שתף קטע נבחר

רופאי שיניים במכבידנט: 'מרגישים כמו עבדים'

ההסתדרות הלאומית הכריזה על סכסוך עבודה ל-2,000 עובדי רשת מרפאות מכבי-דנט בשל תנאי העסקה ירודים. רופאי השיניים מציגים תלושים עם שכר נמוך, הסייעות לא מקבלות כסף על ביטול משמרות והסגל המינהלי לא מקבל שכר עבור מלוא השעות הנוספות. "אני לא מאמין שמטופל רוצה להגיע לרופא שחוק וחסר מוטיבציה"

ההסתדרות הלאומית הודיעה כי אישרה הבוקר (ד') סכסוך עבודה ל-2,000 עובדי רשת מרפאות מכבידנט - חברה בת של קופ"ח מכבי, המתמחות ברפואת שיניים. בעקבות זאת, העובדים יוכלו לקיים עיצומים ולשבות בעוד 14 יום, החל מה-15 באפריל.

 

כתבות נוספות בערוץ הקריירה:

סכסוכי עבודה בשורה של גופים במשק

גולן טלקום: סכסוך עבודה ואיום בשביתה

עובדי עיריית שדרות הגישו סכסוך עבודה

 

בהסתדרות טוענים כי הסכסוך הוכרז בעקבות סירוב ההנהלה להכיר בהתאגדות העובדים, וכן בשל הפרות של זכויות העובדים המועסקים בה. בין היתר נטען לאי תשלום שכר כחוק עבור משמרות, כוננויות ושעות נוספות, אי תשלום ביטוח מקצועי לרופאי השיניים, העלאה מכוונת של יעדי העבודה כדי לצמצם בונוסים לעובדים ועוד.

 

"מרגישים כמו עבדים"

איתי ואדים (57) שעובד בחברה כרופא שיניים מספר: "עבדתי במכבי מ-94 עד 04', ומאז במכבידנט. כל השנים לא העלו לי את השכר אפילו פעם אחת. אצלנו מרוויחים על פי טיפול - על בדיקת שיניים - 8.26 שקל, עבור צילום - 6.25 שקל, על עזרה - 29.79 שקל וטיפול שורש - 114.8 שקל - והכל בברוטו. לשם השוואה, במרפאה פרטית מקבלים 300-350 שקל על בדיקת שיניים, וטיפול שורש עולה 800 שקל". לתעריפים שמקבלים העובדים - לחצו כאן.

 

ואדים מספר כי בעבר עבד בהיקף משרה גדול יותר, אבל בחר בשנים האחרונות לעבוד במקומות נוספים כדי לשפר את תנאיו. "יש לי משמרות גם בקופת חולים כללית בתנאים יותר טובים. כך למשל, במכבי אני צריך לשלם ביטוח מקצועי מכיסי הפרטי, ובקופ"ח כללית משלמים עלי. תמיד הייתי מאוכזב מהתנאים, אך עד כה לא הצלחנו להקים התארגנות כי אנשים פחדו. אין לנו שום גיבוי מצד ההנהלה לדרישות שלנו ואנחנו מרגישים כמו עבדים".

 

רופאת שיניים שמועסקת בהיקף משרה חלקי בחברה, הציגה בפנינו תלוש של כ-3,000 שקל נטו. "אני עובדת במשרה חלקית מבחירה, אבל אלו ממש לא הסכומים שחשבתי שארוויח. גם עובדים במשרה מלאה לא יכולים להתפרנס בכבוד".

"פוגע גם באיכות העבודה"

ד"ר ניר שחימוב (26), רופא שיניים מזה כשלוש שנים, מספר כי הוא מרוויח כ-8,000 שקל בממוצע, עבור 6 ימי עבודה בשבוע. "השכר מאוד נמוך ואנחנו לא מקבלים תגמול על כל מה שאנחנו עושים. אין לנו שכר בסיס בכלל - אנחנו מרוויחים לפי טיפול ואם מטופל לא מגיע - אנחנו לא מקבלים שום תשלום".

 

שחימוב מעריך כי מתבטלים לו כ-3 טיפולים בשבוע בממוצע - במהלכם הוא יושב חסר מעש במרפאה ולא מקבל על כך שכר. "ממש לא חשבתי שאלו יהיו התנאים שלי כרופא שיניים", הוא מספר. "בגלל הסטטוס של המקצוע, המטופלים מצפים ממני להרבה כי הם חשובים שאני מקבל הרבה, אבל זה לא המצב בפועל. אני לא מאמין שמטופל רוצה להגיע לרופא שחוק וחסר מוטיבציה, כי זה פוגע גם באיכות העבודה בסופו של דבר. אני מרוצה מהמקצוע, אבל באופן כללי מאוכזב מהתמורה ומצער מאוד שההנהלה לא מוכנה לשבת למו"מ כי המטרה היא שיפור התפוקה הסופית".

 

ד"ר דימה פטיס (35), רופא שיניים שעובד בכרמיאל, מספר: "התנאים לא טובים. אנחנו מקבלים כסף פר טיפול, ואם המטופל לא מגיע אני יושב חסר מעש. לא אחת קרה לי שהגיעו 2 אנשים במשמרת. בשורה התחתונה הוא מרוויח שכר בגובה של 11,000 שקל נטו - בעבור 7 משמרות בשבוע - כולל משמרות כפולות של 12 שעות".

 

יו"ר הוועד, לימור הראל פיגנבוים, סיפרה כי "רופאי השיניים יושבים ולא מקבלים כסף, כאשר חולים לא מגיעים לתורים שנקבעו להם. פעם המטופלים היו מחויבים לשלם, אבל אז ביטלו את זה. כך, אם אף מטופל לא מגיע, רופא שיניים יכול לשבת כיום משמרת שלמה של 6.5 שעות ולא לקבל עבורה כסף".


  

"תחושה קשה של ניצול"

פיגנבוים מוסיפה כי הרופאים נאלצים לממן בעצמם ביטוח מקצועי, בעלות של כ-6,000 שקל בשנה, הסייעות לא מקבלות כסף על ביטול משמרות וכן על כוננויות - שלעתים נמשכות יום עבודה שלם, והסגל המינהלי לא מקבל שכר עבור מלוא השעות הנוספות המבוצעות בפועל.

 

פיגנבוים משמשת כיום כמנהלת אדמיניסטרטיבית של הסניף בקריית אונו. "עד השנה האחרונה עשיתי בין 30 ל-50 שעות נוספות בחודש, שלא קיבלתי עבורן תשלום כי החוזה שלי קובע שאני מקבלת 10 שעות נוספות בחודש", היא מעידה. "אני נמצאת ברשת 8 שנים ובכל פעם יש שיגעון אחר. כיום אנו נלחמים על הזכויות שלנו ורק מחכים להכרה. אנחנו רוצים להתקדם בדרכי נועם ולא לצאת למלחמות".

 

ריימונד אזולאי (55) עובדת כבר 19 שנים בחברה כסייעת, ולפני כשנתיים מונתה לסייעת ראשית. "הסייעות אמורות לעבוד 6 שעות ביום - אבל בפועל הן עובדות פחות. כל פעם היו מקזזים לנו שעות. אם הרופא יוצא מקודם כי אין פציינטים, גם הסייעת צריכה ללכת הביתה".

 

עד לפני חודש, שכר הסייעות עמד לדבריה על 23 שקל לשעה - וכעת הוא עלה ל-25 שקל בשעה. "כל השנים הסתדרתי בקושי", היא מספרת. "היום יש פה סייעות שהן גם אמהות חד הוריות, שצריכות להסתדר עם שכר של 3,000 שקל".

 

כיום, כסייעת ראשית, היא מרוויחה שכר של 6,000 ברוטו. "אני מסיימת את יום העבודה בלי אוויר", היא אומרת. "בתפקיד כזה אני לא יכולה להחסיר אפילו יום עבודה אחד. סיכמו איתי על שיפור בתנאים, אבל השכר שלי נותר אותו דבר. היום אני עובדת בתפקיד ניהולי ויותר שעות ואם חרגתי לשעות נוספות - אני לא מקבלת תשלום עבורן. זו תחושה קשה של ניצול".

 

"התנהלות חסרת תום לב"

ברשת מכבי-דנט מועסקים כיום כ-900 רופאי שיניים, כ-550 סייעות, כ-283 שינניות, 380 נציגי שירות וכ-50 עובדים אדמיניסטרטיביים. בהסתדרות הלאומית הודיעו להנהלת החברה לפני כשבועיים כי הם הפכו לארגון היציג של העובדים, לאחר שלמעלה ממחציתם חתמו על טפסי הצטרפות, וביקשו מההנהלה לשבת למו"מ על הסכם קיבוצי - אבל ההנהלה סירבה להכיר ביציגות.

 

אודי מנור, מנהל חטיבת התארגנויות בהסתדרות הלאומית בישראל, מסר כי "מצער מאוד כי עדיין קיימים מעסיקים שלא מוכנים בשום אופן לכבד את רצון עובדיהם להתאגד. התנהלות זו של מכבידנט הינה חסרת תום לב. הנתונים והטפסים שהועברו לחברה מבהירים באופן חד משמעי את אותנטיות ההצטרפות ואת רצונם של העובדים ליחסי עבודה מאורגנים".

 

"אנו קוראים להנהלת החברה להתעשת ומהר. היינו מצפים מהחברה, ערב חג הפסח, שתואיל לכבד את רצון העובדים, התארגנות היא לא אסון. ההתנגדות של ההנהלה להתארגנות זהו אסון האמיתי אשר מביא את מערכת יחסי העבודה בין ההנהלה לעובדים לכאוס ובעתיד מלאכת השיקום תהא מורכבת ביותר". 

 

ממכבידנט נמסר כי "החברה מכבדת את זכות עובדיה להתארגן ותפעל לקיים דיאלוג עם כל גוף שיבחרו לייצגם. לאחרונה התקבלה במכבידנט פנייה מההסתדרות הלאומית לפיה נבחרה ע"י עובדי מכבידנט לייצגם. בהמשך לפנייה זו העבירה מכבידנט בקשה לקבל את המסמכים הנדרשים בכדי לוודא את אותנטיות הבקשה להצטרפות וזאת על-פי הדין, ועל מנת לוודא שאכן מדובר ברצונם של העובדים. מכבידנט מחויבת לוודא תקפות הכרזת היציגות למען החברה, עובדיה ותקינות ההתארגנות. למרות פניותינו החוזרות, ממאנת ההסתדרות הלאומית להעביר לידנו הנתונים, ויש לתמוה על החלטתה שלא להציג את המסמכים הנדרשים על פי דין ולמהר ולאיים בצעדים ארגוניים ובשביתה ללא כל סיבה ערב חג הפסח.

 

"למרות שמכבידנט חזרה והבהירה כי היא מכבדת את זכות עובדיה להתארגן, ההסתדרות הלאומית מעבירה לעובדים מסרים שגויים ומתלהמים ויוצרת מראית עין של יריבות בין מכבידנט לבין עובדיה, במטרה להאדיר את עצמה בעיני העובדים, ולמרבה הצער על חשבונם. אנו מבקשים להדגיש כי הנהלת מכבידנט מחויבת לשמור על זכויות עובדיה ורווחתם ותמשיך לפעול למענם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
טיפול שיניים
צילום: shutterstock
איתי ואדים
לימור הראל פיגנבוים
מומלצים