שתף קטע נבחר

בגלל זיהום: המוח של דובי הקוטב נפגע

מחקר חדש מצא כי מרכיבים כימיים, שהשתמשו בהם בתוך מוצרים תעשייתיים, משבשים את תפקוד המולקולות והאנזימים במוחם של הדובים. כתוצאה מכך דובי הקוטב עלולים לסבול מפגיעה שתשפיע על התנהגותם ועל הסיכוי שלהם לשרוד

לדובי הקוטב יש דאגות גדולות יותר משינויי האקלים: מחקר חדש מגלה כי יותר ויותר כימיקלים בקוטב חודרים למזון שאוכלים הדובים בקוטב הצפוני וכתוצאה פוגעים בתפקוד מוחם.

 

לעוד כתבות בערוץ קיימות וכלכלה ירוקה

 

המחקר, שהינו שיתוף פעולה של מדענים מאוניברסיטאות ארהאוס וקופנהגן יחד עם עמיתיהם מקנדה וארצות-הברית, מתארים איך מרכיבים כימיים, שהשתמשו בהם בתוך מוצרים תעשייתיים, משבשים את תפקוד המולקולות והאנזימים במוחם של הדובים.

 

דובי קוטב (צילום: ויז'ואל/פוטוס) (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
דובי קוטב(צילום: ויז'ואל/פוטוס)
 

 

כתוצאה מכך דובי הקוטב עלולים לסבול מפגיעה שתשפיע על התנהגותם, על המאזן ההורמונאלי שלהם והיכולת שלהם לשרוד בסביבה, שגם כך עוינת עבורם לאור בעיית האקלים הגוברת.

 

"כמות המרכיבים האלה שנמצאים בקוטב בשנים האחרונות רק הולכת וגדלה וצריך להיות מודעים לכך", אמרה עורכת המחקר ד"ר קתרין איגרס פדרסן. "המחקר שלנו מראה שלמרכיבים הכימיים הללו יש השפעה ישירה על דובי הקוטב וכן על בני אדם שנמצאים שם ואוכלים מזון דומה לזה של הדובים".

 

במחקר בדקו המדענים מוחות של דובי קוטב שמתו במזרח גרינלנד. אחד החוקרים מצא כי ריכוז המרכיבים הכימיים בקוטב השפיעו בצורה קיצונית על הדובים, שסבלו מבעיות חמורות במערכת ההורמונאלית ומערכת העצבים שלהם.

 

החוקר ציין כי הם לא ידעו לקבוע עד כמה הדובים יכולים לספוג בגוף שלהם את הכימיקלים לפני שמערכת העצבים בגופם תקרוס. החוקר, ד"ר ביורן סטרישב, אמר כי "אסור לפגוע במערכת העצבים והמערכת ההורמונאלית אצל הדובים משום שהיא משפיעה על התנהגותם, ממציאת זיווג ועד חיפוש אחר מזון".

 

"דובי הקוטב תלויים בין היתר בזיכרון טוב וחושים מחודדים כך שיוכלו לנווט בין היעדים שלהם", אמר החוקר. "המערכות הללו שולטות על תפקוד איבריהם כמו הכבד, הכליות, הריאות, הלב, השרירים ואיברי המין. הכימיקלים הללו שמסתובבים בקוטב פוגעים באופן ישיר בדובים".
 


 

פרופסור אווה יורגנסן, מומחית לטוקסולוגיה מאוניברסיטת ארהאוס לא השתתפה במחקר הנוכחי, אך ערכה מחקר דומה שבדק את הכימיקלים שנמצאו בקוטב לבין הסיכון לסרטן השד בקרב נשות גרינלנד.

 

לדבריה, גוף דוב הקוטב מורכב מגורמים שכלל לא בהכרח משפיעים על גוף האדם האנושי כך שלא ניתן לקבוע שהכימיקלים ישפיעו באופן זהה. עם זאת, היא מזהירה: "צריך לעקוב אחר הריכוזים הגבוהים בשטח כך שלא יפגעו בבני אדם כמו גם בדובי הקוטב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
דב קוטב בקנדה
צילום: רויטרס
מומלצים