שתף קטע נבחר

"ראיון סוף" לא מצחיק את העריקים מקוריאה

צפון-קוריאנים שמתגוררים בדרום רצו בהמוניהם לראות את הסרט שחולל עימות בינלאומי בין וושינגטון לפיונגיאנג. אך רבים מעידים כי לא צחקו ממנו, לא רק בשל רדידותו, אלא בגלל הלעג למנהיג שעדיין נתפש בעיניהם כעליון

הקומדיה ההוליוודית "ראיון סוף" הצליחה לזכות באהדת הקהל בייחוד לאחר שהציתה גל של איומים אפוקליפטיים מכיוון צפון קוריאה - אולם העריקים שברחו מהמדינה המבודדת מלינים כי אין בה ובמצב האזרחים שחיים בה שום דבר מצחיק.

 

עוד חדשות בעולם :

"הייתי חלק מיחידה של פושעי מלחמה". הבוסני שהניח את נשקו והפך לפעיל שלום

תאומות בנות 90 מתו בהפרש של שעתיים

'אישה אולצה לשכב עם הנסיך': הארמון מכחיש   

 

אך למרות זאת, הם עדיין צופים בסרט. עריקי המדינה הקומוניסטית שמתגוררים בדרום קוריאה רצו בהמוניהם לראות את היצירה שבמרכז המחלוקת הבינלאומית שהולכת ומסלימה, הודות לדימויים הנלעגים של המנהיג קים ג'ונג און ושל ההתנקשות בחייו בה.  

קים ג'ונג און בסרט "ראיון סוף" בגילומו של רנדל פארק. הצופים התאכזבו מחוסר הדמיון ()
קים ג'ונג און בסרט "ראיון סוף" בגילומו של רנדל פארק. הצופים התאכזבו מחוסר הדמיון
ארצות הברית טוענת כי הצגתו של קים בסרט - שמשפחתו שולטת במדינה המוזנחת והסגורה זה יותר משישה עשורים - גרמה לפיונגיאנג לפתוח במתקפת סייבר נגד חברת אולפני סוני, שהפיקה את הסרט. אתמול הודיע הנשיא ברק אובמה כי יטיל סנקציות נוספות על המדינה המאיימת.

 

"כל עריק שאני מכיר ראה את הסרט", אמר קים סאנג-מין, שברח מצפון קוריאה ב-1996 וכעת מנהל תחנת רדיו המתנגדת למשטר בפיונגיאנג Free North Korea. "דיברנו הרבה על הסרט הזה לאחרונה, ואנחנו פשוט לא מבינים למה זרים צוחקים ממנו כל כך", הוסיף.

 

לינקים להורדת הסרט או לצפייה בו אונליין הופצו בקרב קהילת 20,000 העריקים שמתגוררים בדרום. זאת לאחר שסוני חזרה בה מהחלטתה לגנוז אותו בסוף החודש שעבר בעקבות איומים של האקרים על הקהל שיגיע לצפות בו בבתי הקולנוע.


לא רק הבדיחות הרדודות. "ראיון סוף" (צילום: AP) (צילום: AP)
לא רק הבדיחות הרדודות. "ראיון סוף"(צילום: AP)
 

אך העריקים הגיבו לסרט ברגשות מעורבים בהלם ופליאה. לא מדובר רק בהומור הגס שאובד בתרגום מול קהל צפון-קוריאני - הם מתכוונים לפולחן האישיות שמוצג בסרט המעניק מעמד אלוהי לשושלת קים. בעיניהם, מדובר בחוויה שלא ניתן לשכוח בקלות.



אפילו לעריקים שמתגוררים בדרום זה שנים, צורם לראות בסרט את הלעג לקים בעודו מוצג כמעריץ של זמרת הפופ האמריקנית קייטי פרי וכאדם צעיר הסובל מתסביך אב. "עבורי זו לא קומדיה, אלא הטלת פצצה - כי הסרט לועג כל כך לקים ג'ונג און", אומר פארק סאנג-האק, שערק לדרום ב-1999.

 

אך למרות התחושות המעורבות, זו בדיוק הסיבה שבגללה פארק - מנהיג ארגון אקטיביסטים שמצניח באופן תדיר פלאיירים בגנות קים בגבול עם צפון קוריאה - מתכנן לשגר בלונים מלאים באוויר, ובתוכם 100,000 עותקים של הסרט על גבי DVDs ו-USB.

בסרטי התעמולה של צפון קוריאה אין בדל של הומור (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בסרטי התעמולה של צפון קוריאה אין בדל של הומור(צילום: רויטרס)
 

"לראות את קים מוצג באופן כל כך מבזה - במקום המנהיג החזק נטול החסרונות שמוצג דרך קבע בתעמולה הממלכתית - תהיה בבחינת התגלות מרעישה לצפון קוריאנים רבים", אמר.

 

חותר תחת הנרטיב של התעמולה מפיונגיאנג

חלק מהצפון קוריאנים עשויים להגיב תחילה בכעס. "עבור צפון קוריאנים רבים, זה משתווה להצגת ישו כאיש מושחת ונבל. זה לא יהיה מצחיק בכלל", אמר פארק. "הדבר החשוב ביותר שהם ייקחו עמם אחרי הסרט הוא שמנהיג העליון הפך לבדיחה ושארה"ב עשויה להתנקש בו. תהיה זו מכה למאמצי צפון קוריאה להפוך את השליט הצעיר לנשגב".

 

ארגונו של פארק מתכנן בסוף החודש להפריח את הבלונים הענקיים הראשוניים עם עותקים של הסרט יחד עם פלאיירים נגד המשטר. קים סאנג-מין מהרדיו לשחרור צפון קוריאה סיפר כי כמה עריקים הצליחו להפיץ לינקים לסרט למודיעים החיים בצפון ליד הגבול עם סין, שם יש להם גישה לטלפונים ניידים חשאיים שעליהם שילמו דרום קוריאנים.

חותר תחת נרטיב התעמולה הממלכתית  (צילום: AFP / KCNA VIA KNS) (צילום: AFP / KCNA VIA KNS)
חותר תחת נרטיב התעמולה הממלכתית (צילום: AFP / KCNA VIA KNS)
 

בהקרנה של "ראיון סוף" בבר בסיאול, אמרו הצופים כי הקומדיה האינפנטילית - שנסמכת בעיקרה על בדיחות על איברים מוצנעים - עשויה להוכיח ככלי בלתי צפוי נגד מכונת התעמולה מפיונגיאנג אם כמה צפון קוריאנים יצליחו לצפות בו בביתם.

 

"האיום הגדול ביותר למשטר הוא החתירה תחת הנרטיב שפקידיו מספרים לאזרחים. הסרט דווקא מגולל זאת נכונה", אומר סוקיל פארק, מנהל מכון המחקר והאסטרגיה למען חירות בצפון קוריאה, עמותת צדקה אמריקנית המסייעת לעריקים.

 

אך המסר החתרני ייאלץ להיאבק בעובדה שחלקים רבים מהסרט בלתי מובנים לקהל שגדל

 על סרטי תעמולה שאין בהם בדל של הומור. זאת מלבד לבדיחות הרדודות על איברי מין שזיכו את "ראיון סוף" בקטילות אכזריות מצד מבקרי הקולנוע.

 

"לא צחקתי ממש מהסרט כי אנחנו, הצפון-קוריאנים, לא רגילים לקומדיה", אמרה לי האן-ביול, עריקה מהצפון שצפתה בסרט בבר. "אין סרטי קומדיה בצפון קוריאה, ויש לנו הומור מסוג אחר".

 

דבר נוסף שלא הלהיב אותה הוא חוסר הדמיון בין רנדל פארק, השחקן הקוריאני-אמריקני שמגלם את קים בסרט, לבין הדיקטטור עצמו. "הוא בכלל לא נראה כמו קים ג'ונג און", התלוננה. "בצפון קוריאה השחקנים ממש דומים לגיבורים שאותם הם מגלמים בסרטים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
לא רק המבקרים לא אהבו. כרזת הסרט "ראיון סוף"
צילום: AP
מומלצים