שתף קטע נבחר

סיפור משפחתי

תוכנית לגילוי ההיסטוריה המשפחתית מטעם בית התפוצות מציע לישראלים-אמריקאים דרך נוספת להתחבר לזהותם

לא פעם אחת עולה השאלה מי אני בעצם? מאיפה באתי ולאן אני הולך?

 

השאלה רלבנטית במיוחד כשמדובר בנו, יהודים-ישראלים המשתייכים למדינה צעירה, ששורשיה היהודים נמצאים הרחק הרחק דורות רבים מעבר לים.

 

אנחנו יהודים. אנשים של הרבה רצועות חוף, ערים וארצות. אנחנו מיוחדים והסיפור שלנו מיוחד גם הוא. זהו סיפור נהדר ואין סופי המחבר בין היהודים מזה מאות בשנים. זו הסיבה שחובה עלינו להמשיך ולכתוב אותו ואתו גם את המסורת היהודית.

 

מוזיאון בית התפוצות היהודיות מצא פתרון: תוכנית שנקראת "הסיפור המשפחתי שלי" (My Family Story) ושממלאת תפקיד חשוב בחיזוק הקשר בין יהודים ברחבי העולם. התוכנית מציעה מסע אל העבר, אל הסיפורים המעניינים של העם היהודי. היא מציעה חיבור בני נוער יהודים בארץ ובעולם למורשת, להיסטוריה ולתרבות היהודית ובכך היא באה לחזק את חיזוק השייכות, המחוייבות לעם היהודי ומכאן גם את הזהות של הנוער היהודי בישראל ובעולם כולו.

 

התוכנית מתקיימת זו השנה ה-20 ברציפות. אירגון הקהילה הישראלית-אמריקאית (IAC) חבר לתוכנית בקיץ האחרון, כאשר 12 אירגונים בלבד השתתפו בפרויקט. כתוצאה מהשותפות ובתמיכה משמעותית של IAC, הגיעה התוכנית בתוך שישה חודשים לרשימה של של 40 אירגונים המשתתפים בפעילות.

 

 

התוכנית מתמקדת בהתחקות אחרי היסטוריות משפחתיות, השתלשלות הדורות ויצירת אילנות יוחסין, תחום הידוע בשם גנאלוגיה. המשתתפים בה אוספים מידע על הדורות המשפחתיים שקדמו להם ומחברים אותו לתמונה מקיפה יותר של השתלשלות העם היהודי. פרטי המחקר הללו מקבלים גם ביטוי חזותי-אמנותי כמוצג מוזיאוני המצטרף לאלו המציגים סיפורים משפחתיים נוספים בפסיפס המשלב ביחד תמונה של עם ושל הפרטים בתוכו. המידע הנאסף נאצר במוזיאון בית התפוצות המרכז בצורה זו ארכיון ייחודי של ההיסטוריה של העם היהודי.

 

במסגרת התוכנית, המשתתפים, בני נוער בגילאי 14-10 החברים באירגון יהודי-חינוכי, זוכים לסמסטר אחד של הדרכה ולימוד, והאירגון בו הם חברים מתחייב לצרף את התכנים הנרכשים בתוכנית הלימודים שלו.

 

בסיום הוראת הפרויקט מתקיימת תחרות ראשונה בבית הספר, בה נבחרים שני מודלים הנשלחים לתחרות הבינלאומית במוזיאון בית התפוצות בישראל. בשנת 2013 השתתפו בתחרות זו 13 אלף תלמידים מ-82 מוסדות יהודיים ברחבי העולם, כולל ארה"ב, קנדה, אוסטרליה, רוסיה, אוקראינה, צרפת, גרמניה, ספרד, מכסיקו, קוסטה ריקה, ארגנטינה, יוון, מרוקו ועוד.

 

מבין המשתתפים מרחבי העולם, 42 זוכים בכרטיס טיסה לביקור בישראל והשתתפות ביום מרוכז של פעילות במוזיאון המסתיים בבחירת הפרויקט המשפחתי המוצלח מכולם. המסלול כולו מתחיל בינואר ומסתיים חודש מרץ. במהלך חודש אפריל מוצגות העבודות במוזיאון בית התפוצות בישראל.

 

אירגון IAC מתמקד בבנית זהות ישראלית חזקה וחיזוק הקשר של הישראלים-האמריקאים של היום למדינת ישראל. מאמצים אלו מופנים בעיקר לדורות הבאים, הגדלים מחוץ למדינת ישראל, תוך התמקדות במציאת הזהות הישראלית-יהודית של כל אחד מאיתנו. שיתוף הפעולה בין IAC ומוזיאון בית התפוצות משרת בדיוק מטרה הזו.

 

המיקוד בדור הבא של הקהילה הישראלית-אמריקאית, זה שחי את רוב חייו מחוץ לישראל. באמצעות התוכנית סיפור משפחתי נדרשים בני הדור הזה לחקור ולמצוא את הזהות שלהם תוך נבירה במעמקי המסורת היהודית של משפחתם.

 

זוהי חוויה מעצימה ומעצבת אישיות לכל מי שבוחר להשתתף בה. המידע העולה על פני השטח בחקר נבכי העבר המשפחתי הוא תמיד עשיר ומרתק.

 

לפרטים להצטרפות לתוכנית:

‏Alvira Chernichovski

‏IAC Program manager

‏818-451-1107, MFS@israeliamerican.org

www.israeliamerican.org

 

הכותבת, סיגלית עצמון, היא מנהלת השיווק והתקשורת של IAC בלוס אנג'לס

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים