שתף קטע נבחר

האם שימוש בתאי גזע בפלסטיקה מסוכן?

שימוש בתאי גזע הפך נפוץ בהזרקות שומן לפנים ולחזה או בטיפולים להצערת העור, אולם חוקרים מתריעים כי ההוכחות המחקריות ליעילותן ולבטיחותן מוגבלות ביותר. משרד הבריאות ל"זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות": "אין לבצע פרוצדורות מסוג זה אם הן מיועדות לטיפול קוסמטי בלבד"

כשהמנתח הפלסטי ד"ר אלן וו מלוס-אנג'לס שמע לראשונה את תלונתה של המטופלת שהגיעה למרפאתו לפני כשנתיים, הוא תהה אם אינה ממציאה או מדמיינת אותה. המטופלת, אישה בשנות ‭60-ה‬ המאוחרות שלה, הסבירה שאינה יכולה לפקוח את עינה הימנית משום שהדבר מסב לה כאבים איומים, ושבכל פעם שהיא מנסה בכל זאת לפקוח אותה בכוח, היא שומעת מעין "קליק" משונה.

 

לאחר שבדק אותה הבין ד"ר וו שמשהו אכן לא תקין. העפעף הימני של המטופלת צנח בעקשנות והאזור מסביב לעין היה נפוח.

 

הוא ניתח את האישה, ובמהלך שש שעות של ניתוח שלפו הוא ועמיתיו פיסות קטנטנות של עצם מתוך העפעף ומתוך הרקמות שמסביב לעין שלה. ה"קליקים" שהיא שמעה נבעו מהחיכוך של פיסות העצם זו בזו.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

עוד על תאי גזע:

לראשונה: מדענים יצרו תאי גזע מעובר אדם

פריצת דרך: השתלת תאי גזע מנעה התקפי לב

לראשונה: תאי גזע עובריים הושתלו באדם משותק

 

מנין הגיעו פיסות עצם לעפעף? התברר ששלושה חודשים לפני כן עברה האישה "מתיחת פנים המבוססת על תאי גזע" במרפאה אחרת לכירורגיה פלסטית בבוורלי-הילס. הטיפול מבוסס על הזרקה של שומן ותאי גזע עצמיים (כלומר של המנותחת עצמה). בשלב ראשון שואבים שומן מאזורים כמו הבטן או הירכיים של המטופל, ולאחר מכן מבודדים מתוכו את תאי הגזע - אותם תאי אב, או תאים ראשוניים של הגוף, שמהם מתפתחים סוגים שונים של תאים בוגרים כמו תאי מערכת הדם, תאי מערכת החיסון, תאי עצם, תאי סחוס, תאי שומן, תאי עור ועוד.

 

את התאים הללו, בשילוב עם השומן העצמי, הזריק המנתח הפלסטי בחזרה לעור פניה של האישה, ובעיקר לאזור העיניים שלה. הוא הסביר לה כי הפרוצדורה אמורה להשיג תוצאה ארוכת טווח שכן תאי הגזע מסייעים לשמר את רקמת השומן במילוי ולמנוע את ספיגתו. כמו כן, הם משפרים את זרימת הדם לאזור ומעודדים ייצור מוגבר של הקולגן בעור ובאופן כללי משפרים את מראהו.

 

בראיון לתקשורת האמריקאית הסביר ד"ר וו כי במקרה הזה תאי הגזע שהוזרקו לעורה של האישה הפכו מסיבה לא ברורה לתאי עצם, וכתוצאה מכך התפתחו פיסות העצם באזור העיניים שלה. ומה שחמור עוד יותר: אף שחלקיקי העצם הללו הוסרו בניתוח, תאי גזע שעדיין נמצאים בעור עלולים בהמשך להפוך שוב לרקמות עצם או לרקמות אחרות.

 

אין אישור של ה-FDA

שימוש בתאי גזע הוא אחד הלהיטים החמים ביותר בתחום הכירורגיה הפלסטית. בשנים האחרונות מפרסמים יותר ויותר פלסטיקאים, רופאי עור ומומחים העוסקים ברפואה אסתטית בעולם, ולאחרונה גם בישראל, מגוון טיפולים המבוססים על תאי גזע: למתיחה ולהצערת העור, להגדלה ולשחזור שדיים, ואפילו להצערת הנרתיק.

 

לטענתם, פרוצדורות חדשניות אלו בטוחות יותר מהמקבילות הקונבנציונליות הקיימות, הכוללות הזרקה או השתלה של חומרי מילוי מלאכותיים, שכן הן זעיר-פולשניות ותאי הגזע והשומן נלקחים ממקור עצמי, ובנוסף הן מניבות תוצאות טובות יותר, וההחלמה מהן מהירה יותר. אך האומנם זה נכון? מחקר חדש שהתפרסם בכתב ASPS של החברה האמריקנית למנתחים פלסטיים טוען שטענות אלו לא רק שהן בלתי-מבוססות, אלא אף עלולות להיות מסוכנות.

 

החוקרים, ד"ר מייקל לונגאקר ועמיתיו מהמרכז הרפואי באוניברסיטת סטנפורד, סקרו את המחקרים הקיימים על אודות שימוש בתאי גזע בפרוצדורות קוסמטיות וכן את מסמכי ‭FDA-ה‬ (מינהל המזון והתרופות בארצות הברית) המתייחסים לפרוצדורות אלו ולהתוויות המאושרות שלהן. כמו כן הם ערכו ניתוח תוכן של הפרסומות המוצגות באינטרנט על ידי קליניקות המציעות טיפולים מבוססי תאי גזע.

 

לדבריהם, הטיפול בתאי גזע נמצא עדיין בחיתוליו, וכך גם ההוכחות המחקריות לבטיחותן וליעילותן של הפרוצדורות העושות בו שימוש. מבין שלל הטיפולים המוצעים על ידי קליניקות שונות, מציינים החוקרים, רק אחד, ‭azficel-T‬ של חברת ‭,laViv‬ המיועד לטיפול בקמטוטים, מאושר כיום על ידי ‭.FDA-ה‬ גם במקרה בודד זה ניתן האישור לאחר יותר מעשר שנים של ניסיון והותנה בהמשך מעקב וניטור הדוקים כדי לבחון את ההשפעות על מערכת החיסון ואת הסיכון להתפתחות סרטן העור.

 

המשמעות היא שרבות מהקליניקות המציעות פרוצדורות מבוססות תאי גזע מבצעות למעשה פעולות שאינן מאושרות על ידי ה-FDA‬ ולא נתמכות בעדויות קליניות המגבות את יעילותן ובטיחותן. "למרות שמרבית הטיפולים בתאי גזע הם חדשים ובשלב ניסיוני, קליניקות ברחבי העולם מנצלות מטופלים פגיעים ומציעות טיפולים כאלה‭,"‬ כתבו החוקרים. "רבות מהן פועלות ללא איכות מדעית מהימנה, ראייה כוללת או הגנה על המטופל‭."‬

 

זו אינה הביקורת הראשונה בנושא מצד מומחים בכירים בתחום. בינואר 2012 פרסם כוח משימה משותף שהוקם על ידי החברה האמריקאית לניתוחים פלסטיים אסתטיים (ASAPS) והחברה האמריקנית למנתחים פלסטיים (ASPS) הצהרת עמדה בנושא השימוש בתאי גזע בפרוצדורות פלסטיות-אסתטיות. כוח המשימה הסיק שעל אף הפוטנציאל העצום הטמון בשימוש בתאי גזע בפרוצדורות אלו, העדויות המדעיות והמידע עדיין מוגבלים ביותר במונחים של הערכת היעילות והבטיחות של הטיפולים.

הטיפול בתאי גזע נמצא עדיין בחיתוליו (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הטיפול בתאי גזע נמצא עדיין בחיתוליו(צילום: shutterstock)
 

התאים שמתקנים את הגוף

הטיפול בתאי גזע נחשב להבטחה גדולה. הפוטנציאל הטמון ביכולתם של תאים אלה להתמיין ולהתפתח לכל סוג של תא אנושי וליצור מגוון רקמות בגוף לכד את דמיונם של חוקרים רבים. רעיונות שהיו עד לפני שנים לא רבות בחזקת מדע בדיוני - כמו שיקום תאים שניזוקו, ריפוי מחלות הנחשבות כיום לחשוכות מרפא, בנייה מחדש של רקמות ואפילו גידול איברים שלמים במעבדה - מהווים מטרות ממשיות לאינספור מחקרים.

 

הציפייה היא שבעתיד הלא רחוק ניתן יהיה להשתמש בתאי גזע לטיפול ואף לריפוי מגוון רחב של מחלות שבהן נהרסים תאים בוגרים, כמו "החלפת" תאי לב שעברו נמק לאחר התקף לב, תאי לבלב מייצרי איסולין הנהרסים במחלת הסוכרת, תאי עצב מייצרי דופמין במחלת פרקינסון ועוד.

 

תאי הגזע מתחלקים לשני סוגים: עובריים ובוגרים. מקורם של תאי הגזע העובריים הוא בביציות מופרות שהוקפאו במסגרת הפריות מבחנה ונתרמו למחקר. התאים העובריים הראשונים שנוצרים הם אומניפוטנטיים. "תאים אלו יכולים להתחלק וליצור את כל סוגי התאים הקיימים ביצורים חיים, כולל רקמות חוץ-גופיות שאינן חלק מהעובר, כגון שליה‭,"‬ מסביר ד"ר אלכס אלטס, מומחה לרפואת עור.

 

"בהמשך מתמיינים תאי הגזע הללו לתאי גזע פלוריפוטנטיים, שיכולים להפוך למגוון גדול של תאים בגוף, בהם תאי מערכת העיכול, קיבה, ריאות, שריר, עצם, 

דם, מערכת השתן, עור ועצב. אלא שאליה וקוץ בה - דווקא יכולת ההתמיינות הגבוהה של שני סוגי תאים אלו מהווה מקור לחשש שמא הם עלולים ליצור גידולים לאחר השתלתם. בנוסף, קיימות דילמות אתיות וחוקיות הנובעות מהשאלה באיזה שלב מתחילים החיים. האם הביצית המופרית נחשבת לאדם? ואם כן, באיזו מידה יש בידינו זכות ליטול את חיי העובר לצורך טיפול באחרים או לצורך מחקרים‭"?‬

 

בשל מגבלות אלו תאי הגזע שבהם נעשה שימוש קליני, כולל ברפואה הכירורגית-פלסטית, הם תאי גזע בוגרים. קבוצה זו מורכבת בעיקר מתאים שנקראים מולטיפוטנטיים - תאים שיכולים להתמיין למספר מוגבל של סוגי תאים, שבדרך כלל מרכיבים את האיבר שבו הם נכללים. תאי הגזע המהווים מוקד עניין בכירורגיה הפלסטית נקראים התאים המזנכימליים והם מסוגלים להתמיין לתאי עצם, סחוס, שריר ושומן.

 

"בעוד שתפקיד תאי הגזע העובריים הוא לבנות את האיברים בגופנו, הרי שמטרתם העיקרית של תאי הגזע הבוגרים היא לשמר ולתקן את הגוף‭,"‬ מסביר ד"ר מיכאל שפלן, מומחה לכירורגיה פלסטית. "תאים אלו מהווים מעין 'בנק' שמסייע בריפוי ובתיקון הרקמות במצבי פציעה או מחלה, כאשר תאים מתים וצריך ליצור חדשים. בכל רקמה ישנם תאי גזע ייחודיים, היודעים לבנות מחדש את התאים שלה. ואולם זהו בנק מוגבל, למרות יכולתו לשכפל את עצמו, שכן הוא מכיל כמות מסוימת של תאים בלבד.

 

"בעבר סברו שבמח העצם קיים הריכוז הגבוה ביותר של תאי גזע בוגרים, אולם לפני ‭15-כ‬ שנה גילו חוקרים שהשומן הוא מקור עשיר ביותר לתאי גזע אלו, עד כדי כך ‭100-שב‬ גרם של רקמת שומן בריאה ריכוז תאי הגזע גבוה פי ‭2,500‬ יותר מאשר במח העצם". ‬

 

התאים יהפכו לממאירים?

הריכוז הגבוה של תאי גזע מזנכימליים, הקיים ברקמות השומן, כמו גם העובדה שקל יותר להפיק אותם מרקמות אלו מאשר ממח העצם, הפכו אותם למועמדים אטרקטיביים ביותר לטיפולי אנטיאייג'ינג ולטיפולים אסתטיים-פלסטיים אחרים. עובדה זו הובילה להתפתחות הפרקטיקה של השתלה או הזרקה של שומן עצמי המשולב בתאי גזע שמקורם באותו שומן.

 

"השתלה או הזרקה של שומן כחומר מילוי הייתה בעבר טכניקה פופולרית‭,"‬ אומר ד"ר אלטס. "אולם התברר שלעיתים קרובות התוצאות מאכזבות ובלתי-ניתנות לחיזוי, בין היתר משום שחלק מהשומן המוזרק או מושתל מתפרק או שאינו נקלט. בנוסף, חלק מתאי השומן המוזרקים הם בוגרים, כך שאורך החיים שלהם מוגבל, מה שאומר שהשפעת הטיפול זמנית בלבד. תוצאות אלו סיפקו תמריץ לנסות לפתח אסטרטגיות לשיפור ההישרדות של שתל השומן, ואחת מהן היא השתלת שומן בשילוב עם תאי גזע שמקורם בשומן‭."‬

 

במחקר שפורסם ‭2008-ב‬ בכתב העת Aesthetic Plastic Surgery דיווחו חוקרים יפנים שהצליחו להשיג השתלה יציבה של שומן בשילוב עם תאי גזע שמקורם בשומן בפרוצדורות של הגדלת שדיים קוסמטית. ואולם מנגד, מחקר חדש יותר, שפורסם ‭2013-ב‬ בכתב העת Journal of Plastic Reconstructive & Aesthetic Surgery והשווה בין השתלת שומן בשילוב עם תאי גזע שמקורם בשומן ובין השתלת שומן בשילוב עם מים, לא מצא הבדלים משמעותיים.

 

תוצאות אלו, בשילוב עם מיעוט הניסויים הקליניים והמחקרים המדעיים בתחום, הובילו לכך שלמרות ההבטחה הטמונה בה, נותרה האסטרטגיה שנויה במחלוקת. יתר על כן, לדברי ד"ר לונגאקר ועמיתיו, מיעוט המחקרים מעמיד בסימן שאלה גם את סוגיית הסיכונים הכרוכים בפרוצדורות הקוסמטיות 

"מבוססות תאי הגזע‭."‬ אחד החששות המרכזיים הוא שתאי הגזע עלולים להפוך לממאירים.

 

החוקרים מסבירים במאמר שתאי גזע הם בעלי דמיון ברור לתאי גזע סרטניים, ומחקרים הדגימו שתאי גזע מזנכימליים שנמצאו בתרבית ארוכת טווח במעבדה עלולים להפוך ספונטנית לממאירים. סיכון נוסף כרוך לדבריהם בהזדקנות תאי הגזע עצמם - תהליך שהם עוברים כמו כל יתר התאים ומוביל לירידה תפקודית שלהם. ניסויים בעכברים הדגימו שעם הגיל מתרבה הנזק לדי-אן-איי בתאי הגזע ומופיעים בהם נגעים בעלי פוטנציאל להניע תאים לאפופטוזיס (השמדה עצמית) או להתמרה סרטנית. 

 

לדברי החוקרים, ממצאים אלו מעמידים באור מפוקפק את הטענה לבטיחות וליעילות השימוש בתאי גזע כטיפול אנטי-אייג'ינג, שהרי תאי הגזע נלקחים מהמטופל עצמו, ואם הוא מבוגר - תאי הגזע שלו מבוגרים באותה מידה.

למרות ההבטחה הטמונה בתאי גזע, האסטרטגיה שנויה במחלוקת (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
למרות ההבטחה הטמונה בתאי גזע, האסטרטגיה שנויה במחלוקת(צילום: Shutterstock)
 

"כרגע אין מספיק נתונים"

יו"ר איגוד הפלסטיקאים בארץ, פרופ' אייל גור, שהשתתף לפני כשבועיים בכנס האחרון של החברה האמריקאית לכירורגיה פלסטית, מסכים עם הטענה שהשימוש העכשווי בתאי גזע בכירורגיה פלסטית אינו נתמך בעדויות קליניות המאששות את יעילותו ואת בטיחותו. "שימוש בתאי גזע בהזרקות שומן - 

והזרקות שומן באופן כללי - היו נושא מרכזי בכנס השנה‭,"‬ הוא אומר.

 

"כך, לדוגמה, הוצגו בכנס מחקרים המראים שכאשר מזריקים תאי שומן משולבים בתאי גזע עצמיים מתחת לעור או לעצם פגועים, לא רק שהנפח גדל, אלא גם מרקם העור משתפר והוא נראה צעיר יותר. גם אצלנו באיכילוב אנו חוקרים את השימוש בתאי גזע בכירורגיה פלסטית. 

 

"מאחר שלתאים אלו יש תכונה מעניינת של דיכוי מקומי של מערכת החיסון, אנחנו מנסים להשתמש בהם כדי למנוע דחיית שתל מאדם זר. לדוגמה, כשמבצעים השתלת פנים מאדם אחד לאחר יש צורך כיום לתת למטופל הרבה מאוד תרופות נוגדות דחייה, ויכול להיות שתאי הגזע יוכלו לעשות זאת בצורה יעילה ובטוחה יותר. אין ספק שכולם מאמינים שלשימוש בתאי גזע יהיה בעתיד מקום חשוב בתחום הכירורגיה הפלסטית. עם זאת, נכון להיום אין לנו מספיק נתונים ועדויות מחקריות המוכיחים חד-משמעית שתאי הגזע משפרים את התוצאה בהזרקות שומן ושתומכים ביישום השיטה בקליניקה‭."‬

 

גם לדברי ד"ר אלטס אין עדיין מענה לשאלות רבות. לדוגמה: איך בדיוק גורמים לתא הגזע שאותו מבודדים מרקמת השומן לעבור התמיינות דווקא לתא שומן ובאיזו מידה ניתן לשלוט בזה? "ההוכחות לתועלת ולבטיחות על רקמה חיה שנויות במחלוקת, וגם התיאוריה בנושא זה מעורפלת מאוד‭."‬

 

לצד החששות, מאמר שפורסם ‭2012-ב‬ בכתב העת ‭"Plastic and Reconstructive Surgery"‬ דיווח שמבין 295 מקרים שפורסמו עד לאותה שנה על אודות מטופלים שעברו השתלת שומן בשילוב עם תאי גזע שמקורם בשומן, לא צוינה שום תופעת לוואי משמעותית. למרות זאת, טוענים המחברים, תוצאות מעודדות אלו הן רק תחילת הדרך של הוכחת הבטיחות.

 

"השיווק מטעה וחסר ביסוס"

החלוץ בתחום השתלות השומן המועשר בתאי גזע עצמיים בארץ הוא ד"ר מיכאל שפלן. לפני כשבע שנים הוא החל להשתמש בשיטה לשחזור שדיים בעקבות כריתה או הסרת גידול סרטני. ואולם גם הוא הפסיק להשתמש בהעשרת השומן בתאי גזע לפני כמה שנים, פרט למקרים מיוחדים.

 

"בשנים האחרונות לא מצאתי סיבות מובהקות להעשיר את השומן בתאי גזע‭,"‬ הוא אומר. "ההצלחה של השתלת שומן תלויה מאוד בטכניקה - איך שואבים אותו, כיצד מעבדים אותו ובאיזה אופן משתילים את תאי השומן. מצאתי שאם עושים את זה נכון, קליטת השומן ברקמה בריאה ללא שילוב תאי גזע דומה למדי לזו המתקבלת עם השילוב. עם זאת, במקרה של רקמה פגועה, מצולקת או מוקרנת יש יתרון בהעשרת השומן בתאי גזע עצמיים‭."‬

 

יתרה מכך, לדבריו הזרקה לאזור שלא נפגע כלל לא תביא שום תועלת. "אם אזריק תאי גזע לאזור שבו יש לדוגמה סחוס פגוע, הם בהחלט יסייעו לתיקון. לעומת זאת, אם אזריק אותם לעור הפנים, הם יגיעו לשם ולא ידעו מה לעשות. אין שם שום התרעה שקרה משהו שמצריך תיקון. אין שום פציעה, דלקת או מחלה. נעשה שימוש שיווקי טועה, מטעה וחסר כל ביסוס מדעי בשמות תואר כמו 'מתיחת פנים עם תאי גזע'. אין דבר כזה‭"!‬

 

לעומתו, הפלסטיקאי ד"ר דב קליין דווקא סבור שהשילוב של תאי גזע בהזרקת שומן עצמי יעיל גם במקרים שבהם לא קיימת פציעה, ובחודשים האחרונים הוא החל לבצע הזרקות שומן בשילוב תאי גזע עצמיים להגדלת שדיים. "כבר טיפלתי בכמה עשרות מטופלות, ובהחלט יש הצלחות‭,"‬ הוא אומר. "אנחנו רואים קליטה של ‭95%‬ של רקמת השומן. היתרון של השיטה הוא שבשונה משתלי הסיליקון כאן מדובר ברקמה עצמית, של המטופלת, כך שאין סכנה לדחייה.

 

"יתרון נוסף הוא שבו-זמנית המטופלת מרוויחה גם צמצום היקפים. החיסרון הוא שלא לכל אחת יש מספיק שומן כדי לתרום לעצמה. אצל אלה שכן יכולות ליהנות מהשיטה אני בהחלט מעודד אותן לבחור בה, משום שאין צורך להשתמש בשתלי סיליקון או בשתלים אחרים. אני מאמין שזה יתפוס תאוצה גם בארץ‭."‬

 

רויטל (שם בדוי), 28,‬ היא אחת המטופלות שעברה את הטיפול אצל ד"ר קליין. "תמיד רציתי להיפטר מהשומן בצדי הירכיים‭,"‬ היא מתארת. "במקביל, בשנים האחרונות רציתי מאוד להגדיל את החזה, שהתרוקן לאחר שעברתי לידה והנקה. שקלתי לעבור הגדלת חזה עם סיליקון, אבל אז ד"ר קליין הציע לי לעשות במקום זה השתלת שומן עצמי משולב בתאי גזע. התחברתי לרעיון, משום שבשיטה הזו שום גוף זר לא נמצא בגופי. התוצאה הייתה מדהימה מכל הבחינות. המראה מושלם וההחלמה קלה מאוד. לא כאב לי בכלל אחרי הניתוח, ואפילו לא הופיעו שטפי דם‭."‬

 

למרות הטענות המועלות במחקר, ד"ר קליין טוען שהשיטה לא רק יעילה אלא גם בטוחה.

 

"זה תלוי בסוג תאי הגזע שבו משתמשים‭,"‬ הוא אומר. "סוג התאים שבו אני משתמש אינו אותם תאים ראשוניים היכולים להתמיין לתאי עצם, סחוס או שריר, אלא תאי גזע היודעים להתמיין אך ורק לתאים המספקים דם לרקמת השומן, ולא לאף סוג תאים אחר. תאים אלו משפרים את החמצון ואספקת הדם לתאי השומן ועוזרים בריפוי הפצע‭."‬

מבצעים הזרקות שומן בשילוב תאי גזע עצמיים להגדלת שדיים (צילום: index open) (צילום: index open)
מבצעים הזרקות שומן בשילוב תאי גזע עצמיים להגדלת שדיים(צילום: index open)
 

פרסומים מעורפלים ומטעים

ממצא נוסף שעלה במחקרם של ד"ר לונגאקר ועמיתיו הוא שצמד המילים "תאי גזע" הפך למעשה למעין מילות קסם, שבהן משתמשות לא מעט קליניקות כדי לקדם טיפולים שאין להם כל קשר לתאי גזע. לדוגמה, השתלת שומן סטנדרטית. חלק מהקליניקות מפרסמות טיפולים להשתלת שומן כ"מתיחת פנים המבוססת על תאי גזע‭,"‬ אף שמדובר בהשתלת שומן ללא שילוב תאי גזע.

 

החוקרים מצאו כי קליניקות אחרות משתמשות בחופשיות במונח "תאי גזע" כדי לקדם ולשווק טיפול להזרקת פלסמה עשירה בטסיות - PRP. בשיטה זו נוטלים מהמטופל שתי מבחנות של דם ורידי, מפרידים את הדם למרכיביו באמצעות צנטריפוגה כדי להפיק ממנו פלסמה עשירה בטסיות, ואותה מזריקים לעורו של המטופל.

 

"בזמן פציעה, הטסיות הן התאים הראשונים שמגיעים לאזור הפצע‭,"‬ מסביר ד"ר קליין, שמשתמש בשיטת זו להצערת העור. "הן מכילות גורמי גדילה, שמזרזים את ריפוי הפצע ואת צמיחת כלי הדם שמזינים את הרקמה ומספקים לה דם. גורמי הגדילה בתורם מעוררים לפעולה את התאים המייצרים קולגן, וכך גורמים לצמיחה של קולגן חדש שמסייע לצמיחת הרקמה ולריפויה. בנוסף, הטסיות גם פועלות הדדית עם תאי הגזע הקיימים בעור ומשפיעות עליהם, כך שגם הם יסייעו לריפוי הפצע‭."‬

 

אלא שלטענת מומחים אחרים, הרעיון הזה אולי נכון בתיאוריה, אך במציאות גם לו אין הוכחות ממשיות. "הטסיות אכן מפרישות גורמי גדילה, שלהן תפקיד חשוב בתהליך הריפוי‭,"‬ אומר ד"ר אלטס. "חלק מגורמי הגדילה גורמים לתאי גזע שנמצאים בתוך הרקמה באזור הפציעה לעבור התמיינות לאותו תא שכרגע נחוץ לצורך הריפוי. בתיאוריה זה נחמד מאוד, אבל במציאות, כשמזריקים את הטסיות במצב שבו אין פציעה בעור הן לא מפרישות גורמי גדילה, פשוט כיוון שאין להן שום סיבה לעשות זאת. למעשה, יש כאן תילי תילים של הנחות - אתה מזריק תאים שיכולים, אם ירצו, להפריש גורמי גדילה, שבתורם יכולים, אם ירצו, להעיר את תאי הגזע, שבתנאים מסוימים יכולים להפוך לאותם תאים שהרופא או המטופל רוצים. האם באמת זה קורה? לא ברור‭."‬

 

חלק מהקליניקות, גם בארץ, אף מגדילות לעשות ומשווקות את טכניקת ‭PRP-ה‬ כ"טיפול תאי גזע‭."‬ כך, לדוגמה, בפרסום באתר האינטרנט של אחת הקליניקות בארץ נכתב: ‭PRP"‬ היא פלסמה המועשרת בטסיות דם, בתאי גזע ובפ- קטורי גידול‭."‬

 

"פלסמה עשירה בטסיות אינה מכילה תאי גזע‭,"‬ כותביםד"ר לונגאקר ועמיתיו במאמר. "טסיות מטבען הן חלקים של תא וטכנית אפילו אינן מוגדרות ‭,'תאים'כ‬ שכן חסר להן את גרעין התא. לכן לשווק פלסמה עשירה בטסיות כטיפול תאי גזע זוהי אמירה מטעה‭."‬

 

מחברי המאמר כותבים כי מטבע הדברים שיקולי הרווח ממלאים כאן תפקיד חשוב. בארה"ב העלויות של פרוצדורות שונות המתבססות או מתיימרות להתבסס על שימוש בתאי גזע מגיעות לאלפי דולרים. לדוגמה, עלות השתלת שומן משולבת בתאי גזע עצמיים יכולה להגיע אף ‭20-ל‬ אלף דולר. גם בארץ העלות גבוהה מאוד. לדברי ד"ר קליין, עלות השתלת שומן משולבת בתאי גזע נעה בין 30 אלף שקל ‭50-ל‬ אלף שקל, וטיפול PRP עולה בין ‭10,000‬ שקל ‭25-ל‬ אלף שקל.

 

בשורה התחתונה, מדגישים ד"ר לונגאקר ועמיתיו, מה שחשוב הוא שהיישום של פיתוחים חדשניים בטיפולים מבוססי תאי גזע דורש את אותה קפדנות במחקרים הנדרשת מכל טיפול רפואי אחר, כדי להבטיח את בטיחות המטופלים. "זוהי אחריות המדענים והרופאים להדריך ולחנך את הציבור ביחס ליתרונות ולחסרונות של כל טיפול מוצע. הגזמה בפוטנציאל היעילות בהתבסס על עדויות מוקדמות ולא שלמות עלולה לפגוע באמון הציבור במקצוע הרפואי, ומה שמדאיג עוד יותר - לסכן את בטיחות המטופלים‭."‬

 

משרד הבריאות: לא לטיפול קוסמטי

פנינו למשרד הבריאות ושאלנו אם פרוצ דורות העושות שימוש בתאי גזע עצמיים, כמו השתלת שומן עצמי בשילוב עם תאי גזע עצמיים, מאושרות על ידי המשרד.

 

התשובה: "משרד הבריאות לא אישר טיפול מהסוג המפורט בפנייה. ככלל, שימוש בתאים וברקמות במסגרת פרוצדורות שונות נמצא תחת הרגולציה של משרד הבריאות. לפרוצדורות העושות שימוש בתאים וברקמות יש סיכונים רבים, כגון חשש לזיהומים של התאים והרקמות או חשש הנובע מהשינויים המבוצעים בתאים וברקמות וההשפעות שיש לשינויים אלו בגוף. ככלל, אין לבצע פרוצדורות מסוג זה אם הן מיועדות לטיפול קוסמטי בלבד או אם הן מבוצעות שלא במסגרת מוסד רפואי‭."‬

 

פנינו למשרד בשאלה ספציפית בנוגע לפרו צדורה שמבצע ד"ר קליין, והתגובה הייתה: "לא נוכל להתייחס לבטיחות הטיפול על סמך המידע שהועבר לנו, שאינו מספק. אנשי המקצוע של המשרד יפעלו לבחינת הטיפול במסגרת הוועדה המייעצת לניסויים קליניים בתרפיות מתקדמות. יובהר כי בשלב זה הטיפול לא קיבל אישור של משרד הבריאות".‬

 

הכותבת היא בעלת PhD בתקשורת בריאות




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שימוש בתאי גזע הוא אחד הלהיטים החמים ביותר בתחום הכירורגיה הפלסטית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים