שתף קטע נבחר

מבית החולים הזה תינוקות לא יוצאים בחיים

מצד אחד היעדר משאבים, תנאי עבודה ירודים ושכר עלוב לרופאים ולאחיות, ומצד שני ממשלה שמנגישה טיפול לכולם ויוצרת ביקוש יתר. בבי"ח ממשלתי ברפובליקה הדומיניקנית חסרי אונים מול שיעור תמותה חריג של תינוקות

רוזה אלבה סנטנה נלחמת כדי להבין מה השתבש והביא למותם הטרגי של התאומים שלה שרק נולדו ב"בית החולים לילדים ע"ש רוברט ריד קבראל", אחד המוסדות הרפואיים היחידים ברפובליקה הדומיניקנית עבור הורים חסרי אמצעים לילדים חולים.

 

עוד חדשות בעולם :

סנסציית היוטיוב בת ה-9 שקוטלת את אסד

עונש בהודו: הופשטה ואולצה לרכוב על חמור

 

על פי תעודות הפטירה שלהם, רוזנה ואייזק מתו מזיהום בקטריולוגי. אולם ההסבר הרפואי רק העלה עוד ועוד שאלות אצל סנטנה, שלקחה את התאומים בני החודש שלה לבית החולים הממשלתי משום שבתה סבלה מכאבים בבטן ובנה סבל מקשיים בנשימה.

 

מחפשת היגיון בתעודות הפטירה של התאומים שלה. סנטנה בביתה בפאתי סנטו דומינגו (צילום: AP) (צילום: AP)
מחפשת היגיון בתעודות הפטירה של התאומים שלה. סנטנה בביתה בפאתי סנטו דומינגו(צילום: AP)
"לקחתי אותם לבדיקה לא כי זה היה רציני", סיפרה האם בת ה-20 שמתגוררת בבית דל רהיטים שרצפתו מלוכלכת ביחד עם בנה הפעוט, אמהּ ואחותה. "במקום שמצבם ישתפר הוא רק החמיר".

 

11 תינוקות מתו בשלושה ימים

התאומים של סנטנה היו בין אחד עשר תינוקות שמתו תוך שלושה ימים בתחילת אוקטובר ב"בית החולים לילדים ע"ש רוברט ריד קבראל". רצף מקרי המוות של תינוקות במקום אחד זעזע את תושבי הרפובליקה הדומיניקנית והפנה את תשומת הלב הציבורית אל אחד המוסדות הרפואיים החשובים ביותר במדינה. הוא גם עורר תהיות לגבי איכות הטיפול הרפואי באופן כללי בעניים ברפובליקה הדומיניקנית.

 

בעקבות מותם של התינוקות הרבים מינה נשיא הרפובליקה הדומיניקנית, דנילו מדינה, ועדת חקירה. הוועדה גילתה ליקויים משמעותיים בבית החולים - דבר שהוביל לפיטורי שר הבריאות, מנהלת בית החולים ובכירים נוספים במערכת, למורת רוחם של עובדים רבים שהגנו על המפוטרים בבית החולים שמאכלס 300 מיטות לילדים ותינוקות.

 

ועדת החקירה, שבראשה עמד התובע הכללי, קבעה לאחר חקירה ראשונית שזיהומים שנמצאו בבית החולים אחראים למותם של ארבעה מתוך אחד עשר ילדים, בהם ילדיה התאומים של סנטנה. ארבעה מקרי מוות נוספים נגרמו מ"ליקויים באיכות הטיפול הרפואי", בהם תקלה שארכה כמה שעות במערכת שמספקת חמצן למכשירי ההנשמה של בית החולים. רק באחד ממקרי המוות שנחקרו, נקבע בדו"ח שפרסמה הוועדה, עלה כי החולה קיבל טיפול הולם.

 

מנהלת בית החולים המודחת, רוזה ניאבס פאולינו, שהייתה במשך שבע שנים סגנית מנהל המקום עד שמונתה לתפקיד הבכיר עם עלייתו של מדינה לשלטון ב-2012, טענה להגנתה כי שיעור מקרי התמותה בבית החולים ירד בשנים האחרונות. עם זאת, שיעור מקרי התמותה ב"בית החולים לילדים ע"ש רוברט ריד קבראל" הוא עדיין גבוה פי שלושה מהממוצע הארצי בבתי החולים הציבוריים, ומאז חודש יוני נרשמו בבית החולים שני רצפים נוספים של מקרי מוות של כמה תינוקות.

 

"הילדים שמגיעים לבית החולים חולים מאוד. מבין אלה שמתו, כמה מהם שהו אצלנו פחות מ-24 שעות", אמרה מנהלת בית החולים המפוטרת.

 

לפעמים שוכבים במיטה אחת שישה תינוקות. חדר המיון ב"בית החולים לילדים רוברט ריד קבראל" (צילום: AP) (צילום: AP)
לפעמים שוכבים במיטה אחת שישה תינוקות. חדר המיון ב"בית החולים לילדים רוברט ריד קבראל"(צילום: AP)
גורמים נוספים יכולים להיות אחראים לשיעור התמותה הגבוה, בהם העובדה שבית החולים מטפל בילדים עניים וחולים יותר בהשוואה לכלל האוכלוסייה. אין מספיק נתונים כדי לקבוע אם מספר מקרי המוות "מעורר דאגה", אמר מנהל בית החולים החדש חוסה מיגל פרראס. "איננו יכולים לומר ששלושה או ארבעה מקרי מוות ביום הם נתון גבוה ללא ניתוח מעמיק יותר", אמר פרראס.

 

במדינה הענייה: 27 מקרי מוות לאלף לידות

ובכל זאת, פקידי ממשל ורופאים מודים כי לבית החולים חסר כוח אדם ומימון ושהוא מלא יתר על המידה. סנטנה נזכרת שבאותה מיטה שבה שכבו התאומים שלה כשהגיעו לבדיקה רפואית שכבו ארבעה תינוקות נוספים. עם זאת, מנהל בית החולים טוען כי דבר זה קורה רק בחדר המיון ולא אחרי שהחולים עברו בדיקה ראשונית.

 

ברפובליקה הדומיניקנית ניתן למצוא אנשים עשירים רבים, אולם בכל מקרה מדובר במדינה ענייה ברובה שבה חיים עשרה מיליון תושבים. קרן החירום הבינלאומית של האו"ם לילדים (יוניס"ף) מסרה כי תת-תזונה היא הגורם העיקרי לשיעור התמותה הגבוה בקרב תינוקות במדינה הקריבית - 27 מקרי מוות לאלף לידות. הממוצע בכל אמריקה הלטינית והקריביים עומד על 16 מקרי מוות לאלף לידות. כך עולה מנתוני "ארגון הבריאות פאן אמריקן".

 

"בית החולים לילדים ע"ש רוברט ריד קבראל" נפתח בשנת 1965 ונקרא על שם רופא ילדים דומיניקני שהיה אחיו של נשיא לשעבר. אולם המקום מוכר לרבים בשמו הישן "אל אנחליטה" על שם בתו של הרודן לשעבר אנחליטה טרוחיו. בית החולים הממשלתי מקבל כסף מהביטוח הלאומי ומוכן לטפל בחינם באנשים העניים ביותר, ומסיבה זו מגיעים אליו חולים מרחבי המדינה, כולל רבים - כמו למשל סנטנה - שמתגוררים בשכונות העוני בפאתי הבירה סנטו דומינגו.

 

"אמרו לי שזה המקום לקחת אליו את הילדים שלי ושיש שם מומחים", אמרה סנטנה.

 

סנטנה היא אם חד-הורית ומובטלת. היא יושבת על כורסה מרופטת בביתה, עוברת שוב על תעודות הפטירה של התאומים שלה ומנסה למצוא בהן היגיון. בתעודות נכתב כיצד מת בנה בשעה שהרופאים ניסו לבצע עירוי דם כדי לטפל באלח דם שפגע במערכות בגופו. התביעה במדינה תשאלה אותה במסגרת עבודת ועדת החקירה, אך מאז לא שמעה דבר. היא לא יודעת אם תקבל פיצוי כלשהו על אובדנה הגדול.

 

סנטנה חיה עם בנה הפעוט בשכונת עוני בפאתי הבירה (צילום: AP) (צילום: AP)
סנטנה חיה עם בנה הפעוט בשכונת עוני בפאתי הבירה(צילום: AP)

כמה הורים לילדים אחרים שמתו בבית החולים הממשלתי הזמינו את סנטנה ליטול חלק בהפגנה מול בית החולים, אולם היא סירבה להזמנה. "לעולם לא אחזור ל'אל אנחליטה'", היא אמרה. "אני מפחדת לשוב לשם".

 

רופאים ואחיות שעובדים ב"בית החולים לילדים ע"ש רוברט ריד קבראל" אומרים שהבעיה העיקרית בבית החולים הממשלתי היא מחסור במשאבים. התקציב השנתי של בית החולים עומד על 1.7 מיליון דולר בלבד, והמוסד הרפואי קולט מדי שנה 13 אלף חולים.

 

ד"ר מרטינה לופז, ראש ועדת רופאים שקראה להגדיל את תקציב בית החולים, סיפרה שבשנה שעברה ביטלה הממשלה את התשלום המינימלי לחולים שאין להם ביטוח בריאות או כיסוי מטעם הביטוח הלאומי. לדבריה, צעד זה יצר ביקוש עצום לקבלת שירות בבית החולים שרק הקשה עוד יותר את העבודה במקום ופגע באיכות הטיפול הרפואי.

 

רופאים ואחיות בבית החולים, כמו עמיתיהם בחלקים אחרים במדינה, פתחו פעמים רבות בשביתות במחאה על שכרם העלוב ותנאי עבודתם הירודים. רופאים מומחים מרוויחים כאלף דולר בחודש, ורבים מהם עובדים בעבודות צדדיות כדי לגמור את החודש. כמה מהם, כמו ד"ר ראדמס אובאלס, מאשימים את הממשלה בניסיון לזכות בהישגים פוליטיים על ידי הרחבת הגישה לשירותי בריאות מבלי לשלם עליהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נשארה עם ילד אחד לאחר מות התאומים שלה. סנטנה
צילום: AP
מומלצים