שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות

    בעקבות ארה"ב: איסור על שומן טראנס בדרך לישראל

    מינהל המזון והתרופות האמריקני החליט לאסור על הוספת שומן טרנס במזון. גורם בכיר במשרד הבריאות מסר ל-ynet כי יש כוונה להאיץ את תהליך האיסור גם כאן שעד כה נתקל בהתנגדות מצד גורמים בתעשיית המזון. מדוע הוא כל כך מסוכן, ומתי ההחלטה תגיע לישראל? שאלות ותשובות

    בעקבות ההחלטה האמריקנית - בקרוב ייתכן וייאסר השימוש בשומני טרנס גם בישראל. הערב הודיע מינהל המזון והתרופות האמריקני כי ייאסור בעוד מספר חודשים על הוספת שומני הטרנס המסוכנים במוצרי המזון.

     

     

    הערב אומר גורם בכיר במשרד הבריאות, כי נערכו גם בארץ דיונים, וכי יש כוונה להאיץ תהליך דומה גם כאן. למה משמשים שומני הטרנס, מדוע הם מסוכנים כל כך לבריאותנו, ומה צפוי אצלנו?

     

    מה הם שומני הטרנס?

    אלה שומנים שעברו שינוי כימי באמצעות הוספת מימן לשמן צמחי רותח. בכך, הופך הנוזל השומני למוקשה בטמפרטורת החדר.

     

    מדוע משתמשים בתעשיית המזון בשומני הטרנס?

    בשל מירקמו המוצק, השומן הטרנס משמש במזונות רבים כדי להאריך את חיי המדף, ובתוך כך כדי לשמר את הטעם השומני יציב. שומני הטרנס משמשים במוצרי אפייה, מרגרינות, שמנת, פופקורן למיקרוגל ועוד מוצרים תעשייתיים.

     

    מדוע שומן טרנס מסוכן?

    מחקרים רבים הראו כי שומני טרנס קשורים לעליית הכולסטרול הרע – LDL, והורדת הכולסטרול הטוב HDL שאחראי מצידו לפינוי הכולסטרול הרע מהגוף. כתוצאה מכך, עולה הסיכון למחלות לב וכלי דם ובהם שבץ מוחי והתקף לב, בשל האצת תהליך טרשת העורקים, מחלה הגורמת לחסימה הולכת ומתגברת של העורקים בגוף.

     

    מדוע ארצות הברית מקדמת את המהלך?

    מגיפת ההשמנה הפוקדת את ארצות הברית, ועמה גם הצריכה המוגברת של מוצרים עתירי קלוריות סוכר ומלח, אחראים שם על פי ההערכות לכ-5,000 מקרי מוות בשנה. כ- 15 אלף איש, כך מעריכים, לוקים מידי שנה במחלות הלב. בניו יורק כבר נאסר השימוש בשומני טרנס במסעדות, ועוד לפני כן כבר הודיעו מספר רשתות מזון ובהם רשת העוף המטוען KFC, רשת מקדונלדס ודיסני, כי יפסיקו לעשות שימוש בשומני הטרנס.

     

    מה החליט ה-FDA?

    מינהל המזון והתרופות האמריקני פנה לציבור בבקשה להגיב בתוך חודשיים על הכוונה לאסור את השימוש בשומני הטרנס במזון. המהלך הזה כונה על ידי המינהל כ"מציל חיים" ועשוי, כך מקווים שם, להפחית דרמטית את שיעור התחלואה והתמותה.

     

    האם מהלך דומה צפוי גם בישראל?

    כל הנסיבות מורות שכן. משרד הבריאות הישראלי נוהג לעקוב אחר החלטות ה-FDA האמריקני ולפעול לפיו במרבית המקרים. בשנים האחרונות נערכו מספר דיונים במשרד הבריאות בו צידדו הגורמים הרפואיים בתוכנית בריאותית הכוללת הפחתת המלח במזון ומעקב אחר הערכים התזונתיים.

     

    הערב אומר גורם בכיר במשרד הבריאות ל-ynet, כי הדיונים עסקו גם באיסור הוספת שומני הטרנס. "עד כה נתקלנו במספר התנגדויות מגורמים בתעשיית המזון" אומר הגורם, "אבל ברור שמהלך כזה הוא מבורך, והחלטת ה-FDA תאיץ שוב את ההחלטה. אני מעריך שבקרוב גם אצלנו ייאסר השימוש בשומני הטרנס, אך זהו מהלך שדורש היערכות שלמה מול תעשיית המזון המתנגדת לכך".





     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: shutterstock
    האם לא נאכל יותר מרגרינה עם שומן טראנס?
    צילום: shutterstock
    ד"ר רק שאלה
    מחשבוני בריאות
    פורומים רפואיים
    מומלצים