שתף קטע נבחר

מחקר ישראלי מצא: ממה עוד יגנו עליכם הסטטינים?

חוקרים מהמרכז הרפואי שערי צדק, מצאו כי התרופות להורדת כולסטרול מקבוצת ה"סטטינים" מפחיתים משמעותית את הסיכון ללקות בהתקף לב. ההמלצות: להפחית את הכולסטרול הרע אף אל מתחת ל-60

הסטטינים מצילים חיים - ועכשיו יש הוכחה נוספת גם מישראל: חוקרים מבית החולים שערי צדק בירושלים שבדקו אלפי חולים, מצאו כי הסטטינים הפחיתו משמעותית את הסיכון ללקות בהתקף לב. גם אלה שעברו התקף לב ונטלו סטטינים, זכו להגנה משמעותית מנזק נרחב לשריר הלב.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

המחקר בוצע על ידי ד"ר שמעון קולקר ופרופ' שמול גוטליב מהמחלקה הקרדיולוגית בשערי צדק. החוקרים בדקו מדגם גדלו של 6,790 מאושפזים שהיו רשומים במאגר הארצי של חולים המתעד התקפי לב, בשנים 2002- 2010.

 

החוקרים השוו חולים שהגיעו עם חסימה מלאה של העורק, לפי תרשים האק"ג ונזקקו לצנתור דחוף, לבין כאלה שהגיעו עם חסימה חלקית. בנוסף נבדק נבדק האם החולים נטלו תרופות מסוג סטטינים להורדת כולסטרול, לפני התקף הלב.

 

נלחמים בכולסטרול:

כולסטרול: 10 מיתוסים שהגיע הזמן לנפץ

בלי תרופות: התוספים שיעזרו להוריד כולסטרול

המחלה שמעלה כולסטרול וגורמת להתקף לב

 

מהממצאים עלה כי קבוצת הנבדקים שלא נטלה סטטינים, סבלה מהתקפי לב קשים יותר ומחסימה מלאה של העורק ועל כן נזקקה לצנתור מיידי. מי שנטלו סטטינים, עברו בדרך כלל התקפי לב קלים יותר, ללא צורך בצנתור דחוף והנזק לשריר הלב היה קטן יותר.

 

"אנו משתדלים למנוע התקפי לב, אבל אם חולה לוקה בלבו, עדיף כמובן שהחסימה תהיה חלקית ולא מלאה", אומר פרופ' גוטליב, "במקרים אלו בדרך כלל אין צורך בצנתור דחוף, ההתאוששות מהירה יותר והנזק לשריר הלב קטן יותר".

 

אוטם בשריר הלב נגרם כתוצאה מקרע של רובד טרשתי בדופן העורק הכלילי הנותן אספקת דם לשריר הלב. במידה ונוצר רובד טרשתי קיימת סכנה שבעקבות אירועים שונים הוא יתבקע, יפעיל את מערכת הקרישה ויווצר קריש דם שיחסום את העורק.

 

תרופות ממשפחת הסטטינים, מייצבות את הרובד הטרשתי. ככל שמעטפת הרובד הטרשתי עבה יותר הסיכון לקרע של הרובד קטן.

 

המלצה לנטילת סטטינים לכל מי שבקבוצת סיכון

 "הסטטינים מורידים לא רק את רמת הכולסטרול בדם ואת תכולת השומן ברובד הטרשתי, אלא משפיעים לטובה גם על מנגנוני קרישת הדם, ומעכבים את היווצרות הדלקת" מוסיף פרופ' גוטליב.

 

"הורדת רמות LDL (הכולסטרול הרע) מקטינה את הסיכון ללקות בהתקף לב. במחקר מצאנו גם כי בכל רמה של LDL (גם ברמות מתחת ל-70) קבוצת נוטלי הסטטינים, סבלה פחות מחסימה מלאה של העורקים בהשוואה לחולים שלא נטלו סטטינים".

 

בעקבות ממצאי המחקר ממליצים החוקרים על מתן סטטינים לכל המטופלים הנמצאים בקבוצת סיכון גבוהה לחלות במחלת לב כלילית, ובהם חולי סוכרת, בעלי סיפור משפחתי של מחלת לב, ולמי שעברו אירוע לב.

 

לדברי החוקרים, בקבוצת הסיכון, עדיף להפחית את ערך הכולסטרול הרע שעד כה נקבעה ל-70, עוד יותר - אל 50 ומטה, כדי להקטין עוד יותר את הסיכון להתקף לב חמור.

 

ממצאים אלה מצטרפים לתוצאות מחקר בינלאומי רחב היקף שתוצאותיו התפרסמו לאחרונה שעשוי להוביל לשינוי תפיסה מהותי בכל הנוגע לטיפול בחולים בסיכון לבבי גבוה, ובעתיד הקרוב אף לשינוי ההנחיות הבינלאומיות ובעקבותיהן גם את אלה הנהוגות בישראל, בכל הנוגע לטיפול בחולים בסיכון לבבי גבוה.

 

מדובר במחקר רחב היקף שנמשך כשמונה שנים וכלל מעל ל-18,000 חולים בסיכון לבבי גבוה מרחבי העולם, המחקר כלל גם 700 חולים מישראל. תוצאות המחקר היו מרשימות והראו כי הוספת התרופה אזטרול לטיפול בסטטינים הורידה בכ- 20% את הסיכון להתקפי לב ולאירועים מוחיים ואת התמותה מהם. זו פעם ראשונה שתרופה שאינה סטטין הוכחה כיעילה לכך וגם הצליחה בהורדת רמות ה LDL אל מתחת ל 70.

 

בישראל חיים כיום כ-40,000 חולים בסיכון לבבי גבוה. למרות שברור שכל החולים צריכים להיות מטופלים בסטטינים, חולים רבים מדווחים על קושי רב בנטילת התרופה בשל תופעות לוואי בלתי נסבלות. אך כעת בעקבות נתוני המחקר אנו יכולים להציע לחולים אלה שילוב של אזטרול, תרופה עם פרופיל תופעות לוואי נמוך, תוך הפחתה במינונים של הסטטינים הגורמים להם לתופעות לוואי וזאת מבלי לפגוע ביעילות ובבטיחות של הורדת הכולסטרול ה"רע" ותוך הפחתת הסיכון לאירועים לבביים.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
המלצה לתת סטטינים לכל קבוצות הסיכון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים