שתף קטע נבחר

לפיד על הנגמ"שים בכותל של נתניהו: באיזה עשור אתה תקוע? טוב שלא דיברת על המנדט

יו"ר יש עתיד מתח ביקורת בוועידת "כלכליסט" על דברי רה"מ בנוגע לירושלים. גם יו"ר העבודה אמר כי הם "דברי הבל". הרצוג הציג תוכנית כלכלית וביקר את התנהלות נתניהו בנושא הגז. כחלון: הבחירות הן על יכולתם של אנשים עובדים להתקיים בכבוד

"כל יום והקסאם החברתי שלו". אלו לדברי יו"ר מפלגת העבודה יצחק הרצוג, תוצאות ישירות של המדיניות שמנהל ראש הממשלה בנימין נתניהו ערב הבחירות לכנסת. את הדברים אמר בוועידת התחזיות 2015 של "כלכליסט" בנמל תל אביב, ולביקורת הנוקבת נגד ראש הממשלה הצטרפו יו"ר יש עתיד יאיר לפיד ויו"ר כולנו משה כחלון.  

 

הרצוג הבהיר כי כותרת הוועידה היא תחזיות, אך "אי אפשר שלא לגעת בהווה, וההווה ברור מאוד". הוא תקף את נתניהו: "אני לא מציע במערכת הבחירות הזו לאף אחד, כולל ראש הממשלה שממציא דברי הבל על נגמ"שים בכותל ובכך פוגע בירושלים של כולנו, לנסות לדחוק את הנושא הכלכלי, את הנושא החברתי, את יוקר המחייה, את הפערים, את העוני, מסדר היום".

 

הרצוג חזה כי "מי שינסה להעלים את התחום החברתי פשוט ייעלם מהשלטון". לדבריו, "החברה הישראלית נמצאת תחת מתקפה חברתית וכלכלית. הקסאמים הכלכליים והחברתיים - שהם תוצאה ישירה של מדיניות נתניהו - נוחתים עלינו מדי יום. האזעקות תוכפות אחת אחרי השנייה: הורדת הדירוג של פיץ', אזהרת מוד'יס, דו"ח הלמ"ס על הצמיחה השלילית, דו"ח השמאי הממשלתי על מחירי הדיור, דו"ח העוני, דו"ח מרכז טאוב, דו"ח העוני האלנטרנטיבי. כל יום והקסאם החברתי שלו".

 

יו"ר העבודה התריע מפני "האיום האסטרטגי של המדינה", כפי שתיאר את המצב החברתי כלכלי, והפנה את האצבע המאשימה לכיוונו של נתניהו. "אי אפשר להתעלם מהתמונה הקשה שמתגלה לאזרחי ישראל. ניקח את נתוני הביטוח הלאומי. יש מיליון ו-600 אלף עניים בישראל, כאשר אחד מכל שלושה ילדים בישראל הוא עני. זה האיום האסטרגי האמיתי על עתידה של מדינת ישראל. הביטחון החברתי תחת נתניהו קרס. נכון, היו גם שרי אוצר לישראל בשש השנים האחרונות. גם להם יש אחריות. אבל נתניהו הוא האחראי הראשי, 'שר העל לענייני האוצר', חסיד הכלכלה הקפיטליסטית החזירית".

 

עוד הוסיף: "נתניהו שכח שלפני שלוש שנים וחצי יצאו פה מיליון איש לרחוב כדי לדרוש צדק חברתי. האנשים הללו שיצאו לרחוב לא שוכחים. הם לא שוכחים שנתניהו עשה כל שביכולתו להעלים את המחאה, לקבור את קיומה, לדרוס ולגרוס את מסקנות ועדת טרכטנברג שהוקמה בעקבותיה. מר בנימין נתניהו, אני לא שוכח, מפלגת העבודה לא שוכחת, המחנה הציוני לא שוכח".

 

הרצוג בוועידת כלכליסט (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הרצוג בוועידת כלכליסט(צילום: מוטי קמחי)
 

הרצוג הסביר כי נדרשת תוכנית חירום לאומית לחיזוק האזרח: "כמו בכל תכנית חירום, היא מתחילה בנושא האקוטי שמחייב טיפול נמרץ - משבר הדיור. יש לנו תכנית העומדת על שלוש רגליים: אחת - הורדה של מחירי מכרזי מנהל מקרקעי ישראל ב-50%. שתיים - בנייה או רכישה מאסיבית של דירות בדיור הציבורי. שלוש - פיקוח על שכירות הוגנת.

 

"בטווח היותר ארוך, התכנית לחיזוק האזרח תהיה מאוד ברורה. ממשלה בראשותי תחזור לקחת אחריות על התחומים שהכי משפיעים על כל אזרח ואזרחית. על הבריאות, על החינוך, על הרווחה".

 

"לא להתעלם מהעניים"

הרצוג הזכיר כי כיהן כשר רווחה וניסה לשנות מדיניות אך כשל כשהמלצותיו נדחו. "ערב יום הכיפורים 2010 כתבתי לראש הממשלה דו"ח מפורט על מצב העוני בישראל. הצעתי תוכנית פעולה. הוא לא טרח לענות". הוא פירט כיצד מתנכלים לחד הוריות, כדוגמה לקבוצת מיעוט שנשחקת במדיניות הקצבאות של האוצר, והתחייב: "כל זה ישתנה תחת ממשלה בראשותי.

 

"מדינה שלוקחת אחריות זו מדינה שמיישמת מע"מ דיפרנצילי על מוצרי מזון. אלפי משפחות בישראל חיות מהיד לפה. אי אפשר להתעלם מזה".

 

בהתייחס למשבר הגז אמר: "מדינה שלוקחת אחריות זו מדינה שמפקחת על מחירי הגז הטבעי, ומשתמשת במשאב הלאומי האדיר הזה כדי לממן תוכנית לצמצום העוני. יש פה כישלון מנהיגותי של נתניהו בנושא הגז. כרגיל, הוא התעלם, הוא דחה, הוא לא החליט והוא לא התעניין. והיום שוק הגז והאנרגיה כולו בכאוס מוחלט. לולא האומץ של הרגולטור, אינטרס ארוך הטווח של אזרחי ישראל היה נפגע. היה על ראש הממשלה כבר מזמן ליצור את האיזון הראוי בין זכויותיהם של אזרחי ישראל לבין צרכי המשקיעים".

 

הוועידה נפתחה במושב שבו משתתפים גם יו"ר יש עתיד יאיר לפיד, ויו"ר תנועת כולנו משה כחלון. הוועידה נערכת בשיתוף בנק הפועלים ופסגות, ובכירי המשק שיגיעו אליה צפויים לדון בהתפתחויות הדרמטיות במשק הגז והחלטת הממונה על ההגבלים פרופ' דיויד גילה לפרק את שותפות לוויתן.

 

לפיד: מערכת בחירות מיותרת תהפוך למשמעותית

יו"ר יש עתיד, יאיר לפיד, אמר בכנס: "התחזית שלי לשנה הקרובה היא שמערכת הבחירות הכי מיותרת שיצאנו אליה אי פעם, תהפוך למערכת הבחירות הכי משמעותית שהייתה פה זה שנים.

בשלוש מערכות בחירות שונות בנימין נתניהו נבחר באותה שיטה - הוא הפחיד אותנו. זה מה שיעץ לו ארתור פינקלשטיין, זה מה שאמרו לו המומחים והספינולוגים. תפחיד אותם. תפחיד אותם עם איראן, תפחיד אותם עם החמאס, תפחיד אותם עם החיזבאללה, תפחיד אותם מהשמאל, מאירופה ומאמריקה ואז תבטיח להם שאתה היחיד שיכול להציל אותם מהפחדים שאתה בעצמך עוררת".

 

הרצוג ולפיד בכנס (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הרצוג ולפיד בכנס(צילום: מוטי קמחי)
 

גם הוא התייחס לדברי נתניהו אמש, ושאל את נתניהו: "אדוני ראש הממשלה, באיזה עשור בדיוק אתה תקוע? טוב שלא אמרת שלא תיתן שיחזירו את המנדט הבריטי, לא תסכים שנאצר יסגור את מיצרי טיראן, תמנע בגופך את מינויה של גולדה מאיר לשרת החוץ. הפעם זה לא יעבוד. מפני שהציבור הישראלי מבין שפחד אינו תחליף למדיניות. הוא מבין שפחד אינו יכול לכסות עוד על כישלון מתמשך, מדיני, כלכלי, חברתי".

 

לפיד התריע: "הכלכלה שלנו ואיתה החברה הישראלית לא יכולה לספוג ארבע שנים נוספות של מצור בינלאומי הולך וגובר, של עימותים צבאיים תכופים, של ניהול כושל שנובע מאינטרסים פוליטיים צרים ומחלוקת משאבים לא הוגנת.

 

"האם יש לכם ספק בכך שממשלה בראשותו תבטל את כל מה שהשגנו בתחום היחסים בין דת למדינה? שהיא תחזור לתקציבי ישיבות מנופחים, לחיים בלי שעון חורף, לבתי ספר בלי לימודי ליב"ה, ובעיקר תבטל את השיוויון בנטל שגרם לכך שיש עליה של 300% בביקוש עבודה אצל צעירים חרדים?"

 

"תוכנית הדיור שלנו עובדת"

לפיד הזהיר גם מכך שנתניהו "יזרוק לפח את הרפורמה בחברות הממשלתיות שמופיעה בתקציב 2015 מפני שהיא עוצרת את תופעת המינויים הפוליטיים והג'ובים לחברי המרכז ולמקורבים.

 

"אסור לנו לחזור לממשלה של 39 שרים וסגני שרים כמו שהייתה ממשלתו הקודמת, אבל האם יש לכם ספק ולו הקל שבקלים - שאם נתניהו יעלה שוב לשלטון הוא יקל על עצמו את הקמת הקואליציה בכך שיבטל את החוק שהעברנו, המצמצם את הממשלה ל-18 שרים?

