שתף קטע נבחר

למנוע נזק ותופעות לוואי: איך לקחת תרופות נכון?

לא לקחת בלי סיבה, להקפיד על הוראות הרוקח ולשים לב לתופעות הלוואי שעלולות להתפתח לאחר נטילת התרופה. כללי השימוש והזהירות בתרופות שאנחנו נוטלים

וירוסים, הצטננות, שיעול וגם שפעת - למרות שהחורף נמצא בישורת האחרונה, עדיין נראה שרבים חולים ונוטלים תרופות. שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם, מסבירה את כללי הזהירות בנטילת תרופות והשימוש בהן.

 

רבים מאיתנו רוכשים תרופות ללא מרשם במחשבה שניתן לקחת אותן ללא הגבלה. אבל קטרון מסבירה שלא כך הדבר וחשוב להיזהר גם כשמדובר בתרופות מרדם וללא מרדם, כאחד. "צריך ליטול תרופות בזהירות, בעיקר כדי לא להזיק לעצמנו וגם כדי להשיג את התועלת המירבית מהתרופה".

 

קראו עוד בערוץ פארם נט

איך לשמור על עור הפנים בגיל ההתבגרות?

למרות החורף: לשמור על העור מפני היובש

תפרחת חיתולים: למה זה קורה - ואיך לטפל

 

נטילת תרופות - כללי זהירות

סיבת נטילת התרופות. רבים לוקחים תרופות כמו משככי כאבים כמעט באופן חופשי. חשוב לקחת תרופות עם הופעת התסמינים שלהם התרופות יכולות לעזור. בנוסף, מומלץ מאוד לקרוא את ההוראות המצורפות, ולא לקחת את התרופות באופן בלתי מוגבל.

 

אם אחרי זמן סביר התרופה לא עוזרת, ואתם ממשיכים לסבול מהתסמינים שהביאו אתכם ליטול את התרופות מלכתחילה, מומלץ לגשת לרופא.

 

זמני נטילת התרופות. כשמקבלים תרופות ישנן הוראות לקיחה הניתנות בדרך כלל על ידי הרוקח והן כוללות מספר פעמים שצריך לקחת את התרופה במהלך היום. כדאי לחלק את שעות הערות ולחלק את מרווחי נטילת התרופות ביניהן. חשוב לקבוע מרווחי זמן קבועים כדי לאפשר לתרופה לפעול ולהיספג בגוף.

 

לקחת עם אוכל או בלי. יש לכך חשיבות מרובה גם לפעילות התרופה והשפעתה עלינו וגם לספיגתה בקיבה. קטרון מסבירה כי אם תרופה שצריכה להילקח עם אוכל  תילקח על קיבה ריקה, יהיו לכך תופעות לוואי שעלולות להזיק ולהפריע לפעילות התרופה.

 

שילוב של אלכוהול ותרופות - לא מומלץ (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שילוב של אלכוהול ותרופות - לא מומלץ(צילום: shutterstock)

 

הימנעות ממאכלים או משקאות. חשוב מאוד לשים לב לשילובים המותרים והאסורים בין תרופות למשקאות או מאכלים מסוימים. אם מדובר בשילוב לא רצוי הוא עלול לפגוע ביעילות התרופה. בכל מקרה, רצוי להימנע משתיית אלכוהול בעת נטילת תרופות.

 

מינון מדויק. הרוקח אמנם רושם את המינון המומלץ, אולם רבים לוקחים כפית כמנה הממוצעת של התרופה. קטרון מסבירה כי חשוב להקפיד על המינון המדויק עם מזרק שניתן בעת רכישת התרופות. "אפשר למדוד בפעם הראשונה ולהתאים את הכף שמכילה את המינון הנדרש ואז להשתמש בה במהלך נטילת התרופה".

 

לא לשמור בקירור ללא הוראה מפורשת. עד לפני כמה שנים ההנחיות כללו שמירת תרופות בקירור, אולם כיום יש צורך בכך, רק בהוראה מפורשת. "כיום הפורמולציות של התרופות שונות, ולעתים הקירור אף עלול לקלקל את התרופה", אומרת קטרון.

 

נטילת תרופות בעמידה. יש תרופות רבות שחובה לקחת בעמידה או בישיבה זקופה ולהימנע משכיבה זמן מה אחר כך. חשוב מאוד לשים לב להוראות בעת נטילת תרופות כאלה. בנוסף, לעתים יש חשיבת בנטילת תרופת בתחילת היום או בסופו.

 

רגישויות למרכיבי התרופה. חשוב מאוד ליידע את הרופא ואת הרוקח לגבי רגישויות העלולות להתעורר כמו למשל רגישות לפניצילין או רכיבים נוספים. גם רגישות ללקטוז למשל, עלולה להשפיע.

 

נטילת תוספים. אם אתם נוטלים תוספי תזונה, רצוי שתיידעו את הרוקח כדי למנוע שילובים מסכנים העלולים להתרחש בין התוספים לתרופות.

 

 

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לשים לב להוראת נטילת התרופות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים