שתף קטע נבחר

ללא תוקף: קטלוניה הצביעה בעד עצמאות

80 אחוזים מתושבי המחוז שהצביעו תמכו במשאל העם בהיפרדות מספרד למרות היותו סמלי וללא תוקף חוקי. נשיא קטלוניה: "העם אמר את דברו"

עצמאות בלי תוקף: יותר משני מיליון קטלונים יצאו אמש (א') להצביע במשאל העם הסמלי שהתקיים במחוז הספרדי על השאלה אם הם מעוניינים בעצמאות. התשובה הייתה חד-משמעית. מספירת 88 אחוזים מהקלפיות, 80.7 אחוזים מהמצביעים תמכו בעצמאות עבור קטלוניה.

 

עוד חדשות בעולם:

אין עשן, אין אש: העיר הראשונה שתאסור טבק

מתחת לאף של פוטין: חתונה גאה ברוסיה  

 

למרות שהקטלונים אמרו את דברם, משאל העם הוא סמלי בלבד ואין לו כלל תוקף חוקי לאחר החלטת בית המשפט במדריד. סגנית נשיא קטלוניה ג'ואנה אורטגה מסהר הלילה (ב') את התוצאות הראשונות של מרבית הקלפיות וציינה כי יותר מ-1.6 מיליון תושבים הצביעו "כן" על שתי השאלות: "האם אתם תומכים במדינה" ו"האם אתם תומכים בעצמאות".

 

עוד עולה מהנתונים כי 10.1 אחוזים הצביעו נגד עצמאות עבור קטלוניה, פחות מאחוז שלשלו לקלפי פתק לבן ו-4.5 אחוזים הצביעו נגד עצמאות וגם נגד הרעיון להפוך את קטלוניה למדינה. על אף התמיכה הגורפת, 5.4 מיליון תושבים כלל לא הגיעו להצביע.

הקטלונים התומכים בעצמאות חוגגים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הקטלונים התומכים בעצמאות חוגגים(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

נשיא קטלוניה ארתור מאס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נשיא קטלוניה ארתור מאס(צילום: רויטרס)

לאחר סגירת הקלפיות, עלה הנשיא ארתור מאס לנאום בפני קהל של עשרות אלפים בברצלונה. "הרווחנו את הזכות לקיים משאל עם", אמר מאס לקול תרועות הקהל. "העם אמר את דברו וקטלוניה הוכיחה שוב שהיא רוצה להתנתק מספרד ולקבל שליטה מלאה על המחוז".

 

הנשיא הקטלוני שלח מסר לממשלה הספרדית שהתנגדה בתוקף לקיום משאל העם, גם על אף היותו סמלי בלבד וללא תוקף חוקי. "הוכחנו להם שאנחנו לא צריכים השגחה מצד ספרד. לכל אומה יש את הזכות להחליט לבדה על עתידה".

 

מאס התייחס גם לביקורת שהגיעה ממדריד. "אני מצטער שככה הממשלה הספרדית בחרה להגיב לרצון שלנו לקיים משאל עם. הייתה להם הזדמנות פז להפנים את המסר ולאפשר לנו לחיות את חיינו", דברי הנשיא הקטלוני.

 

בקטלוניה חיים כ-7.5 מיליון תושבים ובירתה ברצלונה. החבל נחשב לאחד האזורים העשירים ביותר בספרד. מאז שעות הבוקר המוקדמות נרשמה אווירה חגיגית בקטלוניה, ותורים רבים השתרכו בתחנות ההצבעה השונות, בהן בתי ספר שהוסבו לקלפיות. חלק מהמצביעים הגיעו לקלפיות בלבוש קטלני מסורתי. "הצבעתי בעד עצמאות משום שתמיד חשתי קטלנית", אמרה נוריה סילבסטר, מורה בת 44. "אולי בעבר לא הייתי כה קיצונית, אבל העובדה שהם ממדריד אוסרים (את ההצבעה) הפכה אותי לכזו".

יותר משני מיליון קטלונים הגיעו להצביע (צילום: AFP) (צילום: AFP)
יותר משני מיליון קטלונים הגיעו להצביע(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הממשלה האזורית בקטלוניה דחפה לקיים את משאל העם אף שבית המשפט החוקתי של ספרד הורה בשבוע שעבר להשעות את ההצבעה עד שישמע את הערעור שהגישה בפניו ממשלת ספרד. התביעה הספרדית הודיעה בשבת על פתיחת חקירה שתקבע אם ממשלת קטלוניה הפרה את החוק בעריכת משאל עם לא רשמי תוך התעלמות מהחלטת בית המשפט.

 

ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי אמר כי משאל העם הלא רשמי בנוגע לעצמאות קטלוניה "חסר כל השפעה", וקרא למנהיגי האזור לשוב לשולחן המשא ומתן. ראחוי אמר שהוא מצפה ש"השפיות" תשוב למנהיגי קטלוניה וקרא להם להתחיל בשיחות "במסגרת חוקת המדינה". הוא הדגיש שההצבעה "לא תהיה משאל עם או מדגם מייצג או שום דבר בסגנון, ולא תהיה לה כל השפעה".

 

היחסים בין קטלוניה לבין ספרד ידעו עליות ומורדות רבים לאורך השנים, והדרישה שלה להתנתקות תמיד ריחפה ברקע. קטלוניה נכבשה על ידי מלך ספרד פליפה החמישי ב-11 בספטמבר 1714, והוא מיד ביטל כל סממן לעצמאות החבל ואף אסר על השימוש בשפה הקטלנית. עם השנים קיבלה קטלוניה מעמד של אוטונומיה, אך כאשר הגנרל פרנקו תפס את השלטון בספרד ב-1939, בעקבות מלחמת האזרחים העקובה מדם שהתחוללה במדינה, הוא ביטל מעמד זה והחל לדכא כל סממן של לאומיות קטלנית. ב-1978, לאחר מותו של פרנקו ואימוץ חוקת ספרד החדשה, הוחזר לחבל מעמד האוטונומיה.

 

בעקבות אולימפיאדת 1992 שנערכה בעיר ברצלונה, בירת החבל, הפכה קטלוניה להיות המחוז המתויר ביותר בספרד. כך צמחה הכלכלה של קטלוניה להיות חמישית מכלכלת ספרד כולה. תומכי ההיפרדות טוענים כי הקטלנים הם עם נפרד מהספרדים, בעל שפה והיסטוריה שונות, ושאין כל סיבה שהם יהיו איתם באותה מדינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
הקטלונים הצביעו כן
צילום: EPA
מומלצים