שתף קטע נבחר

מאיר דגן נאבק בסרטן: "ראיתי את המוות ואז באה ההשתלה"

לאחר 45 שנים בהן נלחם עבור המדינה, נאבק ראש המוסד לשעבר מאיר דגן בסרטן הכבד האלים שתקף אותו. לאחר השתלת הכבד שהצילה את חייו, הוא ממשיך בטיפולי כימותרפיה אגרסיביים, נחוש בדעתו להמשיך במלחמת ההישרדות וקורא לכולם לחתום בדוכנים ליד הקלפיות על כרטיס אדי. לתוקפיו מהימין שטענו בעקבות נאומו בכיכר רבין שהוא חב את חייו לנתניהו, הוא אומר: "עשו שימוש נלוז במחלה שלי, שיסתכלו בראי וישאלו אם הם שלמים עם מצפונם". ראיון מיוחד

מעולם מאיר דגן לא חש איום על חייו. לא במהלך מלחמות ישראל, בהן השתתף ב-45 שנות שירותו למען המדינה וגם לא בסיטואציות הביטחוניות המסוכנות הלא מעטות אליהן נקלע.

 

הפעם הראשונה שדגן הרגיש איום ממשי על חייו הייתה כשהגיעה הבשורה המרה שלקה בסרטן. ראש המוסד לשעבר, החל להיפרד מקרוביו: "התחלתי לנקות את השולחן", הוא משחזר, "רציתי שמה שיקרה – יקרה מהר והעיקר שלא אאבד צלם אנוש. הייתי נחוש בדעתי להילחם על חיי, אבל התכוננתי כבר לרע מכל".

 

תרמו והצילו חיים

אנדראיה בת 55 נדרסה; איבריה מושתלים עכשיו

תרומת כבד אחת - הצילה חייהם של שתיים

יוסף תרם איברי בנו לפני 11 שנה - עכשיו קיבל 2 כליות

 

דגן עלה לישראל מאוקראינה ב-1950, גדל במעברה ליד לוד ובשנת 1963 החל את שירותו הצבאי בחטיבת הצנחנים. הוא הקים את יחידת המסתערבים "סיירת רימון" שפעלה ברצועת עזה ועסקה באיתור מחבלים, מעצרם וחיסולם.

 

מצה"ל פרש בדרגת אלוף ב-95' ובשנת 2002 מונה לראש המוסד. על פי פרסומים זרים, במהלך כהונתו ביצע המוסד פעולות חיסול של פעילי טרור בלבנון ובסוריה. הוא נשוי ואב לשלושה ילדים.

 

חותמים עכשיו:

לחתימה על כרטיס אדי מקוון - לחצו כאן

 

דגן. חי בזכות תרומת הכבד (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
דגן. חי בזכות תרומת הכבד(צילום: מוטי קמחי)

 

ב-2012 החלו הסימפטומים המחשידים. בדיקות שעבר דגן, בישרו כי לקה בסרטן כבד מתקדם. הוא החל בטיפולים כימותרפיים אגרסיביים, אולם מחלתו המשיכה להתקדם, עד שלקה באי ספיקת כבד.

 

באותם ימים, לא עמד דגן בקריטריונים להשתלת כבד בישראל, הקובעים כי ברשימת הממתינים להשתלה ניתן להימצא רק עד גיל 65, ואילו לדגן מלאו 67 אז. מדינות נוספות ובהן ארצות הברית, גרמניה ושבדיה סירבו לבקשת רופאיו לבצע את ההשתלה, והרופאים המליצו לבצע אותה בבלרוס.

 

"התחלתי לסכם את חיי, להיפרד מאנשים"

"הבהירו לי שאם לא אקבל תרומת כבד, הכל בעצם גמור", מספר דגן, "כבר התחלתי לסכם את חיי, להיפרד מאנשים. זה היה תהליך כואב, אבל אז ובסיועם של לא מעט אנשים, קיבלתי תרומת כבד שהצילה את החיים שלי. לכמה זמן אני לא יודע, אבל ברור לי שאם לא הייתי מקבל את תרומת הכבד, לא הייתי חי".

 

באוקטובר 2012 הוטס דגן בחשאי לבלרוס, שם עבר בהצלחה את השתלת הכבד, ולאחריה הוא אושפז בבידוד, מחשש לזיהומים. לאחר שהתייצב מצבו, הוא הושב לישראל. מחלת הסרטן עדיין מקננת בגופו, והוא ממשיך בטיפולים כימותרפיים אגרסיביים, אך הוא נחוש במלחמת ההישרדות שלו.

 

- היו רגעי שבירה לאורך המאבק במחלה?

"מעולם לא נשברתי. אני לא מנסה להציג מישהו ששומר פאסון, אבל גם היום המוראל שלי גבוה. זה חלק חשוב במלחמה במחלה. הרצון לחיות, האופטימיות, הגישה החיובית, יש לה חלק מאוד חשוב בעיניי".

 

- בעקבות הנאום שלך בשבוע שעבר בכיכר רבין, אמרו שרים בליכוד שאתה כפוי טובה, על כך שנתניהו הציל את חייך ואתה תקפת אותו.

"נתניהו היה אחד מרבים שנרתמו לסייע, ודווקא מי שהכריע את הכף היה שר החוץ ליברמן שקידם משמעותית את הנושא. אני לא יכול לומר שזה לא מרגיז כשחברי כנסת של הליכוד בחרו לפגוע בי ברמה האישית במקום לגופו של עניין.

 

"עשו שימוש ציני במחלה שלי. אני מעולם לא תקפתי את ראש הממשלה באופן אישי, ביקרתי את התפיסה המדינית ודיברתי בכיכר לגופו של עניין. הם עשו שימוש נלוז במחלה שלי, והם צריכים להסתכל על עצמם בראי ולחשוב על מצפונם והמוסר שלהם".

 

- האשימו אותך שהנאום הוזמן על ידי השמאל.

"אני לא פוליטיקאי, לא שייך לשום מפלגה ולא איש שהולך לכיכרות. זה לא המילייה שלי ולא הדברים שאני עוסק בהם. שירתתי את המדינה כל חיי, לחמתי בכל מלחמות ישראל ממלחמת ששת הימים, ועשיתי מה שנראה בעיניי נכון למדינה.

 

"החלום שלי הוא שהמדינה שלנו תהיה יותר טובה לאזרחיה. הייתי רוצה שהדורות הבאים לא ייאלצו להילחם כמוני, שלא ייאלצו לראות את חבריהם נופלים, שאם לא תיאלץ לקבור עוד את בנה. אני לא חושש ממלחמות, אבל אני מאחל לדורות הבאים שלא יאלצו עוד להילחם".

 

- מחלת הסרטן הביאה לשינוי בחייך?

"מאיר דגן שלפני הסרטן הוא אותו מאיר דגן שאחרי המחלה. אני אותו אדם נחוש להיאבק למען החיים, אבל גם אין בי פחד. אני מקווה שיותר ויותר ישראלים יחתמו על כרטיס אדי. הרבה אנשים הולכים לעולמם, רק משום העובדה שלא זכו להשתלה. תרומת איברים מצילה חיים, במובן הכי טהור ונקי של המהות שלה. זו קדושת החיים".

 

היום (ג') יעמדו מאות דיילים בסמוך לאתרי ההצבעה ויציעו לקהל הבוחרים לחתום על כרטיס אדי , כחלק מקמפיין המרכז הלאומי להשתלות "חתמת - קודמת בתור להשתלות". ביום הבחירות הקודם, חתמו למעלה מ-30 אלף איש על כרטיס אדי בעמדות ההתרמה הסמוכות לקלפיות

 






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בראל אפרים
גם היום המוראל שלי גבוה. זה חלק חשוב במלחמה במחלה. מאיר דגן
צילום: בראל אפרים
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים