שתף קטע נבחר

מובטלים ולא עצמאיים: כך נשלב את דור ה-Y

בני דור ה-Y מאמינים שעיסוק הוא לא מקור פרנסה אלא דרך לביטוי עצמי. הם לא מוכנים לוותר על חיי משפחה ופנאי לטובת הקריירה, שמחים לעבוד פחות, לא ממהרים לבחור במשרות ניהול ולא זקוקים ליותר מדי סיבות כדי לעזוב מקום עבודה. איך נתאים אותם בכל זאת לשוק העבודה?

דור ה-Y נולד בעולם המערבי במהלך שנות ה-80 ושנות ה-90, לתוך עולם דיגיטלי עם האצה בפיתוחים הטכנולוגיים בתחום המחשבים, האינטרנט והסלולר. אלא שלהבדיל מהדורות התעסוקתיים הקודמים, בני הדור הזה אינם מוכנים לוותר על חיי משפחה ופנאי לטובת קידום בעבודה. הבטחון התעסוקתי לא מדורג אצלם במקום גבוה, והם אינם רוצים לקחת אחריות בעבודה, אם הדבר ידרוש מהם להשקיע בכך מאמץ רב.

 

לטורים אורחים נוספים בערוץ קריירה

 

אין להם עניין לשלם את המחיר הכרוך בעמדת ניהול, הם שמחים לעבוד פחות והסיפוק בעבודה חשוב להם יותר מקביעות. הם מעדיפים משרות גמישות עם יותר שליטה בזמן ובמרחב, רוצים לעבוד מהבית ומעדיפים מעברים מהירים בין תפקידים. החלום השכיח אצלם הוא לעבור למודל אירופאי של עבודה, עם שבוע עבודה קצר יותר ודרישה לאיזון ופנאי. מנהל מקצועי מבחינתם הוא זה שעובד ביעילות בשעות המקובלות, ומפנה זמן לדברים נוספים.

 

 

רובם בעלי מיומנות טכנולוגית ויכולת לימוד מהירה של מכשירים חדשים. הם שולטים שליטה מלאה במחשב וביישומיו המקובלים ברשת האינטרנט, והם יודעים כיצד להשתמש ברשתות חברתיות מקוונות. הם זקוקים לסביבת עבודה טכנולוגית ואינטראקטיבית, הם בעלי יכולת ונכונות לעבודת צוות ועבודה בקבוצות, הם מתחברים למנהיגות משתפת - וזקוקים לתשומת לב ולמשוב מהממונים.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

אבל דור ה-Y לא אוהב להתמסר, לא חש נאמנות גבוהה למקומות עבודה, וממקם את מטרותיו במקום הראשון בסולם העדיפויות. הם לא זקוקים ליותר מדי סיבות לעזוב את מקום העבודה ועושים זאת במהירות והחלטיות, בלי לתת למעסיק הזדמנות לנהל עימם מו"מ. בניגוד לצורת החשיבה המקובלת, זה לא הכסף, בהכרח, שמניע אותם לעבור ממקום עבודה אחד לאחר, כמו שזו "ההגשמה העצמית". עובדי דור ה-Y מחפשים אתגר, עניין וריגוש, ולרבים מהם העבודה אינה רק דרך להתפרנס, אלא דרך לבטא את עצמם ואת כישוריהם.

 

 

אצל בני דור ה-Y נוצרה לגיטימציה שעיסוק הוא לא רק מקור פרנסה, אלא דרך לביטוי עצמי. יחד עם זאת, דור זה מתבגר יותר לאט וכאשר תהליכי ההתבגרות מתארכים והשאיפה למימוש עצמי הופכת לגיטימית יותר, אנשים הופכים מבולבלים יותר ביחס לבחירה המקצועית שלהם. בתהליך הקלאסי של ההתבגרות, מתבגרים מקבלים את החופש להתנסות כאשר רק חובות מעטות מוטלות עליהם/ זאת, כדי שלאור התנסויותיהם יוכלו לגבש את זהותם. אלא שאצל בני דור ה-Y נוצר תהליך של דחיית חובות, וכך "מותר" לא לדעת מה הכיוון המקצועי הרבה זמן. כך, בד בבד עם התעקשות לדעת מה אני רוצה לעשות בחיים, נורא קשה להגיע לשם.   

 

נפרדים מהדרך שסללה המשפחה

מצד אחד, הלגיטימציה לא לדעת טובה, ומאפשרת בדיקה; מצד שני, היא מבלבלת. באופן זה, התארכות תהליכי ההתבגרות והחיפוש אחר המימוש העצמי בעבודה עלולים להגיע עד אובדן דרך. בעקבות כך, מגיעים הרבה פעמים בני דור ה-Y לייעוץ פסיכולוגי תעסוקתי כשהצורך להתפרנס הופך קריטי, לאחר שהלכו עם ליבם ומצאו עצמם במקצועות שלא מאפשרים להם להתפרנס בכבוד, או לחילופין במקצועות בהם אינם מבטאים עצמם עד הסוף ומשקפים בעצם מרד התבגרותי של אובדן הדרך.

 

חלק גדול מהקושי בבחירת המקצוע נובע מכך שבני דור ה-Y נולדו לעולם תחרותי שהיכולת להתפרנס בו ולמצוא עבודה יותר קשה מבעבר. כך קורה שהמצב הכלכלי והקושי להתפרנס מעודדים תהליכים רגרסיביים, בהם בני דור ה-Y - צעירים וזוגות צעירים - מסתמכים על ההורים. הקונפליקט שנוצר, יחד עם הצורך 'להתנתק מהקן' שלא מתאפשר, מקשים על הבחירה המקצועית. כך, תהליכי ההתבגרות המתמשכים של הזדהות או מרד, לצד היפרדות ממשפחת המוצא והקושי להתפרנס באופן עצמאי, מבלבלים במציאת כיוון ודרך מקצועית.

 

גם המקצועות של ההורים ותהליכי ההסללה המקצועית שהם עברו - חלקם פחות רלבנטיים לזמן הזה. בעקבות כך ההזדהות עם ההורים כבר לא פשוטה, כך שהבן של בעל המכולת השכונתית, בעל המספרה או הבעלים של מפעל לרהיטים שעבר בדורות - יחפש כיוון מקצועי עדכני יותר.

 

סיבה נוספת להיפרדות זו, היא רצון להתחיל במסלול לימודי שיוביל לסטטוס נחשב יותר מזה שחוו ההורים עם פתיחת העסק - ולא רק מבחינת הצלחה כלכלית. כלומר, הצורך בעצמאות על ידי היפרדות מהדרך שהמשפחה סללה - מואץ בעקבות הצורך בכיוון אקדמאי יותר, תחרותי יותר ודינאמי יותר. הרי להיות בעל עסק מחייב את היורשים להתמסר לעבודה אחת ולמקום אחד - עניין שנוגד את על עקרונותיו של דור ה-y.

 

דרכי התמודדות

ההתמודדות עם הבעיה צריכה קודם כל להתחיל בבחינת הגנטיקה המשפחתית אצל כל אחד מבני דור ה-Y, ולברר כיצד הגנים המקצועיים המשפחתיים ישמרו בעיסוקים חדשים, באופן בו חלק מהמיומנויות בהם ישחזרו את הגנטיקה המשפחתית. כך שאם בני המשפחה הקרובה נטו יותר לכיוון כלכלי ועסקי, קיימת סבירות שגם לילדיהם יש את הכישורים או הנטיות המקצועיות הדרושות להצלחה במקצועות אלה, על כן, זה יכול להקל עליכם בבחירת המקצוע ולהפחית חששות שמא לא יהיו טובים בו.

 

מצד שני, ברגע שנמצאים בצומת דרכים, המטרה היא קודם כל לבודד את הרעשים החיצוניים כמו לחץ של ההורים שדוחפים להתחיל ללמוד מקצוע שירצה אותם, או להשתלב במקצוע מהר מדי כי הסביבה הקרובה כבר התקדמה בחיים ומתחיל חשש גדול להישאר מאחור.

 

כשמתחילים בתהליך בחירת המקצוע, חשוב להבין את התהליכים שעוברים בני דור הY בקונטקסט רחב, כולל המשמעויות הפסיכולוגיות שמשפיעות על בחירת מקצוע ובדרך זו אפשר לסייע להם, לשנות מסלול בהתאם לצורך, לכיוון הנכון והמתאים להם.

 

אל תחששו ללכת לייעוץ או הכוונה תעסוקתית שתוכל לסייע לכם בבחירת המקצוע שמתאים לכם. בעזרתו, תוכלו לעלות למודע הרבה תכונות או כישרונות שלא בהכרח ידעתם שקיימים אצלכם, תהליך שיקל עליכם בבחירת המסלול הנכון בחייכם.

 

הכותבת היא פסיכולוגית תעסוקתית מומחית ומרצה בביה"ס למדעי ההתנהגות במכללה האקדמית נתניה. המאמר יוצג במסגרת כנס בנושא החלטות קריירה, שיתקיים בחודש מרץ במכללה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
דור ה-Y לא חש נאמנות גבוהה למקומות עבודה
צילום: shutterstock
מומלצים