיר בענפי הייצור. מאז 2008 אבדו כ-2 מיליון משרות. המשמעות היא שלעשירונים התחתונים, עובדי הצווארון הכחול, אין תוחלת כי רבות מהמשרות עברו לסין. 

מקור: נתוני הפד, עיבוד חיסונים פיננסים ()
מקור: נתוני הפד, עיבוד חיסונים פיננסים

 

כמעט כל האמריקנים משתכרים פחות, חלקם על סף רעב

ההכנסה החציונית הריאלית בארצות הברית נמוכה כיום בכ-8% מרמתה לפני 2008. כלומר,  כמעט כל האמריקנים מרוויחים פחות בהשוואה למשכורתם לפני שבע שנים. אם כל זה אינו מספיק, כ-48% מכלל האמריקנים תלויים כלכלית בממשל ומקבלים ממנו עזרה כספית בדרכים שונות.

 

הנתון החמור ביותר הינו כנראה הנתון הבא: 49 מיליון איש בארה"ב, שהם כ-16% מהאוכלוסייה מצויים במצב של חוסר ביטחון תזונתי (Dealing with food insecurity), משמע על סף חרפת רעב.

 

מדד קייס שילר 20 העוקב אחר מחירי הבתים ב-20 הערים הגדולות בארה"ב הגיע רק כעת חזרה למחירים של שנת 2004. למעשה, על אף סיפורי ההתאוששות הגדולה של שוק הנדל"ן בארה"ב, המצב רחוק מלהיות סביר: מכירות בתים קיימים אינן עולות על קצב המכירות בתחילת המאה. המצב חמור בהרבה בכל הקשור למכירות של בתים חדשים - כמעט מחצית מהרמה של שנת 2000. למעשה רמת המכירות הנוכחית של בתים חדשים כה נמוכה שלא נראתה כמוה מזה יותר מ- 30 שנה. גם שיעור הבעלות על בתים הוא הנמוך ביותר מזה כמעט 20 שנה.

 

מקור: נתוני הפד, עיבוד חיסונים פיננסים ()
מקור: נתוני הפד, עיבוד חיסונים פיננסים

 

נתונים כלכליים בעייתיים אחרים

אחת הבעיות הכלכליות החמורות ביותר איתה מתמודדת ארה"ב היא שיעור הבעלות על עסקים קטנים שצנח לשפל של כל הזמנים. עסקים קטנים מהווים מנוע צמיחה רב עוצמה בכל משק והירידה בשיעור הבעלות מצביעה על קשיים כלכליים של "האזרח הקטן" ועל קושי רב בהשגת מימון בנקאי לצורך פתיחת עסק.

 

על פי הניו יורק טיימס, "משק הבית האמריקני הטיפוסי" הוא כעת בעל שווי הנמוך בכ-36% ממה שהיה שוויו לפני כעשור. כמו כן החוב הלאומי של ארה"ב גדל בשיעור של יותר מטריליון דולר מתחילת 2014. החוב הציבורי בארה"ב בסך 17.6 טריליוני דולרים אינו בהכרח תחת שליטה כפי שהממשל טוען חדשות לבקרים אלא ממשיך לתפוח:

 

מקור: נתוני הפד, עיבוד חיסונים פיננסים ()
מקור: נתוני הפד, עיבוד חיסונים פיננסים

 

לסיכום, מדובר בתמונה מורכבת של המשק האמריקני: חלק מהנתונים הכלכליים טובים מאד, חלקם טובים למדי, רבים מהנתונים עדיין לא טובים, חלקם מוסיפים להיות גרועים מאד.

 

ד"ר אדם רויטר הוא יו"ר רויטר מידן ומנכל חיסונים פיננסים

 


פורסם לראשונה 02/11/2014 20:04

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ברק אובמה מתמודדת עם סוגיות כלכליות לא פשוטות. ומה יהיה מצבו לאחר הבחירות?
צילום: AFP
מומלצים