שתף קטע נבחר

ריאות של צעירים מעשנים גראס - כמו של בני 80

צעירים בשנות השלושים לחייהם שעישנו עד חמישה ג'וינטים ביום התגלו כסובלים מנזק ריאתי חמור המצריך טיפול בחמצן, כך עולה משמונה מקרים שהובילו לאשפוז בבריטניה. מומחים: הריאות שלהם נראות כמו של קשישים

גראס מסוכן יותר מטבק: מומחים בבריטניה מדווחים על נזקים חמורים לריאות שנגרמו אצל צעירים שעישנו גראס באופן יומיומי. החוקר הראשי מספר כי ריאותיהם של הצעירים נפגעו עד כדי כך שהן נראו כמו ריאות של קשישים.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

עוד על עישון גראס:

מחקר: תלמידים שעישנו גראס - הצליחו יותר

חרדה: מריחואנה מסייעת בהעלמתה או מחמירה?

עכשיו זה מדעי: מריחואנה רפואית הופכת כאב לנסבל

 

בכנס של האיגוד הבריטי לרפואת ריאות, הציגו מומחים מבית החולים בנגור שבצפון וויילס שמונה מקרים שבהם הגיעו לאשפוז צעירים בשנות השלושים לחייהם, כשהם סובלים מקוצר נשימה קשה.

 

בדיקות שנערכו להם גילו נזק קשה שנגרם לריאות, עד כדי מחלת ריאות חסימתית כרונית - COPD. חלק מהצעירים נזקקו לטיפול בחמצן.

 

ד"ר דמיין מקון, מומחה לרפואת ריאות בבית החולים, סיפר כי "אנחנו רואים צעירים שמגיעים אחרי עשר שנים של עישון גראס, והריאות שלהם מתפקדות כמו של בני 80".

 

המומחים סבורים שגראס מזיק לריאות באופן חמור יותר מעישון סיגריות, משום שהעישון מתבצע ללא פילטר, והמעשן משהה את עשן הגראס בריאות זמן רב יותר כדי להגביר את ספיגתו מהריאות לדם - ומשם למוח.

  

"אנו רואים יותר ויותר מקרים של אמפיזמה כתוצאה מעישון גראס", מוסיף ד"ר מקון. "המחלה הזו יכולה להוביל אותם למאבק נשימתי עד שארית חייהם".

 

קנאביס: היסטוריה של סכנות רפואיות

הקנאביס (מריחואנה) הוא הסם הנפוץ ביותר בעולם. מדיווחים בספרות הרפואית עולה כי כ-300 מיליון בני אדם ברחבי העולם צורכים את הצמח שממנו מיוצרים גראס וחשיש.

 

כבר בתחילת שנות ה-70 פורסמו מחקרים שגילו בקרב נבדקים שצרכו גראס בכמות רבה והוגדרו מכורים דלדול בקליפת המוח (הקורטקס), שבאה לידי ביטוי בעיקר בהתרחבות חדרי המוח. מכורים אלו סבלו גם מפגיעה בזיכרון, מתוקפנות ומתופעות דיכאוניות. מחקרים דומים שנערכו מאוחר יותר אימתו כי כמות החומר האפור במוח (המכיל גרעיני תאי עצב) דלילה יותר בקרב משתמשי הגראס.

 

עשן גראס מכיל יותר חומרים סרטניים מאשר עשן טבק רגיל. במחקר שנערך בקרב מעשני גראס באופן קבוע הודגמו שינויים בריריות של מערכת הנשימה, הדומים לשינויים המתרחשים בקרב מעשני טבק. מחקרים רבים אחרים גילו כי מספר משמעותי של מעשני גראס לוקים בגידולים ממאירים באזור שבין מיתרי הקול לחלל הפה, כולל הלשון. הגראס, כך עולה ממחקרים אחרים, מעלה גם את הסיכון ללקות בהתקף לב ובמחלות כלי דם נוספות.

 

השפעה שלילית נוספת של הגראס היא על מערכת הרבייה: בגברים, מנה אחת של THC גורמת להורדת רמת הטסטוסטרון ומספר תאי הזרע. בנשים - עישון סיגריה המכילה גרם אחד של גראס עם THC גורמת להפחתה של 30% בריכוז ההורמון המבייץ בזמנים מסוימים במחזור החודשי.

עשן גראס מכיל יותר חומרים סרטניים מאשר עשן טבק רגיל (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
עשן גראס מכיל יותר חומרים סרטניים מאשר עשן טבק רגיל(צילום: ירון ברנר)
 

COPD: קטלנית יותר מסרטן ריאות

"מחלת ריאות חסימתית כרונית", COPD, היא הסיבה השכיחה ביותר למותם של מעשנים - יותר מאשר סרטן הריאות. המחלה מתבטאת בשיעול, בפליטת כיח ובקוצר נשימה במאמץ. מרגע שחלה המעשן, צפויה לו הידרדרות ממושכת כשגלגל ההצלה היחיד הוא השתלת ריאות. בשנים האחרונות חלה עלייה מתמדת במספר החולים בעולם, 90% מהם מעשנים או מעשנים לשעבר. 5% מהישראלים המבוגרים חולים ב-COPD.

 

בעולם מתים כשלושה מיליון חולים מדי שנה בשל COPD, יותר ממספר המתים ממחלת האיידס וסיבוכיה. המומחים צופים כי תוך כעשור תהפוך המחלה לגורם התמותה השלישי בעולם.

 

ברוב המקרים קשורה המחלה בעישון פעיל בעבר או בהווה. אצל רוב החולים, מדובר בעישון של חפיסה אחת ליום לפחות במשך יותר מ-20 שנה. המחלה מופיעה לרוב באיחור של 20-30 שנה, ונותנת את אותותיה הראשונים פעמים רבות רק בגיל 65 ומעלה.

 

המחלה גורמת להרס הסמפונות ורקמת הריאה. החולים מאבדים את תפקוד הריאה, בקצב מהיר פי שניים ויותר לעומת אנשים בריאים. במצב החמור של המחלה מתקשים החולים גם לכבות נר.

 

לגילוי מוקדם של המחלה יש חשיבות גדולה, כיוון שהפסקת עישון לצד טיפול תרופתי ופעילות רפואית נוספת יכולים לעצור את התפתחותה ולשפר את איכות החיים של החולים.

 

לכל אדם מעל גיל 40 שעישן מעל 20 שנה חפיסה ומעלה, מומלץ להיבדק אם מופיעים סימנים כמו הצטננויות תכופות, שיעול וליחה ממושכים וקוצר נשימה במאמץ. האבחון נעשה בבדיקת תפקודי ריאות באמצעות נשיפה.



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מעשנים גראס וחולים ב-COPD
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים