שתף קטע נבחר

צ'ה, צ'ה, צ’יה!

גרגרי צ’יה הם להיט ובצדק, אבל אפילו מלהיטים צריך פה ושם להיזהר. כל מה שרציתם לדעת על הזרעון המוצלח

ציה הוא זרע אכיל ממשפחת המנטה (השפתניים), הוא גדל בעיקר בדרום מכסיקו והוא נחשב לעתיק מאוד מאחר ובני המאיה שבפרו השתמשו בו כבר לפני אלפי שנים בדרום אמריקה.

 

הגרגירים באים בצבעי לבן, חום ולרוב שחור, הם קטנטנים וכאשר הם במגע עם נוזלים הם מתנפחים. גרגירי הצ'יה מכילים בתוכם בעיקר סיבים תזונתיים, מגנזיום, סידן וברזל בכמויות גבוהות כך שלמי מכם שחסר זה מקור מצוין. הצ'יה עמוסה בנוגדי חימצון ויכולה לעזור במלחמה בהזדקנות ומחלות סרטניות. מדובר כמובן בשומנים טובים הבריאים ללב ולכלי הדם. הסיבים התזונתיים בצ’יה מגיעים בכמות גבוהה ומהווים כמעט את כל הפחמימות שבזרעים. הסיבים מובילים את הפסולת המצטברת במעיים ובכלי הדם אל מחוץ לגופנו. כשאומרים חלבון מלא מתכוונים גם לצ'יה, והחלבון שיש בצ'יה הוא איכותי במיוחד ומומלץ לספורטאים ולאנשים אשר מנסים לרדת במשקל מבלי לאבד את מסת השריר.

 

גרעיני הצ'יה מכילים אומגה מסוג 3 שתמיד הומלצה למי שנמנע מאכילת דגים כמו צמחונים וטבעונים, יחד עם זאת בנושא הזה אני מציעה לא לסמוך על צ'יה כמקור טוב לאומגה. מאחר והיא מכילה חומצת אומגה 3 מהסוג שהגוף האנושי לא מסוגל להפוך לחומצה שמישה, בניגוד לחומצת אומגה מדגים.

 

לעומת זאת היא כן מומלצת לשימוש כדי להימנע מאובן סידן, ובעצם בעיקר למי שלא צורך סידן בכמויות גדולות. הצ'יה מכילה מינרל אשר עוזר בניצול סידן בצורה הטובה ביותר. הצ'יה מומלצת גם לחולי סוכרת מאחר ולא מעלה רמות גלוקוז בדם בעת האכילה של הפחמימה שהיא, כאמור, בעלי ערך גליקמי נמוך.

 

צילום: ThinkStock ()
צילום: ThinkStock

 

עכשיו לאזהרות: חשוב לא לצרוך כמבוגר יותר מ-15 גר' גרעיני צ'יה למבוגרים. אנשים עם בעיות של טריגליצרידים גבוהים בדם, עדיף שימנעו מצריכת צ'יה מזנים מסויימים שעלולים להחמיר את הבעיה עוד יותר. נשים בהריון או מניקות, גם להן עדיף להימנע ואני אגב מוסיפה משנה זהירות עם צריכת כמויות גדולות בכלל ולילדים קטנים בפרט.

 

מה מכינים עם הצ'יה? אפשר להוסיף אותם לשייקים בעיקר אחרי אימון גופני, אפשר להוסיף לדגני בוקר אחרי השריה קצרה בחלב, אני מוצאת שהשריה בחלב קוקוס למשך כשעה עושה נפלאות ויכולה לשמש כקינוח מדהים, בתוספת פרות עונה כמו פטל או תותים טריים.

 

מתכון לפסטו עם צ'יה:

½ כוס אגוזי מלך מושרים במים לכמה שעות, לאחר מכן מסוננים.

¼ כוס קשיו או צנוברים מושרים במים לכמה שעות, מסוננים.

2-3 שיני שום קלופים

1 כף גרגרי צ'יה

3 כפות מים

צרור בזיליקום טרי

¾ כוס שמן זית

מלח, פלפל

 

טוחנים את כל המרכיבים,אפשר להשתמש מעל פסטה, דגים, אפילו בכריך, או כל מאכל שתחפצו בו, לשמור במקרר, טוב עד שלושה ימים.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים