שתף קטע נבחר

אורוגוואי קלטה: עצירי גואנטנמו מעט עצלנים

בסוף 2014 קלטה מונטווידאו לחיקה שישה עצירים לשעבר ממתקן הכליאה האמריקני, כמחווה הומניטרית. אולם כעת, משסירבו להצעות עבודה במונטווידאו, מודה הנשיא הצנוע מוחיקה: "הם לא חרוצים ונחושים לעבוד כפי שהיו אבותינו"

מחלוקת קשה ניצתה באורגוואי לאחרונה סביב התוכנית השאפתנית לקליטת שישה עצירי גואנטנמו לשעבר במדינה, כשהאדם שדחף לתוכנית ליישובם מחדש, הנשיא חוסה מוחיקה, מותח עליהם ביקורת משום שלטענתו אין להם מוסר עבודה גבוה.

 

עוד חדשות בעולם :

אובמה וארדואן נגד דעאש: יחמשו המורדים

בן 19 לכלא: תכנן לערוף ראשי חיילים בריטיים

החתן קרס, הכלה התחתנה עם אורח בחתונה

 

ששת הגברים, שהוכנסו למעצר בקובה לפני יותר מעשור על ידי חיל הים האמריקני, הועברו למונטווידאו בדצמבר. מוחיקה הסכים לקבלם כמחווה הומניטרית ואמר כי יינתן להם סיוע שיעזור להם להקים בית במדינה, שבה חיים 3.3 מיליון אזרחים ואוכלוסיית המוסלמים בה מסתכמת בכ-300 בני אדם.

"יצאנו מכלא אחד כדי להיכנס לאחר". דייאב, אחד העצירים (צילום: AP) (צילום: AP)
"יצאנו מכלא אחד כדי להיכנס לאחר". דייאב, אחד העצירים(צילום: AP)

הממשלה שיכנה אותם במתקן מגורים שבו ילמדו ספרדית ותרבות אורגוואית וינסו להשתלב במדינתם החדשה. אך העציר הסורי אבו ואאל דייאב התלונן לאחרונה כי להרגשתו, הוא וחבריו "יצאו מכלא אחד רק כדי להיכנס לאחר".

 

בראיון טלוויזיוני נדיר, הכיר דייאב תודה לאורוגוואי, אבל בה בעת אמר כי המדינה צריכה להעניק תוכנית שתסייע לעצירים לשעבר, שבעיקר צריכים "את משפחותיהם, ביתם, עבודה ומשכורת כלשהי שתאפשר להם לבנות את עתידם".

 

אולם איגוד עובדים שסייע לששת הגברים העיד כי הם סירבו למשרות שהוצעו להם. לאחרונה ביקר מוחיקה בבית שבו מתגוררים חמישה מהם וביקש מהם לצאת לעבוד. לאחר ביקורו, אמר הנשיא בראיון לרדיו כי העצירים לשעבר אינם דומים לאבות האומה של אורוגוואי, מהגרים שהיו עובדים חרוצים ונחושים.

לא כמו תושבי אורוגוואי. עצירי גואנטנמו (צילום: AP) (צילום: AP)
לא כמו תושבי אורוגוואי. עצירי גואנטנמו(צילום: AP)
 

הנשיא מוחיקה (צילום: AP) (צילום: AP)
הנשיא מוחיקה(צילום: AP)
 

"אם האנשים האלה היו אנשים צנועים מהמדבר, עניים, הם בוודאי היו יותר חזקים ויותר פשוטים, אך הם לא", אמר מוחיקה. "בהסתמך על מראה ידיהם, מאפייניהם וההיסטוריה המשפחתית שלהם - הם נראים כבני מעמד הביניים".

 

כמה מחוקקים מהאופוזיציה התנגדו לתוכנית ליישובם מחדש מלכתחילה, אך סנאטור אחד, אופה פסקט ממפלגת קולורדו, יצא להגנת השישה שלשום (יום ד'). "עצירי גואנטנמו נכלאו לתקופה בת יותר מעשור בתנאים איומים", צייץ בטוויטר. "הנזק הפסיכולוגי שנגרם להם ודאי נוראי. לגרום להם לצאת לעבוד? מוקדם מדי".

 

ששת הגברים נעצרו ב-2002 בחשד להשתייכות לארגון אל-קאעידה אך מעולם לא הואשמו. כבר ב-2009 טענה ארצות

הברית כי ניתן לשחררם אך לא רצתה להחזירם למולדתם בשל הסיכון הביטחוני שטמון בכך. לכן, התעכב שחרורם בשעה שוושינגטון ניסתה למצוא מדינות שיסכימו לשכנם.

 

בזמן ששהה בגואנטנמו, היה דייאב במרכזו של מאבק משפטי בבתי משפט אמריקניים על רקע השימוש הצבאי בהזנה בכפייה. כשהגיע לאורוגוואי, דווח כי הוא חלש מאוד פיזית כתוצאה משביתות רעב רבות שאותן נקט. בסרטונים עדכניים נראה דייאב רזה אך לא רזה מדי.

 

מאז ינואר 2002, כשכלא גואנטנמו נפתח לראשונה, כ-620 עצירים שוחררו או הועברו, רובם המכריע אינם מעניקים הצהרות לתקשורת או מופיעים בציבור.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
עצירי גואנטנמו באורוגוואי
צילום: AP
מומלצים