שתף קטע נבחר

סוכן משטרתי הדיח לרצח והביא לזיכוי נאשם

שופטי המחוזי בירושלים ביטלו שני אישומים נגד רדאי סלומון, לאחר שנחשף כי סוכן משטרתי שכנע אותו לרצוח את חברתו לשעבר ולפגוע באדם שחייב לו כסף. "היוזמה והאקטיביות של המשטרה תוך ניצול מצבו הנפשי של הנאשם לאחר מעצרו מעצימות את ההדחה עד כדי ביטול האישומים", קבעו השופטים

סוכן משטרה שכנע נאשם להצית רכב, לימד אותו להפעיל מטען חבלה וניסה לגרום לו לרצוח אישה. כך עולה מפסק דין של שופטי בית המשפט המחוזי בירושלים, שביטלו שני אישומים נגדו, וייתכן שבשל כך יבוטל אישום נוסף נגדו ברצח אשתו בשנת 2003. "לפנינו התערבות אקטיבית של המשטרה באירועים פליליים שהיא יוזמת", קבעו השופטים. 

 

המשטרה חשדה כי סלומון רדאי, (43), עולה מאתיופיה, רצח את בת זוגו לפני יותר מעשור. לשם חיזוק התיק היא הצמידה לו סוכן סמוי ששכנע אותו לרצוח את "חברתו לשעבר" של הסוכן וכן "אדם שחב לו כסף". בית המשפט ביטל כאמור את האישומים הנוספים, וקבע כי מדובר ב"סוכן מדיח". כעת ינסה רדאי לטעון שיש לזכותו גם מרצח אשתו.

 

הנחת המטען תחת הרכב, בליווי הסוכן המשטרתי ()
הנחת המטען תחת הרכב, בליווי הסוכן המשטרתי
 

בחודש יולי האחרון הגישה פרקליטות מחוז ירושלים כתב אישום נגד רדאי בגין רצח, ניסיון רצח והצתה. באישום נטען כי באפריל 2003 רצח את בת זוגו בדקירות רבות בכל חלקי גופה באמצעות גרזן, בזמן שהוא דורך על צווארה. המניע לטענת הפרקליטות היה חשדו של רדאי כי בת הזוג בוגדת בו ועוסקת בזנות.

 

כתב האישום הגיע 12 שנה לאחר המעשה, מכיוון שהמשטרה לא הצליחה לבסס את החשדות. רק סוכן שגייסה הוציא ממנו לכאורה עדות מפלילה בגין המעשה, שעה שסיפר לו כיצד תקף את בת זוגו. אך על כל ההליך מוטל כעת צל כבד, שכבר הביא לביטול שני אישומים נגד רדאי, שנועדו לבסס את הטענה כי רדאי מסוגל לבצע מעשי רצח, ועשוי להשליך גם על אישום הרצח. אישום אחד בגין הצתה הוגש לאחר שרדאי נענה לבקשת הסוכן ונסע לשכונת קריית יובל בירושלים, שם הצית רכב של אדם שחב לו כסף, תמורת 2,000 שקלים. 

 

האישום המרכזי יותר שלצדו קבוע בחוק מאסר ארוך שנים, ניסיון רצח, גובש במסגרת תסריט שלא היה מבייש סרט הוליוודי: ביוני האחרון פנה הסוכן לרדאי ואמר לו פעמים רבות כי הוא "עצבני רצח" על הבחור שרכבו הוצת, מכיוון שהוא לא מתכוון לשלם לו. הסוכן ציין כי הוא מעוניין להניח לבנת חבלה מתחת למכוניתו של "בעל החוב", וכשרדאי השיב שאינו יודע להפעיל לבנה כזו, הבטיח לו שילמד אותו - וכך היה.

  

השניים נסעו לביתו של "בעל החוב", והסוכן לימד את רדאי כיצד להטמין לבנת חבלה ולהפעילה. הם סיכמו כי רדאי יפעיל את הלבנה בשלט רחוק לאחר ש"בעל החוב ייכנס אליו". רדאי הטמין את הלבנה תחת מושב הנהג והמתין ללחוץ על ההדק. או אז נעצר על ידי המשטרה. בנוסף פנה הסוכן לרדאי והציע לו לרצוח את "חברתו לשעבר" תמורת 10,000 שקל. לבסוף ולאחר שכנוע סיכמו השניים כי רדאי יעשה זאת תמורת 10,000 דולר.

 

"הפעלה חסרת תקדים של סוכן"

עו"ד איתן ארנון טען בשמו של רדאי כי יש לבטל את האישומים לנוכח הפעלה חסרת תקדים של הסוכן להדחתו של רדאי לעבירה: "המשטרה הקימה הצגה שלמה, לרבות תפאורה, אביזרים ושחקנים, והנאשם הופעל בה כבובה על חוטים", טען.

  

השופטים יעקב צבן, רפי כרמל ורבקה פרידמן פלדמן קיבלו את טענותיו, ובאופן תקדימי ביטלו את שני האישומים נגד רדאי. הם דחו את טענות המדינה כי הפעלת הסוכן והדחת רדאי נעשו על מנת לפענח את תיק רצח בת זוגו, וציינו כי הסוכן היה אמור להתקרב לרדאי כדי למצוא ראיות לרצח. "דא עקא, הסוכן הסמוי והיחידה החוקרת הובילו את הנאשם לביצוע עבירות חמורות של הצתה וניסיון רצח בבחינת ראיות שיהא בהן לקשור אותו למעשים דומים".

 

לדבריהם, "הנאשם נחשד ברצח על רקע רומנטי, קרי: לא בהיותו רוצח סדרתי או איש העולם התחתון. במציאות זו ראוי היה לנהל חקירה משטרתית שתוביל לאיסוף ראיות ופענוח הפרשה חרף הדחתו של הנאשם בדרכי עורמה ופיתוי, לרכישת אמונו, לביצוע עבירות נגד גופו של אדם. היוזמה והאקטיביות של המשטרה תוך ניצול מצבו הנפשי של הנאשם לאחר מעצרו, ללא כל מניע מצדו, מעצימים את ההדחה עד כדי ביטול האישומים מטעמים של צדק והגינות משפטית". 

 

עוד קבעו: "הסוכן הוא שפונה אל הנאשם, הוא שמציע לו תמורה כספית, הוא משדל אותו לבצע את העבירות, מכשיר אותו לבצע את העבירות, מספק את האמצעים ואף מבצע את העבירות בשותפות מלאה עם הנאשם". לפיכך לדבריהם "לפנינו התערבות אקטיבית של המשטרה באירועים פליליים שהיא יוזמת".

 

השופטים אף הציגו תמרור אזהרה עתידי וציינו כי זכויות הנאשם וטוהר התנהלותן של הרשויות, כמו גם אמון הציבור, מחייבים "פסילת חקירות שיש בהן להדיח באופן מובהק ואקטיבי את הנאשם למעשים דומים על מנת שיהוו ראשית ראיה להרשעה בחשדות נגדו", וכינו זאת "פגיעה מהותית בתחושת הצדק וההגינות".

  

בפרקליטות שוקלים לערער על הפסיקה לבית המשפט העליון, לנוכח השלכותיה הרחבות. עו"ד ארנון מסר בתגובה: "מדובר בהחלטה תקדימית ופורצת דרך, בית המשפט קבע שאופן הפעלת הסוכן אינו ראוי ועל כן קיבל את הטענה בדבר הגנה מן הצדק. פעולת ההדחה במקרה זה חורגת מגבולות מותר ואסור. החלטה זו תשליך בעיניי גם על האישום הנותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תיעוד של רדאי: לבנת חבלה תחת הרכב
עו"ד איתן ארנון
מומלצים