 

"האם יש לכם ספק בכך שמחירי הדיור יחזרו להשתולל? בשנים שנתניהו ניהל את הכלכלה הישראלית מחירי הדיור זינקו ב-80%. אנחנו נכנסנו לנושא בכל הכוח, הקמנו את קבינט הדיור, ולפני חודשיים היתה הפעם הראשונה מאז 2007 שמחירי הדיור ירדו. תוכנית הדיור שלנו עובדת. הסכמי הגג, הבניה להשכרה, פינוי מחנות צה"ל, החוקים החדשים שמאפשרים תכנון מואץ, וכן, גם מע"מ אפס. אלא שאז נתניהו הודיע שהוא החליט לבטל את מע"מ אפס, והתוצאה המיידית היא שהמחירים מיד זינקו".

  

גם מבחינה ביטחונית התריע לפיד "שבמוקדם או במאוחר החמאס יחזור לירות קסאמים ופצמ"רים על יישובי עוטף עזה. הרקטה הראשונה כבר נפלה במועצה האזורית אשכול בשבוע שעבר. מפני שמרוב פחד מבנט ומדני דנון נתניהו עצר כל אפשרות, והייתה אפשרות - ללכת למהלך מדיני בסוף מערכת 'צוק איתן', שהיה מוביל לפירוז עזה תמורת שיקומה".

 

שר האוצר לשעבר התייחס לפערים החברתיים: תקציב 2015 שהעברנו בממשלה היה התקציב החברתי ביותר שהיה פה זה שנים. תקציב ללא העלאת מסים, עם תוספת של יותר מעשרה מיליארד שקל לחינוך, לבריאות, לרווחה. 190 אלף קשישים שיכולים היו לעלות מעל לקו העוני. 200 אלף ילדים שהיו אמורים לקבל ארוחות חמות בבתי הספר. קייטנות החופש הגדול. חיזוק הרפואה הציבורית, מיליארד שקל לניצולי השואה. גם אם נתניהו החליט שהוא לא יכול לעבוד איתנו יותר, כל מה שהוא צריך היה זה לחכות חודש - להעביר תקציב, לאותת לציבור שלפני כל הפוליטיקה הקטנה אכפת לממשלה מממעמד הביניים ומהשכבות החלשות, ואז ללכת לבחירות. אבל לא אכפת לו, והוא ראש הממשלה, אז האזרחים אומרים לעצמם שלמדינה לא אכפת מהם ומשם מתחיל הייאוש הגדול".

 

כחלון: המדינה מתעשרת, האזרחים עניים

יו"ר תנועת כולנו משה כחלון הצביע על הכשלים במשק שמונעים מהאזרחים חיי רווחה סבירים. הוא תיאר כיצד הוריו עבדו בפרך כדי להבטיח לילדיהם חיים טובים יותר, אך כיום "אזרחי מדינת ישראל לא יכולים להסתכל בעיניים של הילדים שלהם ולהגיד, העתיד שלכם יהיה טוב יותר. הטרגדיה הגדולה כאן היא שאנחנו חיים במדינה עשירה. מדינה שמתעשרת אבל האזרחים לא מרגישים בזה. משהו בשיטה הכלכלית הזאת לא עובד. חייבים לשנות את זה".

 

משה כחלון. "כולנו יכולים לשנות" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
משה כחלון. "כולנו יכולים לשנות"(צילום: מוטי קמחי)
 

עוד אמר: "זה לא מוסרי, לא ערכי ולא צודק - כמה שאתה יותר חלש אתה משלם יותר. את או אתה משלמים יותר על בריאות, על הבנק, לפנסיות. זה היה גם בסלולר עד הרפורמה".

 

הוא התריע מפני הריכוזיות והמונופולים. זאת מדינה שהפכה למדינת קרטלים וקבוצות כוח, אבל יש פתרון לתופעה הזאת והיא תחרות. איפה שיהיו מונופולים לא תהיה תחרות". הוא הציג נתון שמסרה הוועדה לצמצום הריכוזיות: 31 קבוצות שולטות ב-2,542 חברות, וביקש לתאר "2,542 חברות שסגורות בפני כולם, רק בינם לבין עצמם. איזה עסק קטן או בינוני

יכול לחדור אליהן? מישהו יכול בכלל להשתתף ולהנות מהפירות האלה? שוק כזה סגור ומרוכז? אז אנחנו לא מבינים למה שליש מהעסקים נסגרים בתוך שנה? עשרות אלפי עסקים מנסים את המזל שלהם ונתקלים בחומות. משקיעים פנסיות, משאבים, הלוואות - כדי לשפר את החיים של הילדים שלהם, אבל הכל חסום".

 

את הבחירות הבאות הגדיר כחלון "לא על ימין ושמאל. הבחירות הבאות הן על צמצום פערים, על מתן הזדמנות שווה. הן יהיו על מנהיגות, על אומץ ועל חזון. הבחירות יהיו על קיומנו כעם, אנשים עובדים שלא יהיו עניים ויחיו בכבוד. אני מאמין שכולנו, גם המפלגה שהקמנו, נעשה את זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן, EPA
כחלון, הרצוג ולפיד
צילום: גיל יוחנן, EPA
מומלצים