שתף קטע נבחר

תקוע באמצע: למה הביסקסואל סובל יותר?

מפרויד שקבע שמדובר במצב של חוסר בשלות, ועד פסיכולוגים שביקשו לעזור למטופל לבחור בצד אחד של המשוואה, אין ספק שקשה להיות דו-מיני. ד"ר דניאל דריי על משיכה לשני המינים בתרבות שמחייבת הגדרות בינאריות

רבים מאיתנו נוטים לראות את המיניות כמצב דיכוטומי או בינארי: אדם נמשך או לנשים או לגברים. אם אתה נמשך לבני המין השני אתה הטרוסקסואל; אם אתה נמשך לבני המין שלך אתה הומוסקסואל (או לסבית, אם מדובר באישה). ההנחה היא שאם אתה נמשך למין מסוים, תרצה גם לקיים זוגיות ויחסים רומנטיים (בניגוד ליחסים מיניים בלבד) עם בני אותו מין.

 

עוד בנושא:

אני לא הומו מוחלט. יותר כמו ביסקסואל

אנג'לינה או בראד: בחירתו של ביסקסואל

 

 

בראיית עולם דיכוטומית שכזאת קשה לנו לקבל מצב שבו אדם נמשך לבני שני המינים, או, מה שמסובך אף יותר - מעוניין לקיים קשרים רומנטיים עם בני מין אחד וקשרים מיניים עם בני המין השני.

 

בתיאוריה הפסיכולוגית ניתן למצוא ביסוס לגישה כזאת אצל פרויד, שראה את הביסקסואליות או המשיכה לשני המינים כמצב של חוסר בשלות, ולפיכך, במשך שנים רבות, חשבו פסיכולוגים שהם עוזרים למטופל "להתבגר" בכך שהם עוזרים לו לבחור צד אחד של המשוואה – הטרוסקסואליות או הומוסקסואליות.

 

סולם המיניות של קינסי

אולם המיניות האנושית אינה שחור ולבן, כי אם גוונים רבים של אפור. באמצע המאה ה-20 פיתח חוקר המיניות הידוע אלפרד קינסי את סולם ההערכה שלו אשר ממקם את המיניות שלנו בסולם שבין 0 ל-7, כאשר 0 משמעותו סטרייטיות מוחלטת ואילו 7 משמעותו הומוסקסואליות מוחלטת. למרבה ההפתעה, הסתבר שאנשים רבים מדווחים על הרגלים מיניים הכוללים סוגים שונים של קשרים עם בני שני המינים.

 

לעיתים מדובר בהתנסויות בודדות, לעיתים בנטיה מובהקת לאחד הכיוונים, ולעיתים בחלוקה שווה של מידת המשיכה שלנו לבני שני המינים. לכך קרא קינסי ביסקסואליות. בתקופות מאוחרות יותר גם פסיכואנליטיקאים נוספים כדוגמת סטיבן מיטשל ולואיס ארון הגיעו למסקנה שהאדם בבסיסו הוא דווקא ביסקסואל, ושלמעשה מיניות יכולה להיות תקינה לכל אורך הרצף של קינסי ולא רק בקצוות. נוצרה אפילו ההגדרה "הטרופלקסיבל" שמשמעותה אדם שהוא הטרוסקסואל ברוב הזמן אולם נמשך מדי פעם לבני המגדר שלו.

 

לא נלקח ברצינות. ביסקסואל אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא נלקח ברצינות. ביסקסואל אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

כיום, נחשבת הביסקסואליות לנטייה מינית לכל דבר, ונכנסת רשמית להגדרה של קהילת להט"ב – לסביות, הומוסקסואלים, טרנסג'נדים וביסקסואלים. אולם גם במסגרת הקהילה הלהט"בית, המכונה לעיתים קרובות הקהילה ההומו-לסבית, לא זוכה לעיתים הביסקסואליות למעמד שווה. הסיבה לכך היא הדעה הקדומה שלפיה ביסקסואליות היא שלב מעבר של בלבול והתנסות בדרך להגדרה עצמית של הומוסקסואליות.

 

וגרוע מכך, לעיתים מואשמים ביסקסואלים בכך שהם "מפחדים" לצאת מן הארון ומסתתרים מאחורי ההגדרה של ביסקסואליות כדי להתקבל טוב יותר על ידי החברה או סתם כדי להיחשב אופנתיים ו"מגניבים". גם אנשים שחווים משיכה לשני המינים לעיתים קרובות מרגישים מבולבלים מאוד ומגיעים לטיפול כשהם מעוניינים לגלות "מי הם באמת". התשובה, במקרים רבים, היא פשוט שהם מי שהם ושיש מקום וזכות קיום לכל סוג של משיכה מינית או רומנטית שהם מרגישים. אולם גישה זו עומדת במקרים רבים בניגוד לרצון של הסביבה ואף של המטופל עצמו, להגדיר דברים באופן בינארי.

 

בנוסף, קיים בלבול בין זהות מינית ביסקסואלית לבין פנטזיות. זה מצב נפוץ יותר אצל נשים. בעוד שגברים, בהכללה, נוטים להיות יותר קוטביים ולהעדיף באופן ברור נשים או גברים, אצל נשים יכול להיות מצב שבו אישה מפנטזת מינית על נשים, נמשכת לנשים ואפילו מקיימת לפעמים קשרים מיניים עם אישה, אבל בכל זאת מעוניינת בזוגיות ובמערכת יחסים עם גבר בלבד.

 

אפלייה מתקנת

למעשה, מנסיוני כסקסולוג, אחת מתוך חמש נשים חוותה התנסות לסבית בשלב כלשהו בחייה. בקרב גברים המספר קטן יותר. חשוב להבין כי באופן כללי החברה שלנו הרבה יותר סלחנית ומקבלת מיניות גמישה מהסוג הזה אצל נשים, כך שיש להן יותר הזדמנויות להתנסות בלי הצורך להגדיר את עצמן, או לשנות את ההגדרות הנטייה המינית שלהן לעיתים תכופות.

 

בהקשר הזה, חשוב להתייחס למערכות יחסים עם ביסקסואלים. אחד החששות הגדולים של בני הזוג של אנשים ביסקסואלים הוא שלא יוכלו לספק את הצרכים של בני/בנות זוגם באופן מלא, כלומר שקשר עם ביסקסואל משמעותו בהכרח שתהיה בגידה בשלב זה או אחר. הם חושבים שאם בן הזוג נמשך גם לגברים וגם לנשים, בשלב כלשהו הוא בוודאי ישתעמם להיות רק עם אחד מהם ויתגעגע לחוויות שהוא יכול לקבל עם בני המין השני.

 

 

ובכן – זהו חשש מופרך בעיקרו. הרי כל אדם שבוחר להתחייב למערכת יחסים מונוגמית מוותר בכך על חוויות והתנסויות עם בני זוג אחרים. אם אתה אוהב בלונדיניות ובחרת להתחתן עם אישה ברונטית, האם משמעות הדבר בהכרח שלא תוכל לעמוד בפיתוי ותבגוד? וודאי שלא.

 

את החוויות החסרות - ואם חיי המין טובים ומספקים יתכן שכלל לא יהיו חוויות כאלו - ניתן להשלים במגוון דרכים, החל מפנטזיות, דרך שימוש באביזרים או משחקים שונים וכלה בצירוף צלע שלישית מדי פעם, בהסכמת בן/בת הזוג החוקי כמובן.

 

כשמגיעים אנשים לטיפול ומספרים על בלבול בתחום המיני, משיכה לבני שני המינים וקושי בהגדרת הזהות המינית שלהם, צריך לזכור שהדבר החשוב ביותר הוא להכיר את עצמנו. ההגדרה היבשה אולי מספקת נחמה כלשהי בטווח הקרוב, אבל חשוב פי כמה להתבונן פנימה ולהבין את התהליכים והסיבות שהובילו אותנו להחלטה על הגדרה זו.

 

הבנה של העדפה המינית היא חלק הכרחי מהזהות הכוללת של המטופל, ולכן במקרה שמתלבטים או מרגישים לא בנוח עם הבחירה שבה נמצאים, כדאי מאוד לפנות לעזרה של סקסולוג.

 

ד"ר דניאל דריי, רופא סקסולוג, מנהל מרכז ד"ר דריי לטיפול מיני וזוגי ומנהל פורטל תורת היחסים לחיי אהבה טובים יותר.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
גם ביסקסואלים נכנסים בתוך דגל הלהט"ב. אז למה הם מרגישים הכי בחוץ?
צילום: עידו ארז
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים