שתף קטע נבחר

פסיקת המס בתיק הירשזון: מהפך בקיזוז הפסדים

פסק הדין החדש, בעניינו של שר האוצר לשעבר אברהם הירשזון, קובע כי ניתן באופן עקרוני לקזז הפסדים כנגד רווחים משנות מס קודמות. האם בעקבות הפסיקה, חברות ועסקים רבים במשק יגישו בקשות להחזרי מסים בהיקף של מיליארדי שקלים?

רשות המסים בישראל אינה מאפשרת קיזוז הפסדים כנגד רווחים משנים קודמות, אלא רק כנגד רווחים עתידיים, אולם פסק דין מהפכני של בית המשפט העליון שניתן לאחרונה, מרחיב את האפשרויות לקיזוז הפסדים.  

 

  • קשורים לחו"ל: מה מקור הכסף בחשבון הבנק?

 

פסק הדין של בית המשפט העליון בענינו של שר האוצר לשעבר, אברהם הירשזון, עסק בסוגיית הטלת מס על כספי גניבה כאשר הכספים הושבו בפועל. השאלה שנבחנה על ידי בית המשפט היא - בהנחה שיש להטיל מס הכנסה על כספי הגניבה, והנישום השיבם לבעליהם - האם יכול הוא לנכות את סכום ההשבה כהוצאה בייצור ההכנסה או לקזזה כהפסד?

 

בית המשפט קבע מצד אחד שאין להכיר בסכום ההשבה כהוצאה לצרכי מס, אך מצד שני פסק שיש לאפשר קיזוז מחצית מסכום ההשבה כהפסד כנגד ההכנסות בשנות המס שבגינן הוצאו השומות נשוא הערעורים.

 

כיצד מקזזים הפסדים?

המונח "הפסד" אינו מוגדר בפקודת מס הכנסה, אך מקובל שהפסד הוא מצב בו סכום ההוצאות המותרות בניכוי בשנת המס עולה על סכום ההכנסות החייבות במס. החוק למעשה מאפשר לנישום לקזז הפסד שנוצר לו בעסק או במשלח יד כנגד הכנסתו החייבת ממקורות אחרים באותה שנת מס.

 

החוק גם קובע כי אם לא ניתן לקזז את כל ההפסד בשנת מס כאמור, יועבר סכום ההפסד שלא קוזז לשנים הבאות בזו אחר זו.

 

השאלה היא האם ניתן לקזז הפסד בצורה רטרואקטיבית לשנות ההכנסה קודמות? נניח כי בשנת המס 2013 היו לכם הכנסות של 100,000 שקל, ואילו בשנת המס 2014 היו לכם הפסדים של 100,000 שקל. אם נקבל את גישת רשות המסים שלא ניתן לקזז הפסדים לאחור, הרי שתשלמו מס הכנסה בגין ההכנסות של שנת 2013, ואילו את ההפסדים של 2014 תוכלו לקזז מרווחים, במידה ויהיו, רק בשנים 2015 והלאה.

 

מה החוק קובע ביחס לקיזוז הפסדים לאחור?

החוק כאמור אינו מתייחס לאפשרות של קיזוז הפסדים לשנות מס קודמות, אלא רק בתוך שנת ההפסד או בשנות מס עתידיות. הגישה הרווחת בדיני המסים היא, כי קיזוז הפסד יוכל להתבצע רק כנגד הכנסה שהתקבלה בשנת ההפסד או בשנים הבאות לאחר מכן, אך לא כנגד הכנסות משנים שקדמו לשנת ההפסד. פסק הדין התקדימי בעניינו של אברהם הירשזון דוחה את הגישה הרווחת כמפורט להלן.

 

מה נקבע בפסק הדין התקדימי?

בית המשפט העליון קובע כי יש לאמץ פרשנות תכליתית המאפשרת לקזז הפסדים בצורה רטרואקטיבית לשנת מס הקודמת לשנה בה נצבר אותו הפסד, וזאת כדי למנוע גרימת עוול לנישום.

 

בית המשפט מנמק את החלטתו, בין היתר, בכך שהזכות לקזז הפסדים באופן רטרואקטיבי תואמת את המגמה בפסיקת בית המשפט לנקוט בפרשנות מרחיבה, לטובתו של הנישום, בנושא קיזוז הפסדים, בדרך של הגדלת סלי ההפסדים המותרים לקיזוז לצרכי מס.

 

עם זאת, בפסק הדין הודגש כי אין הכוונה ליצור מצב בו כל אדם יוכל לקזז הפסדים באופן רטרואקטיבי בטענה של חוסר צדק, אלא רק במצבים מסוימים "בהתאם לשכל ישר ולנסיבות." בהתאם לכך, בית המשפט קובע כי ניתן יהיה לקזז הפסד לשנים קודמות כאשר מדובר בנישום שההפסד בו מדובר לא נוצר מלאכותית לשם הימנעות ממס, ובאופן שאין לנישום אפשרות לחזור לפעילות כלכלית רווחית בעתיד.

 

אם נחזור לדוגמא שהבאנו בתחילה – נישום שהיו לו בשנת 2013 הכנסות של 100,000 שקל, ואילו בשנת המס 2014 היו לו הפסדים של 100,000 שקל, וכעת נניח גם כי באותה שנה הוא סגר את העסק. בהתאם לפסיקת בית המשפט, ניתן יהיה לקזז הפסדים לאחור, באופן שהנישום יקבל החזר מסים שהוא שילם בגין רווחי 2013.

 

מה עושים אם רוצים לקזז הפסד לאחור? פסק הדין התקדימי של בית המשפט העליון קובע באופן עקרוני שניתן לקזז הפסדים לשנות מס קודמות, ולפיכך חברות ועסקים שהיו להם הפסדים יוכלו בתנאים מסוימים כאמור לעיל, לדרוש החזרי מסים באופן רטרואקטיבי. רשות המסים צפויה להתנגד לכך, ולכן צפויים התדיינויות רבות בעניין זה.

 

ד"ר אבי נוב הוא עורך דין לדיני מיסים ומיסוי בינלאומי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים