שתף קטע נבחר

לא שילמה שכר מינימום. הקנס: 226 אלף שקל

נהג בחברת "טיולי אראם" התלונן שבמשך כשנה לא קיבל שכר מינימום. המדינה ביקשה להטיל קנס של 1.23 מיליון ש', אבל השופטת החליטה להקל

חברת ההסעות "טיולי אראם" הורשעה באי תשלום שכר מינימום לאחד מנהגיה. המדינה ביקשה להטיל עליה קנס כבד של 1.23 מיליון שקל, אולם בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב האמין לחברה שהדבר נעשה בתום לב, וגזר עליה פיצוי של 226 אלף שקל בלבד.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

ב-2009, בעקבות תלונה של אחד העובדים, הוטלו על החברה קנסות בשווי 110 אלף שקל בשל עבירות על חוק שכר מינימום. החברה סירבה לשלם את הקנסות וביקשה להישפט. ביוני אותה שנה הגישה נגדה המדינה כתב אישום שייחס לה עבירה של אי תשלום שכר מינימום במשך 11 חודשים לנהג המתלונן.

 

החברה הורשעה בעבירות שיוחסו לה והמדינה ביקשה לקנוס את החברה ב-1.23מיליון שקל. המדינה טענה כי החברה עברה עבירה חמורה ופגעה במחויבות להבטיח קיום מינימלי לעובד, בייחוד כשמדובר באדם קשה יום.

 

"טיולי אראם" טענה מנגד כי היא פעלה לפי נוהג המקובל בענף ההיסעים ותגמלה את עובדיה בנדיבות בדרך חישוב שונה: לדבריה, בענף נהוגה מסגרת עבודה של 12 שעות במהלך היום, שבחלקן הנהגים לא עובדים, אלא נחים או הולכים לביתם.

 

לטענתה, שכר הבסיס היה נמוך, אולם הנהגים קיבלו תעריף גבוה ונדיב עבור שעות מחוץ למסגרת, אף שלעיתים הם לא עבדו בהן. גם המתלונן, היא טענה, קיבל תעריף גבוה פעמים רבות, אפילו בימים שבהם סיים את העבודה באמצע היום, דבר שהודה בו בעדותו.

 

החברה הוסיפה שהייתה משוכנעת שהיא מקיימת את החוק, כשחשבה שיש להתחשב במלוא המשכורת לעניין חישוב שכר המינימום. עוד טענה כי מאז 2009 היא שינתה את שיטת החישוב, וכי לא הייתה לה כוונה כלשהי להתחמק מתשלום שכר מינימום.

 

החוק חשוב, אבל...

השופטת הבכירה מיכל לויט קבעה שאף כי אין עוררין על חשיבות חוק שכר מינימום, יש להתחשב בנסיבות שהביאו את הנאשמת לביצוע העבירה, כלומר - שיטת התגמול המיוחדת שהייתה נהוגה אצלה לגבי עובדיה ושאף הייתה מקובלת בענף ההיסעים.

 

השופטת קבעה, כי מידת הנזק שנגרמה במקרה זה – כשברובם המכריע של החודשים הרלוונטיים הגיע רף ההשתכרות של העובדים מעל לשכר המינימום ולעיתים אף כפול מכך – אינה חמורה במיוחד. היא האמינה לחברה כי חשבה בתום לב שהיא עומדת בדרישות החוק ולא שמה לב ששיטת החישוב שלה הביאה לכך שלעיתים השכר לא הגיעה לרף המינימום.

 

בהתחשב בכך שלא היו ל"טיולי אראם" הרשעות קודמות, בכך שהיא שינתה את שיטת התגמול, ובכך שהטלת קנס גבוה מאוד עלול לפגוע בפרנסת העובדים המועסקים אצלה, הטילה עליה השופטת לויט קנס נמוך יחסית של 226 אלף שקל.

 

החברה חויבה להימנע מעבירות על חוק שכר המינימום לתקופה של שלוש שנים, שאם לא כן – תחויב בקנס המרבי לפי החוק – העומד במקרה שלה על כ-2.5 מיליון שקל.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ המאשימה: עו"ד תומר
  • ב"כ הנאשמת: עו"ד אלוני-בלט
  • עו"ד אבישג ראבד עוסקת בדיני עבודה
  • הכותבת לא ייצגה בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים