שתף קטע נבחר

1,215 קרנפים ניצודו בדרום אפריקה

ממשלת דרום אפריקה פירסמה נתונים קשים על מימדי ההרג של הקרנפים שניצודו ע"י כנופיות וארגוני פשע בינלאומיים. בשנת 2014 ניצודו 1,215 קרנפים בהשוואה ל-1,004 קרנפים ב-2013. קרני החיות נמכרות בסכומי עתק של עשרות אלפי דולרים לקילוגרם. על פי הערכות, אם יימשך קצב הציד הנוכחי, הקרנפים עלולים להיכחד לחלוטין מהטבע ב-20 השנים הקרובות

שנה מדממת במיוחד עבור אוכלוסיית הקרנפים בדרום אפריקה. ממשלת דרום אפריקה פירסמה היום (ה') נתונים קשים על הציד הבלתי חוקי המשתולל בדרום אפריקה ומאיים על המשך קיומם של הקרנפים בטבע.

 

עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet

 

צילום: © Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK ()
צילום: © Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK

 

בשנת 2014 ניצודו 1,215 קרנפים בדרום אפריקה, בהשוואה ל-1,004 קרנפים ב-2013. רק לשם השוואה, ב-2007 ניצודו 13 קרנפים ומאז חלה עלייה של 9,300 אחוז בכמות הקרנפים שניצודו, כך על פי נתוני ארגוני שימור בינלאומיים.

 

לדברי קרן הטבע העולמית  (WWF) וארגון TRAFFIC, מדי יום ניצודים שלושה קרנפים בממוצע ומדי חודש ניצודים יותר ממאה פרטים.

 

ציד קרנפים בין 2007 ל-2014 בדרום אפריקה 

להגדלת התמונה לחצו כאן  (גרפיקה באדיבות: WWF UK)

 

האם הקרנפים יעלמו מהטבע ב-20 השנים הקרובות?

אנשי קרן הטבע העולמית טוענים כי הנתונים מוכיחים כי דרושה התערבות בינלאומית כדי לטפל במשבר ההכחדה. במרס הקרוב תתקיים ועידה בינלאומית בבוצואנה באפריקה בה ידונו נציגי 40 מדינות מכל העולם בנושא הסחר הבלתי חוקי בחיות בר.

 

קרנף רחב שפה עם זרזיר בדרום אפריקה. צילום: © Martin Harvey / WWF ()
קרנף רחב שפה עם זרזיר בדרום אפריקה. צילום: © Martin Harvey / WWF

 

כיום הציד מהווה את אחד האיומים הגדולים על הקרנפים ברחבי העולם. קרני החיות נמכרות בסכומי עתק של עשרות אלפי דולרים לקילוגרם. על פי הערכות, אם יימשך קצב הציד הנוכחי, הקרנפים עלולים להיכחד לחלוטין מהטבע ב-20 השנים הקרובות.

 

קרנפים צרי שפה (קרנפים שחורים) בדרום אפריקה. צילום: © Martin Harvey / WWF ()
קרנפים צרי שפה (קרנפים שחורים) בדרום אפריקה. צילום: © Martin Harvey / WWF

 

עד לפני מספר שנים, הצליחו בדרום אפריקה לשמור על אוכלוסיית קרנפים יציבה למדי. 73 אחוז מאוכלוסיית הקרנפים בעולם מצוייה בדרום אפריקה, אך מאז 2009 נראה כי ארגוני פשע חובקי עולם הפכו את המדינה ליעד מרכזי. תעשיית הסחר בחיות בר ואבריהן נחשבת לאחד מענפי הפשע הרווחיים והגדולים בעולם, יחד תעשיות הסחר בנשק וסמים.

 

טשטוש קרנף שחור נדיר לקראת העברתו לשמורה מוגנת בדרום אפריקה. צילום:  © Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK ()
טשטוש קרנף שחור נדיר לקראת העברתו לשמורה מוגנת בדרום אפריקה. צילום: © Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK

קרנפית וגור רחבי שפה (קרנפים לבנים) בדרום אפריקה. צילום: © Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK ()
קרנפית וגור רחבי שפה (קרנפים לבנים) בדרום אפריקה. צילום: © Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK

 

בפעמים בהן מצליחים לתפוס קרני קרנפים, חיטי פילים או עורות של חיות בר, הרשויות מעדיפות להשמיד את הממצאים כדי למנוע אפשרות של סחר נוסף בהם. אך נגע נוסף עמו נאלצים להתמודד שומרי החיות הוא שחיתות בדרגים שונים ברשויות שמאפשרת את הפרצות והברחת הקרנים מחוץ לאפריקה. 

 

העברת קרנף צר שפה (שחור) בעזרת מסוק לשמורת טבע מוגנת בדרום אפריקה. הקרנפים מועברים כשהם מטושטשים לאזורים מוגנים יותר. צילום: © WWF / Green Renaissance ()
העברת קרנף צר שפה (שחור) בעזרת מסוק לשמורת טבע מוגנת בדרום אפריקה. הקרנפים מועברים כשהם מטושטשים לאזורים מוגנים יותר. צילום: © WWF / Green Renaissance

צילום: © WWF / Green Renaissance ()
צילום: © WWF / Green Renaissance

 

"רק מאמץ עולמי יוכל לעצור את הסחר הבלתי חוקי"

אליזבת' מק'לילאן, ראש מחלקת לחקירות פשעים נגד טבע וחיות בר אמרה בהודעת הארגון כי

 

"הרג במימדים הללו מראה כי ציד הקרנפים גובר בעיקר עקב פעילות של ארגוני פשע בינלאומיים. הפקחים האמיצים במדינה עושים ככל יכולתם כדי להגן על הקרנפים, אך רק מאמץ עולמי מרוכז יוכל לעצור את הסחר הבלתי חוקי".

 

לדבריה, דרום אפריקה וויטנאם צריכות להגביר את מאמציהן במאבק נגד ייצוא מוצרים שמקורם בקרני הקרנפים.

 

קרן של קרנף בשווקים בהאנוי, בוויטנאם. קרן מוצעת למכירה בביתו של אחד הסוחרים. צילום: © Robert Patterson / WWF ()
קרן של קרנף בשווקים בהאנוי, בוויטנאם. קרן מוצעת למכירה בביתו של אחד הסוחרים. צילום: © Robert Patterson / WWF

 

כדי להפיק תרופה או אבקה מקרן הקרנף, בחנות טוחנים בעזרת מכונה את הקרן לאבקה. משרים אותה במים חמים כדי להפיק נוזל סמיך ולבן. כך לדוגמא, בוויטנאם פורחת תעשייה של קערות חרסינה שנועדו למשתמש הביתי שמעוניין להכין בעצמו תרופה עממית שמקורה בקרן קרנף. המוצר הפך בשנים האחרונות למבוקש ביותר בקרב המעמד הגבוה בוויטנאם.

 

קרנף צר שפה מדברי בדרום אפריקה בסכנת הכחדה. צילום:  © naturepl.com / Mark Carwardine / WWF ()
קרנף צר שפה מדברי בדרום אפריקה בסכנת הכחדה. צילום: © naturepl.com / Mark Carwardine / WWF

 

ברוב המקרים, הקרניים נחתכות לחתיכות קטנות כדי שיהיה אפשר למכור אותן על פי משקל. על פי האמונה הרווחת כי קרן הקרנף יכולה לרפא בעיות של אונות, מלריה ואף מחלות קשות, דבר שגורם לחולים רבים לרכוש את המוצרים שמקורם בקרני החיות.

 

בארגון TRAFFIC המפקח על הסחר ברחבי העולם בחיות בר, הזהירו כי בפעם הראשונה מזה כמאה שנה, אוכלוסיית הקרנפים עלולה לסבול לראשונה מירידה באוכלוסייתה בדרום אפריקה.  

 

אחת מהן היא תושבת ויטנאם שביקשה להישאר בעילום שם. בכפות ידיה מונחת פיסת קרן של קרנף. לדבריה, היא רכשה אותה כדי לצרוך אותה מדי יום בתקווה כי זה יעזור לה להתגבר על גידולים סרטניים בגופה. במדינה היתה דרישה גבוהה לשימוש בקרן כדי להתגבר על תופעת הלוואי של שתיית יתר של אלכוהול. צילום: © Robert Patterson / WWF-Canon ()
אחת מהן היא תושבת ויטנאם שביקשה להישאר בעילום שם. בכפות ידיה מונחת פיסת קרן של קרנף. לדבריה, היא רכשה אותה כדי לצרוך אותה מדי יום בתקווה כי זה יעזור לה להתגבר על גידולים סרטניים בגופה. במדינה היתה דרישה גבוהה לשימוש בקרן כדי להתגבר על תופעת הלוואי של שתיית יתר של אלכוהול. צילום: © Robert Patterson / WWF-Canon

 

827 קרנפים ניצודו בפארק קרוגר

לדברי הארגון, הסיבות להתגברות משבר ההכחדה והציד של הקרנפים הוא שילוב של שחיתות, חוסר יכולת של מוסדות הצדק להעניש עבריינים ועיכובים מהותיים במשפטם של חבורות ציידים שעלולים להימשך שנים רבות.

 

קרנפית רחבת שפה (לבנה) וגור בדרום אפריקה רחבי שפה דרומיים (קרנפים לבנים). מצויים בדרום ומזרח אפריקה. צילום: © Martin Harvey / WWF ()
קרנפית רחבת שפה (לבנה) וגור בדרום אפריקה רחבי שפה דרומיים (קרנפים לבנים). מצויים בדרום ומזרח אפריקה. צילום: © Martin Harvey / WWF

 

הפארק הלאומי קרוגר, שנחשב לאחד מיעדי התיירות הגדולים בעולם לטיולי ספארי, הוא אחד המקומות בהם ניצודו הכי הרבה קרנפים. אשתקד ניצודו 827 באזור השמורה.

 

על פי הערכות נותרה אוכלוסיה של כ-20 אלף קרנפים רחבי שפה (לבנים) וקרנפים צרי שפה (שחורים) בדרום אפריקה, המייצגים למעלה מ-80 אחוז מאוכלוסיית הקרנפים בעולם.  יש לציין כי אשתקד נעצרו מספר פקחים בפארק עקב חשד לציד קרנפים עליהם הם היו אמורים להגן. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: © naturepl.com / Mark Carwardine / WWF
צילום: © Martin Harvey / WWF
צילום: © Martin Harvey / WWF
מומלצים