שתף קטע נבחר

נוהל מעצר חשוד: בין ההוראות למציאות

מותו של חיר חמדאן מוצב על ידי ערביי ישראל כסמל לכוחניות שבה מתייחסת אליהם המשטרה. תיעוד האירוע עורר סימני שאלה קשים, וכעת מתמקדת החקירה בתפר שבין הנוהל הכתוב לבין הערכת השוטרים בניידת

סכנה מיידית, נוהל מעצר חשוד, הוראות פתיחה באש ושימוש בכוח, אלו המושגים המרכזיים שסביבם עוסקת חקירת הירי הקטלני של שוטרים בחיר חמדאן. מותו של בן ה-22 מכפר כנא עורר זעם רב בקרב ערביי ישראל, וגרר טענות על התנהלות אלימה ודורסנית של המשטרה ברחבי המגזר. תיעוד האירוע ליבה את האש, ומראהו של חמדאן מתרחק מהניידת ונורה בגבו עורר סימני שאלה קשים. בתגובה, דחו בכירי המשטרה את הטענות ודרשו להמתין לתוצאות חקירת המקרה.

 

נוהל המשטרה, שעודכן בספטמבר 2007, קובע שהשימוש בכלי ייריה לצורך ביצוע מעצר הוא אסור, אלא אם המעצר מתייחס לפשע שבו המעשה עצמו סיכן בצורה ממשית את חייו או שלמות גופו של אדם, או שהאדם שמבקשים לעצור סיכן באופן ממשי את חייו או שלמות גופו של אדם. השימוש בכלי מותר גם כשאין דרך אחרת לבצע את המעצר וכשאין בו סיכון ממשי לחייהם ושלומם של עוברי אורח וחפים מפשע.

 

על פי הנוהל, קיימת חובת אזהרה לפני ירי, "תחילה באזהרה מילולית בקול רם ובשלב הבא בייריה. אפשר לוותר על אזהרה מוקדמת כשצפויה סכנה ממשית מיידית לחייו או לשלומו של השוטר או אדם אחר". עם זאת, נכתב, "לאחר שהתמלאו התנאים לשימוש בירי, חובה על השוטר להשתמש בו בזהירות מרבית, באופן שיגרום לפגיעה קלה ככל האפשר בשלמות הגוף או הרכוש".

 

בתיעוד האירוע, שנחקר במחלקה לחקירות שוטרים, נראה חמדאן מתקרב לניידת המשטרה שבתוכה היו ארבעה שוטרים. לאחר שהיכה את אחת השמשות של הניידת עם סכין שהייתה בידו, ירדו כמה מהשוטרים ממנה והוא זז אחורה. אחד השוטרים ירה כמה יריות ופצע אותו. חבריו עזרו לו לגרור את חמדאן לניידת ומשם הועבר לידי פרמדיקים. הם פינו אותו לבית החולים העמק בעפולה, ושם הוא מת מפצעיו.

 

"הוא חש סכנת חיים ומשום כך ירה. יש הרבה פרטי חקירה חשובים שלא פורסמו", הגיב לטענות עו"ד זאב ניר, פרקליטו של השוטר היורה. האחרון, שמשרת ביחידת "אורגן" בנצרת, היה הנהג בניידת שהגיעה לזירה שבה נעצר קרוב משפחתו של חמדאן, החשוד ביידוי רימון הלם לבית משפחה יריבה. הוא אמר כי ירה ירייה אחת לעבר חמדאן, בעוד חבריו ירו באוויר. השוטרים שהיו בניידת נחקרו כבר בסוף השבוע במחלקה לחקירות שוטרים במשרד המשפטים, וכעת מתמקדת החקירה בממצאי הזירה, בסרטוני האבטחה ובממצאי הבדיקות הרפואיות שנערכו בגופת הירוי.

 

נוהל מעצר חשוד והוראות הפתיחה באש תלויים במתרחש בשטח וכפופים לשיקול דעתו של השוטר. בעת הצורך, פעולותיו

ייבחנו מאוחר יותר באובייקטיביות על ידי המחלקה לחקירות שוטרים או שופט. "הנוהל מגדיר למעשה מתי שוטר משתמש בכוח", הסביר ח"כ דוד צור (התנועה), ניצב בדימוס. "מינון השימוש בכוח נבחן על ידי השוטר עצמו בשטח, והוא יקבע אם הסיטואציה טומנת בחובה סכנת חיים, בבחינת 'יש אמצעי ויש כוונה להשתמש בו'".

 

צור הדגיש כי השימוש בכוח מיידי כרוך בהערכת השוטר לסכנה מיידית מצד החשוד כלפיו או כלפי הסביבה, והוסיף כי "אם העבריין ביצע עבירה ונמלט, למשל, אז ניתן להשתמש בנוהל מדורג: יורים כמה יריות באוויר ואם הוא לא עוצר יורים לכיוון הרגליים. לאחר מכן, רק אם הוא לא עוצר, יורים בו. הנוהל רלבנטי כלפי מי שהיווה איום מסוים אך איום זה הסתיים וכרגע הוא נמלט ויש חשש שיפגע באחרים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תיעוד הירי בכפר כנא
חיר חמדאן
צילום: טל כהן
ח"כ דוד צור
צילום: טל כהן
מומלצים