שתף קטע נבחר

מה זה שומן טראנס ומה הנזקים שלו?

שומן הטראנס מעלה את רמות הכולסטרול הרע LDL ומוריד את רמות הכולסטרול הטוב HDL. השפעות אילו מעלות את הסיכון לתחלואה לבבית ונמצאו בקשר ישיר גם עם אירועים מוחיים ושינוים התנהגותיים. איפה הוא נמצא במזון ואיך אפשר למזער את הנזקים שלו?

כולם מדברים על שומן טראנס - אבל האם הוא באמת מסוכן עבורנו? שומן טראנס נוצר כאשר יצרני המזון מוסיפים אטומי מימן לשמן צמחי שהוא חומצת שומן ארוכה ורוויה חלקית.

 

התהליך הזה נועד בין היתר על מנת לאריך את חיי המדף של המוצר, וכמו כן מעלה את טמפרטורת ההתכה של השומן כך שהוא הופך לשמן מוצק כמו מוצרי מרגרינה לסוגיהם.

 

רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר

  

כמות קטנה של שומן טראנס נמצאת במזון באופן טבעי, במיוחד במוצרי מזון ממקור בעלי חיים. שומן הטראנס מעלה את רמות הכולסטרול הרע LDL ומוריד את רמות הכולסטרול הטוב HDL. השפעות אילו מעלות את הסיכון לתחלואה לבבית ונמצאו בקשר ישיר גם עם אירועים מוחיים ושינוים התנהגותיים כגון תוקפנות וגחמנות.

 

קראו עוד

למה אתם לא רוצים שומן טראנס באוכל שלכם?

בלי שומן טראנס: התחליפים לא בריאים יותר

כולסטרול: שומנים טובים, שומנים רעים - המלצות

 

עלול לסכן את החיים שלכם

ה-FDA האמריקני קרא לאסור שימוש בחומצות שומן מסוג טראנס באמצעות הגדרתן כתוסף מזון שאינו בטוח לצריכה. ב-FDA מציינים כי אמנם חלה ירידה בצריכת שומן טראנס מזיק במהלך שני העשורים האחרונים בארה"ב, מ-4.6 גרם ליום בשנת 2003 ל-1 גרם ליום ב-2012, אולם הצריכה הנוכחית עדיין מהווה סכנה לבריאות הציבור.

 

ההערכה היא כי ירידה נוספת בכמות שומן הטראנס הנצרך עשויה למנוע 20,000 מקרי אוטם שריר הלב ו-7,000 מקרי תמותה בארה"ב בכל שנה. זהו מהלך חשוב ורצוי ברפואה מונעת.

 

תעשיית המזון נוטה להשתמש במיני חומרים על מנת להאריך את חיי המדף של המוצר ולשפר את טעמו בחומרים רבים כמו למשל מונוסודיום גלוטמאט, חומרים משמרים כמו סודיום בנזזואט או ניטרט, חומרים מייצבים כמו סודיום אלגינט שאלו שמות רבים למלח ונתרן.

 

שומן טראנס יהיה בשימוש במוצרים כגון פופקורן למיקרוגל, בצק עלים, עוגיות, חטיפים, קרקרים, פיצה קפואה, מוצרי בצק מקוררים, מרגרינה. תוספת השומן טראנס מאריכה גם היא את חיי המדף, מוסיפה פריכות ומהווה אף תחליף כשר לשימוש בחמאה.

 

להעלות את המודעות לנזק

יש להבדיל בין שומן רווי לבין שומן טראנס, אכילת שומן רווי בו ישנו גם שומן טראנס מזיקה פחות מאכילת מזון עתיר שומן טראנס, מאחר ששומן רווי איננו משפיע על רמות הכולסטרול הטוב ואומגה 3 ולכן הפרופיל של שומני הדם מעודד פחות תחלואה לבבית מהפרופיל הנוצר על ידי צריכת שומן טראנס.

 

על ידי חקיקה פרלמנטרית אפשר לנסות להשפיע על התעשייה ולמצוא תחליפים בריאים יותר לשומן הטראנס. המודעות למזון בריא משתנה בתלות במגדר ובגיל ולכן חקיקה מתאימה תגן על כל המגזרים.

 

מימוש חוק הגבלת שומן הטרנס בישראל בהחלט יכול לשפר את בריאותו של הציבור הישראלי. חוק זה יחייב את התעשייה להוריד את השימוש בשומן טראנס ולמצוא לו תחליפים אחרים.

 

בהיעדר חקיקה מתאימה יש להעלות את מודעות הציבור למוצרים עתירי שומן טראנס בתקשורת ובמערכות החינוך. שיתוף פעולה עם חברות המזון להורדת תכולת שומן הטראנס ורישום קפדני על המוצרים עשוי גם הוא לתרום להעלאת המודעות וקידום בריאותו של הציבור הישראלי.

 

דוגמה טובה היא התכנית הלאומית להפחתת המלח באוכלוסייה שקודמה על ידי משרד הבריאות, בה פנה המשרד ליצרניות המזון בשוק להפחתת המלח והנתרן במזון, בהערכה שנעשתה בארה"ב ופורסמה ב-2010 בכתב העת NEW ENGLAND JOURNAL OF MEDICINE .

 

ההשערה הייתה כי צמצום צריכת מלח ל-3 גר' ליממה תוריד את שיעור ההיארעות של מחלות לב ב-120,000 מקרים לשנה, שבץ מוחי ב-66,000 מקרים והתקפי לב ב-99,000 מקרים, ואף את שיעור התמותה ב-92,000 מקרים לשנה, ולכן גם תכנית וולונטארית, כדוגמת התכנית להפחתת המלח תוכל להועיל.

 

ד"ר יונית מרקוס, רופאה בכירה במכון האנדוקריני איכילוב, חברה בהנהלת "החברה הישראלית ליתר לחץ דם"

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עלול לגרום לעלייה בכולסטרול ולהשמנה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים