שתף קטע נבחר

לא רק סוני: מה עוד משגע את צפון קוריאה?

מתקפת ההאקרים הצפון קוריאנים בעקבות הסרט שמציג התנקשות בשליט הנערץ הראה שוב את הרגישות הקיצונית של המדינה המבודדת. אבל מה מטריד אותה כשאין עליה פרודיה הוליוודית? CNN מציגה את צרות המשטר

נראה שהזעם הצפון קוריאני על הסרט "ראיון סוף" לקח את רגישות היתר של המדינה החשאית לקיצוניות חדשה. המשטר של קים ג'ונג און כבר סימן את הסרט כ"פעולת מלחמה וטרור גלויים ביותר". סוני ביטלה את פרסום הסרט, אחרי איומים שהתקבלו נגד מי שילך לראות אותו בבתי הקולנוע. "צפון קוריאה מספקת סטנדרט חדש של חולשה בפוליטיקה הבינלאומית: מדינה שמרגישה מאוימת מסרט של סת' רוגן", צייצה ג'ניפר לינד, פרופסורית שחברה בדרטמות' קולג' שמתמחה בנושאי ביטחון מזרח אסייתיים.

 

ניתן לקרוא את הכתבה גם באתר CNN

 

עוד חדשות בעולם:

אבן ומסתורין: 30 אלף יהלומים קטנטנים

הקובנים חגגו את הפיוס: "חלום שהתגשם"

מה המתכון המבוקש ביותר השנה באוקראינה?

 

צפון קוריאה שמרה את רוב הזעם שלה לנושאים כמו הסנקציות של האו"ם על תוכנית הגרעין שלה ועל התרגילים המשותפים של דרום קוריאה וארה"ב סמוך לגבולותיה. אך "ראיון סוף" הוא לא המקרה הראשון שבו פיונגאנג משתגעת על נושאים שנראים בלתי מזיקים. הנה כמה דוגמאות בולטות:

 

עצי חג מולד

לעיתים רחוקות מלווה העונה החגיגית בשמחה לאורך הגבול המשוריין בכבדות בין צפון קוריאה לשכנתה מדרום, שידוע כאזור מפורז. קישוטי חג המולד שנתלים בצד הדרום קוריאני הפכו שוב ושוב לנקודה כאובה. פיונגיאנג לא אוהבת במיוחד מגדל באורך 30 מטר בצורת עץ חג מולד שהוקם בראש גבעה עם רבבות נורות שבו ניתן להבחין היטב גם בשטחה של צפון קוריאה.

המגדל הדרום קוריאני בגבול בין המדינות (צילום: CNN) (צילום: CNN)
המגדל הדרום קוריאני בגבול בין המדינות(צילום: CNN)
 

לפי הדיווחים, בצפון קוריאה טענו כי הקישוטים הם ניסיון להפיץ את הדת לאורך הגבול וב-2011 היא איימה ל"השלכות לא צפויות" אם האורות יידלקו במהלך החג. הרשויות בדרום קוריאה לאחרונה הורידו את המבנה המזדקן, אך אישרו תוכניות של ארגון נוצרי לבנות מגדל חדש.

 

ההתנגדות של צפון קוריאה החלה עוד לפני כמה עשורים - היא התנגדה לעצי חג מולד בגבול בין המדינות גם בשנות ה-60 של המאה הקודמת. בדיווח של "ניו יורק טיימס" מ-1964 נכתב כי פיונגיאנג גם התלוננה על כוחות אמריקנים שזורקים כדורי שלג על חיילים צפון קוריאנים ברחבי האזור המפורז.

 

אופרות סבון

צפון קוריאה ידועה היטב במאמציה לפיקוח נוקשה על המידע מחוץ לגבולותיה שמחלחל לאזרחיה. אך נראה שזה לא עוצר כמה מהם שלהוטים לחפש עותקים לא חוקיים של תוכניות טלוויזיה מדרום קוריאה וממדינות אחרות. הביקוש לדרמות שמפיקים בסיאול פופולארי במיוחד.

מסתכנים וצופים בטלנובלה דרום קוריאנית (צילום: CNN) (צילום: CNN)
מסתכנים וצופים בטלנובלה דרום קוריאנית(צילום: CNN)
 

הסיכון שטמון בצפייה בתוכניות, שמבליטות את השוני בין האוכלוסייה הצפון קוריאנית הענייה ברובה לשכנה מדרום, הוא עצום. שירות המודיעין הלאומי של דרום קוריאה אמר למחוקקים באוקטובר כי גורמים רשמיים ממפלגת השלטון הצפון קוריאנית הוצאו להורג בכיתת יורים על צפייה באופרת סבון דרום קוריאנית. למרות העמדה הדרקונית של המשטר, המנהיג הצעיר שלה הראה התלהבות רבה מהתרבות המערבית. קים, שפורסם כי למד בבית ספר בשוויץ, תועד צופה במופע שכולל דמויות של "דיסני" והתיידד עם כדורסלן העבר האקצנטרי דניס רודמן.

 

פופ דרום קוריאני

בזמן שהיחסים בין הקוריאות לוו בחמיצות ב-2010, לאחר שקיעתה של אוניית הקרב הדרום קוריאנית, סיאול גמלה לשכנתה בשידור תוכנית רדיו אנטי-צפון קוריאנית. השידור נפתח בשיר פופ מלהקת הבנות הדרום קוריאנית "ארבע דקות".

להקת "ארבע דקות" (צילום: CNN) (צילום: CNN)
להקת "ארבע דקות"(צילום: CNN)

הממשלה הדרום קוריאנית הגדילה לעשות וקיבצה רמקולים ענקיים לאורך הגבול כדי להחדיר תעמולה לצפון קוריאה, משהו שלא עשתה במשך שנים בשל הפשרת היחסים בין השתיים. פיונגיאנג הזועמת איימה לפוצץ את עמדות הרמקולים ולהפוך את סיאול ל"ים של להבות".

 

צילום פסלי המנהיגים

התיירים בצפון קוריאה מתמודדים עם שלל הגבלות נוקשות: לאן הם הולכים ומה הם עושים. ההגבלות האלה כוללות גם את סוג התמונות שהם מצלמים. "יש הגבלות רבות על צילום, חייבים לציית לצפון קוריאה ", מזהירה סוכנות הנסיעות "קוריו טורס".

 

הצלמים שמגיעים למדינה מספרים כי יש להקפיד במיוחד בזמן צילום תמונות של פסלי מנהיגיה של צפון קוריאה. "זה נראה כעלבון לחתוך מהתמונה ידיים, רגליים או ראש כשמצלמים את הפסלים של מנהיגי הממשלה או של בכירים", כתב אולף שולקה, צלם דוקומנטרי.

שהכול ייכנס בפריים (צילום: CNN) (צילום: CNN)
שהכול ייכנס בפריים(צילום: CNN)
 

הערותיו מהדדות עם דבריה של ג'וליה ליב, שסיפרה ל-NPR על חוויותיה. "אתה צריך לקוד.. מתוך כבוד, ואם אתה מצלם אתה צריך לצלם את כל הפסל", היא סיפרה. "אתה לא יכול לצלם את הפורטרט לדוגמה... בגלל שזה חוסר כבוד. ואתה לא יכול לצלם מאחורה". ליב גם הזהירה כי אי אפשר לקפל עיתון עם תמונת המנהיג עליו.

 

בלונים בלונים

אנחנו לא מדברים על בלוני מסיבות. צפון קוריאה צופה בזעם בלונים שמפריחים פעילים דרום קוריאנים לאורך הגבול ועפים לשטחה. הזעם מופנה במיוחד כלפי מה שמטמינים הפעילים בתוך הבלונים: שטרות של דולרים, מכשירי DVD ומכשירי רדיו זעירים שמראים את השגשוג בדרום קוריאה, בנוסף למסמכים שמבקרים את המשטר של קים ג'ונג און. לפעמים ניתן למצוא בבלונים גם פרוסות עוגת שוקולד וחטיפים זולים שנתפסים כפינוקים שווי ערך בצפון קוריאה.

בלוני התעמולה (צילום: CNN) (צילום: CNN)
בלוני התעמולה(צילום: CNN)
 

הבלונים מטריפים את פיונגיאנג וגורמים לה להצהיר באופן קבוע על פעולת תגמול אלימה. התקשורת הממלכתית בצפון קוריאה הזהירה בעבר

מ"תקיפות חסרות רחמים" נגד מפריחי הבלונים. באוקטובר צבא צפון קוריאה ירה קליעים נגד מטוסים על אחת מקבוצות הבלונים הפורחים, והוביל את דרום קוריאה להגיב בירי מקלעים כבדים.

 

התנ"ך

במדינה שנבנתה סביב פולחן אישיות קיצונית, אמונות אחרות עלולות להיות נושאים רגישים. זה מה שגילה מוקדם יותר השנה ג'פרי פאול, עובד מוניציפאלי מאוהיו. במהלך ביקור במדינה השאיר ג'פרי תנ"ך במועדון של מלחים זרים. צפון קוריאה התייחסה למעשה כהפרת חוקיה, וכלאה אותו במשך חמישה חודשים. "קראתי על רדיפת נוצרים במדינה - והרגשתי מחויב לעזור להם בדרך מסוימת", סיפר ל-CNN באוקטובר אחרי שצפון קוריאה שחררה אותו. למרות שלצפון קוריאה יש כמה כנסיות בפיקוח ממלכתי אוסר המשטר על פעילות דתית עצמאית.

 

הכתבה תורגמה על ידי ynet ובאחריותו

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
PSY מ"גנגנאם סטייל". צפון קוריאה כועסת על ה-K-פופ
צילום: רויטרס
מומלצים