שתף קטע נבחר

ניתוח להסרת קונכות באף: למי זה מתאים?

קונכות האף אחראיות לניקוי האוויר שאנו נושמים, אך הן נוטות להתמלא בגודש, ובמקרים של אלרגיה אף להקשות על הנשימה. ניתוח להסרת קונכות הוא פתרון יעיל, אך דורש החלמה ארוכה יחסית

הן נחוצות לחימום האוויר וניקויו אך גורמות לצרות צרורות: הקונכות, אותן בליטות בשני צידי האף נוטות להתמלא גודש, ולחסום את דרכי האוויר. התוצאה היא אף "סתום", והתמכרות לתרסיסי אף. ניתוח הסרת הקונכות הוא אחד מניתוחי האף השכיחים בעולם, אבל ההחלמה ממנו ארוכה ומתישה.

 

רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר

 

חדר ניתוח - הכתבות האחרונות בסדרה:

ציפורן חודרנית: איך זה נוצר - ומהו הטיפול היעיל

שאיבת ביציות: איך זה מתבצע - ומה הסיכונים?

הסיליקון מסוכן? הכל על ניתוח להגדלת חזה

 

יחד עם ד"ר איתן סודרי, מומחה אף אוזן גרון מבית החולים בילינסון, הנה תשובות לכל השאלות לקראת הניתוח, במהלכו ומה שצפוי לכם אחר כך:

 

מהן הקונכות?

מדובר בבליטות בצורת נקניק בקירות הצדדיים של חלל האף. ישנן שלוש קונכיות בכל צד: תחתונה, אמצעית ועליונה. הקונכיות בנויות מעצם ורקמה רכה סביבה, ועטופות ברירית של חלל האף. תפקידן של הקונכיות הוא לחמם את האויר שאנו נושמים, להפוך אותו ללח, וכן לנקות אותו מחלקיקי אבק.

 

באופן טבעי ישנה מחזוריות בנשימה האפית, כאשר כל פעם צד אחד יותר חסום בשל התרחבות של הקונכיה התחתונה בכל צד לסירוגין. במקרים מסוימים כמו אלרגיה, רגישות לחילופי טמפרטורה או רגישות אחרת, עלול להיווצר גודש ניכר של הקונכיות התחתונות הגורם להגדלה ניכרת שלהן ולחסימה של מעברי האוויר באף.

 

למה צריך לבצע את הניתוח

הניתות מבוצע במקרים של חסימה אפית או גודש אפי על רקע הגדלה ניכרת של הקונכיות וכישלון של טיפול תרופתי ותרסיסים לאף. פעמים רבות הגודש האפי מוחמר בשכיבה, בשל זרימת דם מוגברת לקונכיות. תופעה זו עלולה לגרום לקושי נשימתי בשינה.

 

כמה שכיחה הפרוצדורה?

ניתוח קונכיות הוא אחד הניתוחים השכיחים ביותר בתחום אף אוזן גרון. בישראל מבוצעים אלפי ניתוחים בשנה.

 

האם יש אלטרנטיבות לניתוח?

ישנם מספר טיפולים בטרם ההחלטה על ניתוח, ובהם תרופות נוגדות אלרגיה - אנטי היסטמינים, תרסיסי אף המכילים סטרואידים או אנטי היסטמינים ושטיפות אף עם מי מלח.

 

הטיפול בתרסיסים יעיל במרבית המקרים במניעת התגובה האלרגית המקומית בקונכיות, וכן מטפל בתגובה הדלקתית הנגרמת מרגישויות שונות. התרסיס גורם לכיווץ הקונכיות והרחבת מעברי האוויר.

 

מומלץ לעבור בירור אלרגיה על מנת לזהות את הגורם לאלרגיה, וכך אולי ניתן יהיה להימנע מחשיפה אליו ולהקל משמעותית על הסימפטומים.

 

מחקרים רבים הראו שתרסיסים אלו בטוחים גם בשימוש לזמן ממושך ויש להם תופעות לוואי מינימליות. ישנם מספר סוגי תרסיסים, כך שניתן להחליף ביניהם במידה וישנה אי נוחות בשימוש בתרסיס מסוים.

 

לרוב מומלץ שימוש יומיומי בתרסיסים למשך חודש לפחות, בכדי לדעת אם הם יעילים או לא. במקרים מסוימים, שילוב של תרסיס סטרואידלי ותרסיס אנטי היסטמיני בו זמנית יכול לפתור את הבעיה. מטופלים שלא הגיבו לטיפול השמרני וממשיכים לסבול מחסימה אפית, יכולים להתאים לניתוח.

 

חשוב להדגיש שאין מדובר בתרסיסים נוגדי גודש (דוגמת אלרין, או אוטריווין), אשר לא מומלץ להשתמש בהם יותר מ 3-4 ימים רצוף. שימוש ממושך בהם עלול לגרום לתגובה הפוכה, להגדלה ניכרת של הקונכיות ולתלות יומיומית בשימוש בתרסיסים אלה לפתיחת מעברי האוויר באף.

ד"ר איתן סודרי. יש לערוך בדיקה אנדוסקופית טרם הניתוח (צילום: דוברות בלינסון) (צילום: דוברות בלינסון)
ד"ר איתן סודרי. יש לערוך בדיקה אנדוסקופית טרם הניתוח(צילום: דוברות בלינסון)
 

מה צריך להכין לפני הניתוח?

בדיקת רופא אף אוזן גרון, הכוללת בדיקה אנדוסקופית של האף (החדרת סיב אופטי לחללי האף) במטרה לבדוק האם יש גורמים נוספים אפשריים לחסימת חלל האף כגון סטית מחיצה, פוליפים, שקד שלישי מוגדל, או חולשת סחוסי האף.

 

שיפור ניכר בנשימה האפית לאחר נטילה של תרסיס נוגד גודש לאף, מעיד על כך שהמרכיב החסימתי האפי נובע קרוב לוודאי מהגדלת יתר של הקונכיות התחתונות, מכיון שתרסיסים אלו גורמים לכיווץ הרקמה הרכה של הקונכיות. במידה ואין שיפור בנשימה האפית עם תרסיסים נוגדי גודש אלה, יש לחפש גורמים נוספים לחסימה האפית.

 

מה קורה ביום הניתוח?

בדרך כלל דרוש צום מלא של שש שעות. לאף יוכנסו פתילי צמר גפן לכיווץ כלי דם ולסיוע בהרדמה מקומית של האף.

 

כמה זמן נמשך הניתוח?

חצי שעה עד שעה, תלוי בטכניקה הניתוחית.

 

כמה רופאים לרוב משתתפים בניתוח?

כירורג אף אוזן גרון וצוות חדר ניתוח, הכולל מרדים ואחיות.

 

מה בדיוק עושים בניתוח?

ישנן מספר טכניקות לניתוח: צריבה, כריתה חלקית של הקונכיה וכריתה מלאה של הקונכיה. הניתוח יכול להתבצע בהרדמה כללית או מקומית.

 

צריבה חשמלית/ גלי רדיו/ קובלציה: במהלך הפעולה מוחדרת מחט לתוך הקונכיה, אשר צורבת את הרקמה הרכה של הקונכיה מבפנים ומכווצת אותה.

 

כריתה חלקית: בשיטה זו כורתים את הרקמה הרכה של הקונכיה בעזרת מספרים מיוחדים. אפשרות נוספת היא כריתה של הרקמה הרכה באמצעות מכשיר המוחדר דרך חתך קטן בקידמת הקונכיה.

 

כריתה מלאה: כריתה מלאה של העצם והרקמה במלואם באמצעות מספרים מיוחדים.

במידה ומתבצעת כריתה חלקית או מלאה ייתכן ויוכנסו טמפונים לחלל האף למשך 48 שעות למניעת דימומים.

 

מה קורה אחרי הניתוח?

אם הניתוח נעשה בהרדמה מלאה, המטופל יעבור לחדר ההתאוששות למשך כשעתיים. בהמשך יועבר למחלקה להשגחה של עד 48 שעות. אם בוצעה הרדמה מקומית, המטופל יועבר למחלקה זמן קצר לאחר סיום הפעולה לאשפוז של 48 שעות.

 

מתי משתחררים הביתה?

אחרי 48 שעות.

 

כמה זמן נשארים בימי מחלה בבית?

כשבוע ימים.

 

איזה טיפול צריך לבצע בבית ?

בעיקר שטיפות אף עם מי מלח.

 

מה מותר לאכול אחרי הניתוח?

מומלץ להימנע ממאכלים חמים ושתיה חמה.

 

מהם סימני האזהרה שדורשים להתקשר לרופא?

במקרה של דימום, או עליית חום 48 שעות לאחר הניתוח, יש לגשת למיון.

 

ממה צריך להיזהר בתקופת ההחלמה?

יש להימנע מפעילות גופנית מאומצת והרמת משקל כבד, אשר עלולים לגרום לדימום אפי.

 

מתי אפשר לחזור לעבודה?

כשבוע עד שבועיים לאחר הניתוח, תלוי באופי העבודה.

 

מתי אפשר לחזור לפעילות ספורט?

ניתן לחזור לאחר שבועיים לפחות, אחרי התייעצות עם הרופא. יש לחזור לפעילות במתינות ובהדרגה.

 

מתי מתבצעת הביקורת אצל הרופא?

כשבועיים עד חודש לאחר הניתוח.

 

 ייעוץ רפואי: ד"ר איתן סודרי, מומחה לאף אוזן גרון, ביה"ח בילינסון




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תרסיסים המכילים אנטי היסטמינים יכולים למנוע צורך בניתוח
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים