שתף קטע נבחר

בדם שלנו יש כמות מזערית של זהב. 7 עובדות על דם

הידעתם שהדם הזורם בגופכם מכיל זהב? שלאישה בהריון נפח הדם גדל ב-50%? ושתרומת דם יכולה לשמש תרופה לא רק למקבל התרומה, אלא גם לתורם? כל מה שלא ידעתם על נוזל החיים האדום

לרוב אנחנו מתייחסים לדם שזורם בגופנו רק אם אנחנו נחתכים, תורמים דם או מוצאים עצמנו בבית החולים. האמת שיש עוד הרבה מידע מעניין על הדם מאשר מידע הקשור במבחנות, בתחבושות ובעירוי תוך ורידי.  

 

עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet

 
ללא דם, גופנו לא יהיה מסוגל לקבל אספקה הולמת של מזון וחמצן הנחוצים כדי להזין ולהעשיר את מיליוני התאים בגוף. בנוסף, הדם אחראי על פינוי פסולת מגופנו.  

 

לפי נתוני הצלב האדום האמריקאי, בכל שתי שניות אדם בארה"ב זקוק לתרומת דם. יותר מ-41,000 תרומות דם נדרשות לשם כך בכל יום ויותר מ-30 מיליון מרכיבי דם מועברים מדי שנה בארה"ב. גם בישראל, הצורך בתרומות דם רלוונטי וחשוב תמיד.

.

לפניכם כמה עובדות מעניינות על נוזל החיים האדום:

 

1. הדם מהווה 8% ממשקל גופנו

 חוקרים מעריכים כי הדם מהווה 8% ממשקל הגוף. לפי הארגון האמריקאי להומוטלוגיה, גופו של אדם בוגר ממוצע השוקל בין 68-81 קילוגרם, מכיל בין 4.5-5.6 ליטר דם. גופו של ילד מכיל כמעט חצי מכמות הדם של בוגר.

 

2. יש 0.2 מ"ג זהב בגופנו, רובו בדם

הידעתם? גוף האדם מכיל זהב, אך לצערנו, לא מספיק כדי להתעשר. לפי מחקרים הגוף מכיל 0.2 מ"ג זהב בקירוב, שרובו נמצא בדם. רק לשם ההערכה: כדי להשיג 8 גרם של זהב, נזדקק לתרומות מכ-40,000 אנשים.

 

3. מי קוקוס יכולים לשמש כתחליף לפלסמה במקרה הצורך 

מי קוקוס נחשבים למשקה בריא בזכות ריבוי האלקטרוליטים שבהם. בנוסף, מי קוקוס מכילים מרכיבים הזהים למרכיבי הפלסמה בדם, והם נחשבים בטוחים להזרקה ישירה לדם. מקרה שפורסם בשנת 1999 ב-The American Journal of Emergency Medicine תיאר השפעה מיידית של מי קוקוס אשר ניתנו כעירוי לאדם מאיי שלמה כששום אמצעי טיפולי אחר לא היה נגיש.

 

הקוקוס יכול להוות תחליף לפלסמה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הקוקוס יכול להוות תחליף לפלסמה(צילום: shutterstock)

4. סוג הדם משפיע על בעיות זכרון

הדם משפיע יותר מכל מרכיב אחר על תפקוד המוח. ב-2014 פורסם מחקר בירחון נוירולוגי שגילה כי בעלי סוג דם AB נמצאים בסיכון גבוה פי שנים מאשר בעלי סוג דם O לסבול מבעיות זכרון. כמו כן, בסוג דם AB רמות גבוהות של חלבון, המשפיעות על נטייה להופעת קרישי דם וכתוצאה מכך לסיכון מוגבר לסבול מהתקפי לב, שבץ ומחלות לב נוספות.

 

5. לאישה בשבוע ה-20 להריונה יש 50% יותר דם, מאשר לפני שהתעברה

במהלך ההריון נפח הדם בגופה של האישה עולה ב-50%, בד בבד עם עליה בקצב פעילות בלב, במטרה לתמוך בעובר. עליה זו הכרחית כדי לספק דם לרחם ולשליה. עד תום ההריון, הרחם יקבל כחמישית מאספקת הדם של האישה טרום ההריון.

 

הרחם והשליה מקבלים כחמישית מאספקת הדם  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הרחם והשליה מקבלים כחמישית מאספקת הדם (צילום: shutterstock)

6. מחלת הרזוס עלולה לפגוע בעוברים בעלי סוג דם חיובי, במידה ולאם סוג דם שלילי 

מחלת הרזוס היא מחלה חיסונית, הפוגעת בתינוקות בעלי סוג דם חיובי הנולדים לאימהות בעלות סוג דם שלילי יולדות. המחלה אינה מתפרצת בהריון משום שתאים של העובר ושל האם אינם יוצרים מגע, שכן מעבר החומרים נעשה דרך השליה.

 

במהלך הלידה מתרחש מגע בין התאים של האם והתאים של התינוק. כדוריות דם אדומות של התינוק מגיעות אל האם, ועליהן נמצאות מולקולות RH. מכיוון שעל כדוריות הדם האדומות של האם לא נמצאות מולקולות כאלה, המולקולות זרות למערכת החיסון של האם והן מפעילות את המערכת החיסונית.

 

על מנת לטפל בבעיה חמורה זו, מהחודש השביעי להיריון, וכן במהלך הלידה, ניתנים לאישה נוגדנים המונעים ממנה את יצירת הזיכרון החיסוני. הטיפול מונע כתשעים אחוז ממקרי הממחלה.

 

7. תרומת דם יכולה לשמש כתרופה גם לתורם

עודף ברזל בדם היא מחלה, בה ספיגת הברזל עולה על דרישות הגוף לברזל ומתבטאת בעלייה ברמות הברזל בדם, עלייה בטרנספרין הנושא ברזל בדם, וכן עלייה בחלבון פריטין.

 

הטיפול השכיח למחלה כולל הקזות דם. במקרים מסוים אפשר לתרום דם וכך לסלק את עודפי הברזל מהדם מחד, ומאידך להציל חיי אדם אחר.






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מי קוקוס מהווים תחליף לפלסמה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים