שתף קטע נבחר

צילום: אוהד צויגנברג

בכיר אמריקני: "תמיד ניסינו להשפיע על הבחירות בישראל - ואף פעם לא הצלחנו"

האמריקנים לא מתערבים בפוליטיקה פנימית? נהפוך הוא. יועץ ששירת תחת חמישה נשיאים סיפר ל-ynet: "אספנו מידע על ביבי, חקרנו את שעשה בתקופת לימודיו - אבל זה לא השפיע על אף אחד". יש לו גם המלצות לאובמה

על פי העמדה האמריקנית הרשמית, ארצות הברית לא מתערבת בפוליטיקה הפנימית בישראל. אבל בכיר אמריקני, שעבד תחת חמישה נשיאים אמריקנים והיה מעורב בתיווך בין הישראלים לפלסטינים, מודה בפה מלא: "תמיד ניסינו להשפיע על מערכות הבחירות בישראל". הוא גם מודה כי התוצאה הייתה תמיד זהה: "אף פעם לא הצלחנו".

 

בחירות 2015 - דיווחים נוספים:

 

"אנחנו חושבים שאנחנו מבינים את הפוליטיקה הישראלית, אבל אנחנו לא יודעים לעשות את זה טוב ולא יוצאים מזה טוב. זה תמיד פעל נגדנו", אומר ארון מילר, סגן נשיא מכון המחקר וודרו וילסון. לדבריו, "תמיד ניסינו להשפיע על מערכות הבחירות בישראל ואף פעם לא הצלחנו".

 

מילר מזכיר בראיון ל-ynet כי בשנת 1991, בעיצומו של המשבר מול יצחק שמיר, שקידם בנייה בהתנחלויות, ניסה הנשיא ג'ורג' בוש האב, באמצעות מזכיר המדינה ג'ורג' בייקר ליצור מצב שיסייע לניצחון של יצחק רבין, אבל זה לא היה בעיצומה של מערכת בחירות, אלא לפניה. במערכת הבחירות של 1996, תחת הנשיא ביל קלינטון, היה מילר הסגן של שליח השלום דניס רוס. הבית הלבן של קלינטון ניסה להבטיח את בחירתו של שמעון פרס שהיה ראש הממשלה בעקבות רצח רבין, ולמנוע ניצחון של בנימין נתניהו.

 

נתניהו. מילר: "בארה"ב מקובל לאסוף נתונים על יריבים פוליטיים" (צילום: אמיל סלמן) (צילום: אמיל סלמן)
נתניהו. מילר: "בארה"ב מקובל לאסוף נתונים על יריבים פוליטיים"(צילום: אמיל סלמן)

מזכיר המדינה קרי. האם אחרי הבחירות יהיה לו בישראל פרטנר לשלום? (צילום: AP) (צילום: AP)
מזכיר המדינה קרי. האם אחרי הבחירות יהיה לו בישראל פרטנר לשלום?(צילום: AP)
 

"באביב 1996 עשינו הכול כדי ליצור אווירה שתעזור לפרס להיבחר. אני הייתי שם ליד השולחן והיה חשש כבד שהסכם השלום עם הפלסטינים עומד ליפול. זה כלל טיסה של קלינטון לשארם א-שייח למפגש עם מנהיגי מדינות ערב ואחר כך ביקור בירושלים", משחזר מילר. בין הצ'ופרים שהנשיא קלינטון העניק לפרס הייתה תוכנית נאוטילוס ליירוט רקטות באמצעות תותח לייזר. בסופו של דבר העדיפה מערכת הביטחון את כיפת ברזל על תותח הלייזר.

 

המאמצים בתקופת קלינטון כללו, מעבר לפעילות הגלויה של הנשיא עצמו, גם פעילות מאחורי הקלעים שכללה איסוף נתונים על נתניהו והעברת התוצאות לכלי תקשורת ישראליים. גורם שהיה מעורב בפעילות אז אומר: "בארה"ב מקובל לאסוף מידע על יריבים פוליטיים, ועשינו את זה מול ביבי כל השנים. עשינו את כל מה שאפשר לעשות, משינוי השם שלו בארה"ב לניתאי, דרך מערכות הנישואין שלו ועד לוויתור שלו על הדרכון האמריקני. חקרנו את כל מה שהוא עשה בתקופת לימודיו בבוסטון ובפילדלפיה, היה סקנדל, אבל זה לא השפיע על אף אחד".

 

מילר מזהיר את ממשל אובמה שלא להתערב בבחירות שיהיו בחודש מארס. "אובמה אינו פופולרי בארץ, לעומת קלינטון שהיה נשיא אהוב בישראל ויצר מערכות יחסים חסרות תקדים עם המנהיגים ועם הציבור הישראלי. רצינו לראות את פרס נבחר וזה לא קרה. אם אובמה וקרי ינסו להשפיע - זו תהיה שגיאה".

 

ככלל, ממשל ברק אובמה מגיב בזהירות לדיווחים מישראל על פיזור הכנסת והבחירות שצפויות במארס 2015. מזכיר המדינה ג'ון קרי אמר אתמול במסיבת עיתונאים: "אני לא מגיב על פוליטיקה פנימית של שום מדינה, ובוודאי לא על שינוי אישי בתוך ממשלת ישראל". קרי הביע תקווה ש"הבחירות הללו ייצרו אפשרות לממשלה שיכולה לנהל משא ומתן ולהתקדם לקראת פתרון של המחלוקות בין הישראלים לבין הפלסטינים ולשינויים באזור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הנשיא אובמה
צילום: AP
ארון מילר
מומלצים