שתף קטע נבחר

70 שנה לשחרור אושוויץ: "להיאבק בשנאת יהודים"

טקס יום השואה הבינלאומי נערך במחנה ההשמדה בפולין, בהשתתפות 300 ניצולי שואה ומנהיגים מרחבי העולם, בהם אנגלה מרקל ופרנסואה הולנד. השר סילבן שלום, המייצג את ישראל, אמר: "אנחנו כאן כדי להגיד - עם ישראל חי!". נשיא הקונגרס היהודי למנהיגי העולם: "אל תתנו למקרה אושוויץ להתרחש שוב"

יום השואה הבינלאומי מצוין היום (ג') בסימן 70 שנים לשחרור מחנה ההשמדה אושוויץ בפולין. כ-300 ניצולי שואה יכבדו את הטקס בנוכחותם, לזכר המיליונים שנרצחו שם על ידי הנאצים. ynet העביר שידור חי מהטקס.

 

בין המנהיגים שהשתתפו בטקס החגיגי: נשיאי גרמניה, אוסטריה וצרפת. ארצות הברית שלחה משלחת בראשות שר האוצר היהודי ג'ק לו. רון לאודר, נשיא הקונגרס היהודי, אמר כי הפיגועים האחרונים בפריז שכוונו נגד יהודים ועיתונאים סאטיריקנים הם הוכחה לשנאה והקיצוניות ההולכות וגוברות. בנאומו במחנה ההשמדה קרא לאודר למנהיגי העולם לא לתת למה שקרה באושוויץ לקרות שוב.

 

 "במשך עשורים העולם הוזן בפרסומים שקריים על ישראל, שישראל היא רשע ואין לה זכות להתקיים. כולנו למדנו שכשאתה אומר שקר שלוש פעמים ואין תגובה, השקר הופך לאמת. הממשלות שלכם צריכות לעמוד בפני האיום החדש של השנאה כלפי יהודים. כל מדינה חייבת להפוך את המושג שנאה לפשע. צריך להתמודד עם התופעה הזו באפס סובלנות כי זה עלול להיות מאוחר מדי". 

 

ראש המשלחת הישראלית הוא השר סילבן שלום: "רק לפני זמן קצר בפריז קיבלנו הוכחה שהאנטישמיות מרימה ראשה שוב והעובדה שראשי כל העולם נמצאים כאן היא ההוכחה שהעולם לא יעמוד יותר מנגד. אני כאן כדי לומר היום לכל העולם, בגאון ובגאווה - עם ישראל חי!", אמר השר שלום.

 

השר סילבן שלום ונשיא צרפת הולנד ()
השר סילבן שלום ונשיא צרפת הולנד

 (צילום: משה בנימין) (צילום: משה בנימין)
(צילום: משה בנימין)

יום השואה הבינלאומי - דיווחים נוספים:

"בעוד עשור אולי רק ניצול אחד יגיע לאושוויץ"

דור הניצולים: עבודת השורשים עוברת לרשת

החיים החדשים (מדי) של הנאצים

 

פולין החליטה ככל הנראה להדיר את נשיא רוסיה ולדימיר פוטין מהטקס באושוויץ, אף שגורמים במדינה לא יודו בכך בגלוי. מארגני הטקס, המוזיאון הממלכתי אושוויץ-בירקנאו ומועצת אושוויץ הבינלאומית, העדיפו השנה לשנות את פרוטוקול הטקס השנתי ולהימנע משליחת הזמנות אישיות מנשיא פולין לעמיתיו הזרים. במקום זאת, הם שאלו מדינות שתורמות לאושוויץ, בהן רוסיה, את מי הן מתכוונות לשלוח לטקס השנה לציון 70 שנים לשחרור מחנה ההשמדה. משרד החוץ הפולני מסר בתגובה כי פוטין היה יכול לבוא לטקס אם היה רוצה בכך.

 

 

ניצולי שואה שהגיעו לאושוויץ לרגל 70 שנה לשחרור המחנה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ניצולי שואה שהגיעו לאושוויץ לרגל 70 שנה לשחרור המחנה(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

ניצולי שואה מצביעים על תמונותיהם כילדים באושוויץ (צילום: getty images) (צילום: getty images)
ניצולי שואה מצביעים על תמונותיהם כילדים באושוויץ(צילום: getty images)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

גם בצרפת מציינים: הנשיא פרנסואה הולנד עם צעירים יהודים (צילום: AP) (צילום: AP)
גם בצרפת מציינים: הנשיא פרנסואה הולנד עם צעירים יהודים(צילום: AP)

האירועים המרכזיים ביום השנה הבינלאומי יתקיימו הפעם באו"ם, במעמד מזכ"ל האו"ם באן קי מון, נשיא המדינה ראובן ריבלין ויו"ר "יד ושם" אבנר שלו. טקס רשמי נוסף יתקיים בפראג ובטרזין, במעמד מנהיגים רבים מהעולם. ישראל תיוצג על ידי יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין, והטקס ילווה בוועידה בינלאומית נגד אנטישמיות.

 

במקביל, ראש הממשלה בנימין נתניהו נשא נאום במוזיאון יד ושם ביום עיון של הסגל הדיפלומטי ונציגי מוסדות האו"ם בישראל לציון יום השואה הבינלאומי. בנאומו התייחס נתניהו לירי הרקטות לרמת הגולן ואמר: "מי שמשחק באש, יחטוף אש".

 

"ישראל רואה בחומרה את ההתקפה עליה משטחה של סוריה", אמר נתניהו. "התפקיד שלי הוא לוודא שלא יהיה עוד איום השמדה על מדינת ישראל ולהבטיח שלא תהיה עוד סיבה להקים עוד אתר הנצחה כמו יד ושם".

 

בדבריו התייחס נתניהו גם להסכם האפשרי בין איראן למעצמות על תוכנית הגרעין ואמר כי "ההסכם מסכן את מדינת ישראל ומשאיר בידי איראן יכולות שיאפשרו לה להתחמש בנשק גרעיני. לא נוכל לחיות עם הסכם כזה".

 

הנכדים כותבים: כולם מנצחים

באירועי יום הזיכרון הבינלאומי משתתפים לא רק הניצולים, אלא גם ילדיהם, נכדיהם וניניהם. בעיני רבים מהם - זה הניצחון האמיתי. הנה דברים שכתבו כמה מהם, שעות ספורות לפני הטקס המרגש:

 

רונית פירסט, בתו של נפתלי, יליד סלובקיה, ששרד את אושוויץ ובוכנוולד:

"באמצע קרקוב המושלגת אני מוקפת בגיבורים! גיבורים לבני שיער עם קמטים, חלק חסונים וחלק חלושים, בני 80 ו-90. אני רואה בכולם את דמויות הילדים והילדות הקטנים שהיו, כי הרי אלו שפה היו אז קטנטנים. כולם התקבצו ובאו לטקס ציון הגבורה שלהם, ניצחון החיים על המוות, ניצחון הילדים הקטנים שהיו על הגהנום שעברו. מקבלים אותם כנסיכים, שועי עולם מגיעים היום לחלוק להם כבוד.

 

"אך המפגשים המרגשים ביותר הם ביניהם, ליד שולחן האוכל, ליד המעלית ובמסדרון. הם זרים גמורים, פוגשים אחד את השני כחברים ותיקים: 'מאיפה אתה? איפה היית? בן כמה היית?' סיפורי גבורה מצמררים.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

"נפתלי מסלובקיה פוגש את נפתלי מקרקוב. אני מצטמררת. נפתלי מקרקוב נולד ארבעה רחובות מהמלון שאנחנו שוהים בו. שמות כמו בוכנוואלד, אושוויץ, בירקנאו, מחנה קטן, אושוויץ 2, מונוביץ, עפים באוויר, כולם מתערבבים עם כולם, חברים הכי טובים".

 

דוד קישקה, נכדו של הנרי קישקה, יליד בריסל:

"הנרי קישקה, יליד 1926, בריסל, סבא שלי. מספר 177789. באוטובוס, סביב נוף מושלג, מציין באוזני כי זהו ביקורו ה-45 באושוויץ-בירקנאו. סבא איש עדות שלקח על עצמו החל מסוף שנות ה-80 ללוות קבוצות מכל סוג למחנות ולספר את סיפורו. גם סוג של תרפיה וגם חינוך הדורות הבאים.

 

"לכבוד אירועי ה-70 הגיעו קצת יותר מ-100 ניצולים. הם מרשימים. סיפוריהם בלתי נתפשים. אני מקשיב בין השולחנות בארוחת הערב, באוטובוס, בלובי של המלון. אוסף עוד פיסת סיפור, פיסת היסטוריה. כי ככה אני חש, ללא טיפת הגזמה. בכלל - כשזה מגיע לשואה,

אין בנאליה, אין קלישאות, אין מספיק תיאורים שיכולים לתאר את הזוועות, את הסיבה לשנאה התהומית והרעיון החולני להשמיד את היהודים.

 

רונית פירסט, בתו של נפתלי (צילום: רונית פירסט) (צילום: רונית פירסט)
רונית פירסט, בתו של נפתלי(צילום: רונית פירסט)

נפתלי מסלובקיה פוגש את נפתלי מקרקוב (צילום: רונית פירסט) (צילום: רונית פירסט)
נפתלי מסלובקיה פוגש את נפתלי מקרקוב(צילום: רונית פירסט)

הנרי קישקה ונכדו דוד (צילום: דוד קישקה) (צילום: דוד קישקה)
הנרי קישקה ונכדו דוד(צילום: דוד קישקה)

"שניים מתווכחים מי שקל יותר (האחד 25 ולעומתו השני 32). יש מנצח. פה כולם מנצחים! זה מה ששמעתי והרגשתי מכולם. הם ניצחו כי בחרו בחיים. בחרו להמשיך ובחרו להעניק לאחרים. חשוב להם שהם לא יישכחו ואירועי אקטואליה בנושא אנטישמיות בהחלט מטרידים אותם. חוץ מזה וקצת מרק חם, לא נראה שיש להם הרבה בקשות. כבר אמרתי - אנשים מרשימים. משכמם ומעלה. בנו לעצמם חיים, ומשפחות ומקצועות ובתים.

 

"סבא שלי שב לבריסל בתום המלחמה והקים משפחה. אבא שלי עלה לארץ ואני ושני אחי צברים. בעוד דקות יתחיל כאן הטקס, ובאותה עת אבא שלי (המאייר מישל קישקה, א"ר) מציג איורי ענק שלו בבונדסטאג בברלין (מתוך ספרו הדור השני). בכך אנו מציינים היום את יום השואה הבין לאומי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים