שתף קטע נבחר

בילינסון: השתלת כליות מוצלבת הצילה חיי שלושה

שלושה זוגות ביקשו לתרום כליה אחד לשני, אך סוג דמם לא התאים. בבי"ח בילינסון הצליבו בין הזוגות והתאימו בין התורמים למושתלים כך שכל חולה קיבל כליה בריאה. פרופ' איתן מור, מנהל מערך ההשתלות בבילינסון: "במציאות של מחסור באיברים בארץ ובעולם אין פתרון נכון יותר מאשר השתלה מהחי"

מרתון השתלות מורכב הציל את חייהם של שלושה ישראלים: בבית החולים בילינסון ביצעו השתלת כליות מוצלבת בין 3 זוגות של תורמים ומושתלים, בשיטת "חילופי כליות". קרובי משפחה ותורמים של חולים הנזקקים להשתלה תורמים כליה לחולה אחר, תמורת תרומת כליה מקרובי משפחתו.

 

רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר

 

שלושת ניתוחי הוצאת הכליה מגופם של התורמים התקיימו בו זמנית, ולאחריהם התקיימו שלוש ההשתלות במבצע המורכב השתתפו עשרות מנתחים, אחיות, טכנאים ומתאמים שעבדו במקביל. מצבם של המושתלים טוב והם מאושפזים במחלקת השתלות.

 

חותמים עכשיו:

לחתימה על כרטיס אדי מקוון - לחצו כאן

 

תחילתה של ההשתלה המוצלבת בכך שגבר בשנות ה-50 לחייו נזקק להשתלת כליה. בת זוגו שרצתה לתרום לו כליה נמצאה כלא מתאימה. במקביל, גבר בן 32 החליט כי ברצונו לתרום כליה להצלת חייו של אדם שאינו מכיר (תורם אלטרואיסטי).

 

באותה עת, חיכו להשתלת כליה גם גבר בן 22 שזו לו השתלה רביעית (קיבל כליה מאביו בגיל 6) ולא נמצא לו תורם מתאים מקרוביו, וגבר בשנות ה-50 לחייו שבת זוגו רצתה לתרום לו כליה אך לא נמצאה התאמה ביניהם.

 

ההשתלה המוצלבת - כך זה קרה ()
ההשתלה המוצלבת - כך זה קרה

 

תרמו והצילו חיים

אנדראיה בת 55 נדרסה; איבריה מושתלים עכשיו

תרומת כבד אחת - הצילה חייהם של שתיים

יוסף תרם איברי בנו לפני 11 שנה - עכשיו קיבל 2 כליות

 

למעלה מימין (עומדים): רחל מיכוביץ, מתאמת ההשתלות בבילינסון, פרופ' איתן מור, מנהל מחלקת השתלות (צילום: דוברות בילינסון) (צילום: דוברות בילינסון)
למעלה מימין (עומדים): רחל מיכוביץ, מתאמת ההשתלות בבילינסון, פרופ' איתן מור, מנהל מחלקת השתלות(צילום: דוברות בילינסון)

 

השתלה מוצלבת

במסגרת התוכנית להשתלות מוצלבות של המרכז הלאומי להשתלות, ובעזרתו של הרב ישעיהו הבר

מעמותת 'מתנת חיים' הוצע לשלושת הזוגות הפתרון של השתלה מוצלבת, שמאפשר להציל את חייהם של 3 אנשים במקום של אדם אחד. הזוגות נפגשו לראשונה מספר ימים לפני הניתוח, כאשר הגיעו למחלקת השתלות בבילינסון לסדרת בדיקות מקיפה טרם ההשתלה. 

 

"מספר מדינות בעולם כולל ארה"ב, אוסטרליה הולנד וטאיוון הקימו בשנים האחרונות מאגר זוגות שאינם מתאימים זה לזה, והגדילו בכך את מספר ההשתלות מן החי", מספר פרופ' איתן מור, מנהל מחלקת השתלות בבילינסון.

 

לדברי הפרופ' מור, המאגר בא לענות בעיקר על הצורך של אותם חולים להם קשה לאתר כליה: "מדובר בחולים נשאי נוגדנים, כמו הצעיר בן ה-22 בשלישיה זו, שעוברים השתלות חוזרות ולא מצליחים לאתר עבורם כליה מתאימה מקרוב המשפחה. בישראל הולך ונבנה מאגר זוגות כזה שיגדיל את הסיכוי של החולים להגיע להשתלה".

 

"במציאות של מחסור באיברים - מחפשים פתרון"

פרופ' מור מוסיף: "השתלה משולשת זו היא רק התחלת הדרך. לצערנו הרב, במציאות של מחסור באיברים בארץ ובעולם אין פתרון נכון יותר מאשר השתלה מהחי המבוצעת בכל דרך אפשרית. חילופי זוגות היא אחת הדרכים".

 

החלק המורכב ביותר בהשתלות אלו הוא החלק הארגוני מפני שכל הזוגות אמורים להיות כשרים לניתוח וצריכים למצוא את המיתאם הטוב ביותר האפשרי מבחינת סוג הדם, הגיל ומבחן הצלבה שלילי. עבודת ההתאמה המורכבת נעשתה ע"י ד"ר רותי רחמימוב, מנהלת השירות להשתלות כליה בבילינסון ורחל מיכוביץ', מתאמת השתלות האיברים. ככל שגדל מספר הזוגות במאגר כך גם ניתן למצוא פתרון השתלה למספר גדול יותר של מועמדים.

 

"ישנה חשיבות רבה להגדלת המאגר ושיתוף פעולה בתחום עם מדינות אחרות" מציין פרופ' מור, "אני מקווה שבעתיד נהיה שייכים למאגר בינלאומי, בדומה למאגר תורמים להשתלות מח עצם".

 

ההשתלה נעשתה הודות לפעילות עמותת "מתנת חיים", המסייעת במציאת תורמי כליה מתנדבים לחולים הזקוקים להשתלה. הרב ישעיהו הבר, ראש עמותת מתנת חיים לתרומת כליות, אמר: "מדובר בהשתלה יוצאת דופן בהיקפה ובחשיבותה עבורנו. ב', שתרם ללא ידיעת משפחתו, בצורה אלטרואיסטית ובלי שהכיר חולה, נמצא מתאים לשאול, אשתו תרמה לצמח, שרעייתו נמצאה מתאימה לדודי הצעיר, וכך הצלחנו לעזור לשלושה חולים, שזכו בתרומת כליה מאנשים זרים".

 

"אני, יחד עם מתנדבי העמותה ו-180 תורמי הכליות האלטרואיסטים שתרמו דרך העמותה, רואים בפעילותנו כמשנה את פני החברה בישראל, כאשר אנשים זרים מצילים חייהם של חולים מבלי לקבל כל תמורה, ונמשיך לפעול במרץ עד אשר נצליח להיות המקום הראשון בעולם כולו בו חולי כליות לא ממתינים להשתלה, הודות לאנשים שפועלים ללא תמורה ורק בשביל להציל חיי אדם אחר".

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
3 זוגות תרמו כליות אחד לשני
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים