שתף קטע נבחר

איך לצחצח שיניים לילדים? המדריך הבריא

עד איזה גיל צריך להשגיח על הילדים כשהם מצחצחים שיניים, כמה פעמים ביום הם צריכים לצחצח, מה קורה אם הם בולעים את המשחה ומה קורה לשיניים אחרי שהם אוכלים ממתקים? רופאת שיניים מפרטת

העששת הינה עדיין המחלה השכיחה ביותר בקרב ילדים ומתבגרים. עששת נגרמת כתוצאה מחיידקים אלימים ששוכנים אצלנו בפה באופן טבעי מגיל צעיר מאד, בעצם מבקיעת השן הראשונה.

 

חיידקים אלו צורכים את הסוכרים שאנו אוכלים יום יום, ותוצר הלוואי שלהם הינה חומצה שמופרשת לחלל הפה. החומצה, כאשר מופרשת בתדירות גבוהה, גורמת ליציאה של מינרלים מזגוגית השן, וכך בעצם נוצרת מחלת העששת, או בשפת העם "חורים בשיניים".

 

לשמחתנו, מחלת העששת ניתנת למניעה, עצירה, ואף ריפוי בשלבים מוקדמים. מחקרים רבים הוכיחו שהמחלה ניתנת למניעה בעזרת פעולות פשוטות של צחצוח ותזונה נכונים. כלומר, מניעה של המחלה הינה מילת המפתח, אך לצערנו הרגלים לא נכונים מהווים מכשול יום יומי.

 

קראו עוד על בריאות השן

למה השיניים נהרסות בהריון - והאם מותר לטפל?

מה הקשר בין האכלה בבקבוק לעששת?

עשו זאת בעצמכם: מלביני שיניים ביתיים

 

הגורמים לעששת

מחלת העששת ידועה כמחלה שנגרמת בגלל מכלול של גורמים. היא מוגדרת כמחלה מולטיפקטוריאלית, בין הגורמים למחלה ניתן למנות: היגיינה, תזונה, גנטיקה, הרכב רוק, מבנה וצורת השיניים, עמדה של השיניים בפה ועוד.

 

לצערנו בגורמים גנטיים מולדים אין לנו שליטה והם לא ניתנים לשינוי, לעומת זאת בכל הגורמים האחרים, הסביבתיים, ניתן וכדאי לשנות ולטפל.

 

הקפדה על היגיינה נכונה באופן קבוע פעמיים ביום, מבקיעת השן הראשונה עם מברשת שיניים ומשחת שיניים שמכילה פלואוריד מהווה מרכיב חשוב ומרכזי במניעת מחלת העששת, חינוך להיגיינה אורלית והרגלים נכונים מגיל צעיר יכולים אף להשפיע על גנטיקה פחות מוצלחת.

 

 

אי הקפדה על היגיינה אורלית, כלומר חוסר צחצוח שיניים מסודר גורם להצטברות של חיידקים על משטח השיניים שנקרא "רובד השן", כמות חיידקים גבוהה וסוג חיידקים אלים במיוחד ידוע שקשור למחלת העששת, וגורם להתפוררות של השיניים והיחלשותן, ובמשך הזמן גם למחלת העששת.

 

רובד השן כאשר מצטבר על השיניים מעל ל-24 שעות גורם לדלקת חניכיים אצל ילדים, מתבגרים, ומבוגרים כאחד. דלקת החניכיים  אינה כואבת אך כרוכה באודם ודימום בחניכיים ואי נוחות בחלל הפה.

 

במידה ולא מסירים את רובד השן בעזרת צחצוח שיניים, עם הזמן, רובד השן סופח אליו מינרלים והופך לאבן שן, שאותה לא ניתן להסיר בעזרת צחצוח שיניים בלבד ויש צורך בניקוי האבנית אצל שיננית או רופא שיניים.

 

כמו כן הליטוזיס (ריח רע מהפה) קשור ברובו עם היגיינת פה לא נכונה.

 

איך לצחצח נכון?

אצל ילדים הצחצוח צריך להתבצע על ידי מבוגר עד בערך גיל 9, בגלל מוטוריקה מוגבלת של הילד בגיל הצעיר לבצע את הפעולה באופן יעיל ונכון. כמו כן, מגיל 6 בוקעות שיניים קבועות לחלל הפה, אחוריות וקדמיות, וצחצוח לקוי עלול לפגוע בשיניים אלו לכל החיים.

 

כאשר מבוגר מבצע את הצחצוח לילד חשוב לראות את השיניים שמצחצחים, יש להיעזר בהזזה של הלחי או השפתיים כדי לחשוף את משטחי השיניים אותם אנו רוצים לצחצח.

 

יש להתחיל את הצחצוח באופן עקבי בצד אחד של הפה בפינה אחורית בלסת אחת ולהתקדם בצורה מסודרת שן אחרי שן, עד שמגיעים לקצת השני של הפה, ולאחר מכן באותו אופן גם את הלסת הנגדית.

 

כל שן צריכה לעבור צחצוח בכל המשטחים, כלומר משטח פנימי, חיצוני, ואת משטח הלעיסה. יש להקפיד שסיבי מברשת השיניים יגיעו עד קו החניכיים בכדי להסיר רובד שמצטבר בחיבור בין השן והחניכיים, מספר הברשות כ- 5-8 פעמים בכל משטח ברוב המקרים מספיקים להסרה יעילה של הרובד.

 

אצל ילדים הצחצוח הקל והיעיל ביותר נעשה בעזרת תנועות הברשה קדימה ואחורה, ניתן לשלב סיבובים וזוויות אם הדבר אפשרי, אך אצל רוב הילדים ניתן להשלים את המלאכה בעזרת טכניקה זו בלבד.

 

מומלץ להשתמש במברשת שיניים ומשחת שיניים שמותאמת לגיל הילד, כיום כל המברשות והמשחות מציינות את הגיל לו הן מיועדות ובכך להגדיל את יעילות הצחצוח.

 

רוב משחות השיניים מכילות פלואוריד, חומר זה חשוב מאד במניעה וחיזוק של השיניים החלביות והקבועות כאחד. מומלץ לשים כמות משחה קטנה כגרגר אפונה או אורז.

 

רוב הילדים עד גיל 6 אינם יודעים לירוק את משחת השיניים בתום הצחצוח, כמות הפלואוריד בתוך משחות השיניים מותאמת לבליעה של המשחה ולכן אין חשש אם הילד אינו יורק את שאריתה בסיום הפעולה, ואף בולע אותה.

 

נהפך הוא, הפלואוריד שנשאר בפה מסייע בחיזוק השיניים ומהווה מאגר פלואוריד להמשך היום או הלילה.

 

מיותר לציין שיש לצחצח שיניים פעמיים ביום, וכאשר אוכלים דברי מתיקה, במיוחד דביקים, מומלץ לצחצח בנוסף ולהסיר את הסוכר הדביק מהשיניים.

  

 הכותבת  היא מומחית ברפואת שיניים לילדים ומתבגרים ויועצת רפואית למשחות השיניים לילדים של חברת הפארמה "כצט"

 

  



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אפשר למנוע היווצרות עששת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים