שתף קטע נבחר

שופטת קבעה: חובה לקטוע רגלה של קשישה

רופאים ביקשו לבצע ניתוח באישה מחוסרת הכרה, אך נתקלו בהתנגדות של הנכד, שחשש שלא תשרוד את ההליך. בית המשפט נאלץ להתערב

שופטת בית המשפט לענייני משפחה בחיפה נענתה לבקשה דחופה שהגיש משרד הרווחה והורה לקטוע את רגלה של קשישה מחוסרת הכרה, חרף התנגדות נחרצת של נכדהּ, שמונה על ידה כמיופה כח לענייניה הרפואיים. השופטת הילה גורביץ שינפלד קבעה שיש לבחור בדרך שתגדיל את הסיכוי להציל את חייה של האישה.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

הקשישה שהתה בבית החולים ממאי 2014 בעקבות דלקת ריאות, ומאז שאיבדה את הכרתה שהתה בטיפול נמרץ. במהלך האשפוז הופיע פצע ברגלה השמאלית ועורר התלבטות קשה: הרופאים סברו כי אין מנוס מלקטוע את הרגל, מאחר שהטיפולים האחרים מוצו ולא הביאו לשיפור. אלא שהנכד התנגד כיוון שלדבריו סבתו לא תעמוד בניתוח.

 

משרד הרווחה הגיש לבית המשפט בקשה דחופה למתן הוראות לביצוע הניתוח וציין שמדובר בפעולה מצילת חיים שהסיכון שבביצועה נמוך מהסיכון. לשיטת הרופאים, ההרדמה שבה כרוך הניתוח אכן תסכן אותה, אלא שבלי הניתוח היא תמות כיוון שבשלב מסוים יתפרץ זיהום ברגלה ויתפשט לכל הגוף.

 

הנכד התנגד וצירף חוות דעת רפואית מטעמו שהציעה להמשיך בטיפול בעזרת אנטיביוטיקה ובאמצעים נוספים, ורק במידה שהמצב לא ישתפר – לקטוע את הרגל. בנוסף הוא ביקש לשקול טיפולים אלטרנטיביים מסוגים שונים.

 

בחלוף כמה ימים בין הדיונים הידרדר מצבה של האישה, אך הנכד המשיך להתנגד לקטיעה. הפעם הוא ביקש רק למנוע את כאבה של הסבתא ולהתפלל, בהיותו סבור כי שום טיפול לא יעזור.

 

 

 

קדושת החיים גוברת

השופטת גורביץ שינפלד הסבירה כי יש לבחור את הדרך שתגדיל את רווחת האדם ככל האפשר, וציינה שלבית המשפט יש שיקול דעת להכריע איזה טיפול יהיה הטוב ביותר עבור האדם בהתחשב במצבו.

 

אף שהתרשמה כי מדובר בנכד אוהב ומסור, שחפץ בטובת סבתו ומקדיש לה את כל ימיו ולילותיו, השופטת הסבירה כי לא יכלה לקבל את עמדתו.

 

לעמדתה, השיקול של קדושת החיים גובר על כל שיקול תפקודי או אסתטי. מצבה של הזקנה מידרדר והולך, ומעדויות כל המומחים עולה כי אכן מדובר בפעולה מצילת חיים. חובת ההצלה היא עליונה ומוחלטת, ציינה השופטת, וציטטה את שופט העליון מנחם אלון ז"ל, שכתב: "כלל גדול בעולמה של ההלכה, כי כל היכול להציל ולא הציל – עובר על לא תעמוד על דם רעך".

 

בסופו של דבר נתנה השופטת היתר לביצוע הניתוח בהתאם להמלצות הצוות הרפואי. כיוון שהנכד הודיע כי בכוונתו להגיש ערעור, השופטת נתנה ארכה של כמה ימים, בטרם ייכנס פסק הדין לתוקף.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים