שתף קטע נבחר

ועדת אנדורן: בעלי אג"ח יפעלו נגד חברות

הוועדה ממליצה לחייב בעלי אגרות חוב שלא קיבלו את התשלום המגיע להם במשך למעלה מ-45 ימים, לפנות לבית המשפט. מטרת ההמלצה היא להגביר את תחושת האחריות של בעלי השליטה כלפי מחזיקי אגרות החוב. יעל אנדורן: "הצבנו לנגד עיננו יצירת וודאות בשוק האשראי והבטחת זכויות המלווים והחוסכים"

הוועדה הממשלתית לגיבוש מדיניות להסדרי חוב ממליצה לחייב בעלי אגרות חוב שלא קיבלו את התשלום המגיע להם עבור האגרות במשך למעלה מ-45 ימים, לפנות לבית המשפט ולפעול על מנת שהחברה שלא עמדה בתשלומים תוכרז כחדלת פירעון. מטרת ההמלצה היא ליצור כללי משחק חדשים בשוק ההון, שיגבירו את תחושת האחריות של בעלי שליטה בחברות בורסאיות כלפי מחזיקי אגרות החוב.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

 

יו"ר הוועדה, מנכ"לית משרד האוצר יעל אנדורן, הגישה היום את ההמלצות הסופיות לשר האוצר ולנגידת בנק ישראל. "הוועדה קבעה כללי משחק חדשים לשוק האשראי בישראל שיהיו ברורים וידועים לכלל השחקנים במגרש הפיננסי", אמרה אנדורן. "הצבנו לנגד עיננו יצירת וודאות בשוק האשראי והבטחת זכויות המלווים והחוסכים".

 

ועדת אנדורן הוקמה בעקבות ריבוי המקרים בשנים האחרונות, של חברות בורסאיות שנקלעו למצב שבו לא היו יכולות לפרוע את החוב לבעלי האג"ח שלהן. הוועדה התרכזה ביצירת מנגנונים שיתריעו מבעוד מועד בדבר הסיכון למצב של חדלות פירעון ובשמירה על זכויות בעלי אגרות החוב כך שלא יופלו לרעה מול נושים גדולים יותר, כמו בנקים וקרנות פנסיה.

 

הוועדה ממליצה לקבוע תקנות שלפיהן גם אם חברה עומדת בפירעון החובות, אך היא מוגדרת כחברה בקשיים, ימונה נציג של בעלי אגרות החוב לדירקטוריון. הנציג יוודא שהחברה פועלת לשיפור יציבותה הפיננסית וכושר הפירעון שלה ושלא נעשות פעולות להעדפת נושים.

 

הפיקוח המוקדם נועד לעודד חברות להיכנס להסדר עוד לפני שהגיעו למצב שבו הן אינן משרתות את חובותיהן. במצב כזה, כאמור, מליצה הוועדה לחייב את בעלי האג"ח לפנות לבית המשפט ולהכריז על החברה כחדלת פירעון.

 

עוד כוללות המלצות הוועדה הטלת חובה על גוף או אדם שרוכש שליטה בתאגיד לחשוף את מקור ההלוואות שלקח על מנת לממן את רכישת המניות שמקנות לו שליטה בתאגיד. כמו כן, יחויב בעל שליטה בתאגיד ליידע את המשקיעים בנוגע למניות של התאגיד ששועבדו כנגד חובות אחרים שלו.

 

עוד ממליצה הוועדה לחייב גורם המבקש לרכוש שליטה בתאגיד לדווח על אירועים בעברו העסקי, שבהם נתקל בקשיים לפרוע את חובותיו. הגופים הפיננסיים (בנקים, חברות ביטוח וקרנות פנסיה) יחויבו להביא פרטים אלה בחשבון והמפקח על שוק ההון והמפקח על הבנקים יידרשו לוודא כי הם עושים זאת כראוי.

 

כמו כן, ממליצה הוועדה על צמצום משמעותי של עילות ניגודי העניינים באספות בעלי איגרות החוב; על ביטול האפשרות לעצירת תשלום לנושים אלא אם כן החברה חדלת פירעון; על חובת קבלת החלטה בהפרתה של תניה לפירעון מיידי; על אפשרות לכפות על חברה הסדר חוב בניגוד לרצונה בהתקיים עילות לפירוקה; ועל הגבלת שכר בעלי תפקיד בהסדר.

 

מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות, אילן פלטו, מסר בתגובה להמלצות, כי "ההגבלות החדשות שמטילה ועדת אנדרון ימנעו ממספר גדול של חברות את האופציה של גיוס בשוק ההון, זאת על רקע התנגדות הבנקים לאפשר חוב חיצוני שיהפוך את הגיוסים במערכת הבנקאית לנחותים מבחינת הביטחונות. במקביל, ועדת אנדרון מתעלמת מהעובדה שמאות חברות ציבוריות שנקלעו לקשיים מסוימים בשלב כזה או אחר, אבל בסופו של דבר הצליחו לייצב את מצבן ולהמשיך לצמוח".

 

"הכניסה לתהליך אוטומטי שיוביל בסופו של דבר לפירוק רק בשל הפרת קובננטים יפגע בראש ובראשונה במשקיעים. שוק ההון הישראלי סובל מירידה דרסטית במחזורי המסחר וממחיקה של מאות חברות מהמסחר, אבל הרגולטורים מתעקשים להוסיף עוד ועוד רגולציה מחמירה, שלא נהוגה בשום מקום בעולם, בלי להסתכל על התמונה הכוללת. כל מנכ"ל צריך ועדה על שמו ועוד כותרת בעיתון ולעזאזל מה יקרה עם הבורסה".

 

"לאור הסדרי החוב של השנים האחרונים אין ספק שיש צורך בהסדרה של הנושא, אבל הנטייה 'להמציא את הגלגל מחדש' כל פעם במקום להישען על הניסיון הבינלאומי בתחום הופכת את השוק הישראלי לפחות ופחות אטרקטיבי והתוצאות בהתאם. בשורה התחתונה, מי שהשקיע באג"ח קונצרני הרוויח יותר מהחלופה של השקעה באג"ח מדינה, וזאת למרות הסדרי החוב".

 

שר האוצר, יאיר לפיד, אמר: "את הוועדה לבחינת תהליכים לעריכת הסדרי החוב בשוק ההון הקמנו כי היה ברור שאת שיטת התספורות האוטומטיות צריך לעצור. המשחק הזה התבצע ללא פיקוח וללא שקיפות, על חשבון הפנסיה של כולנו. בשנים האחרונות התבצעו בישראל הסדרים בעייתיים בהיקפים גדולים. מאז 2008 ועד אוגוסט האחרון חברות במשק נכנסו ל-149 הליכי הסדרי חוב, שהצטברו להיקפי חוב בתהליכי הסדר של 40 מיליארד שקלים.

 

"אנחנו לא נגד הסדרי חוב כשהם מתבצעים במטרה למנוע קריסה של מפעל או פירוק של חברה. אבל הם חייבים להיעשות תחת כללים אחידים, שקופים וברורים ולא להפוך את כספי הציבור להפקר. אני מודה ליעל אנדורן מנכ"לית משרד האוצר ולחברי הוועדה על העבודה המאומצת והמקצועית שנעשתה, בכדי להחזיר את ההוגנות והשקיפות לעולם הסדרי החוב".

 

נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, אמרה: "הועדה המליצה על קביעת תמריצים נכונים ככל האפשר לשחקנים השונים בשוק האשראי, ונמנעה מלנסות להציע פתרונות מוחלטים לכל בעיה אפשרית מתוך הכרה שלא ניתן לצפות מראש את מגוון התרחישים שיכולים להביא לצורך בהסדר חוב. המלצות הוועדה יסייעו להגביר את הוודאות בשוק האשראי, ויתרמו לביסוסו של שוק אשראי בריא ויעיל, שהוא תנאי הכרחי לניצול מיטבי של פוטנציאל הצמיחה של המשק. אני מברכת את חברי הועדה על העבודה המקצועית שעשו בסוגיה המורכבת שעמדה בפניהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית מגל
יעל אנדורן
צילום: עמית מגל
מומלצים