שתף קטע נבחר

שקר שעלה עשרות מיליונים: אלפי חיילים סרקו

יותר מ-2,000 חיילים חיפשו את ניב אסרף "החטוף" - עד שהתברר כי הוא וחברו החייל בדו הכול. בצבא, שהפעיל כל זרועותיו, שוקלים לתבוע אותו: "המדינה תהיה פראיירית אם לא תתבע". מפקד שהשתתף בחיפושים: "סיכנו את חיינו. צריך להיות מטורף או מרושע כדי לעשות זאת"

אלפי חיילים סרקו, העלות הייתה עשרות מיליוני שקלים - והכול בגלל מעשה קונדס חסר אחריות אחד. בדיון בבית משפט השלום בירושלים, שבסיומו הוארך עד יום שני מעצרו של ניב אסרף - "החטוף" שלא היה - נמסרו פרטים חדשים על העלות של "המעשה חסר האחריות", כדברי השופט חן אביטל.

 

גם החבר, ערן נגאוקר, שמסר דיווח שקרי שהוביל להקפצת הכוחות, יעביר את החג במעצר - לאחר שמעצרו הוארך עד יום שני. נציג המשטרה הטיח בעורך דינו של החבר, חייל בשירות קבע, כי "רק ב-1:00 בלילה הוא הסכים לתת גרסה אמיתית, אחרי ש-2,000-3,000 חיילים עשו סריקות תוך סיכון נפשם ועשרות מיליוני שקלים הלכו לטמיון". עלות החיפושים אחר הצעיר מבאר שבע, שבדה את היעדרותו באזור חברון, כוללת הוצאות על כוח אדם, מסוקים, פתיחת חמ"לים והפעלת אמצעים נוספים.

 

נגאוקר (מימין) ואסרף ()
נגאוקר (מימין) ואסרף

עורך הדין איתי יצחק, המייצג את נגאוקר, ניסה להסביר את הדיווח השקרי: "הוא חשש שחברו ניב אסרף ישלח יד בנפשו ועל כן נטל חלק באירוע הזה, מתוך דאגה לחברו. הוא נפרד מחברתו ועל מנת להדאיג את חברתו יצרו את הסיפור הזה שהוא כביכול נחטף. אני לא מקל ראש, מדובר באירוע חמור ולא מוסרי, אבל טוב שהסתיים כמו שהסתיים". נגאוקר מסר למוקד 100 כי לשניים היה פנצ'ר בגלגל ואסרף הלך לכיוון בית עאנון. בסופו של דבר הוא אותר בוואדי בקריית ארבע, כשברשותו קופסאות שימורים ושק שינה.

 

בהחלטתו קבע השופט חן אביטל כי "מדובר במעשה חסר אחריות באופן מחריד, במיוחד לאחר שבעבר הלא רחוק נחטפו ונרצחו נערים באזור סמוך לאזור שבו התרחש האירוע". עורך הדין מוטי יוסף, המייצג את אסרף, אמר כי המעצר הוארך בהסכמה: "סברתי בעצה עם משפחתו כי יש מקום לתת למשטרת ישראל וגורמי שב"כ לבצע חקירה כדי להבין את אשר אירע. המשפחה מצטרת וכמובן גם ניב עצמו מצטער על מה שאירע". גם אביו של אסרף ביקש להתנצל על מעשיו של בנו: "אנחנו מתנצלים בפני כל האנשים שסייעו בחיפושים. אני לא יודע מה עבר עליו".

 

אמש, לאחר שמשפחתו של אסרף קיבלה דיווח על מציאתו נשמעו קולות שמחה בבית בבאר שבע. אמו של ניב אמרה: "אני מאושרת. אני ב'היי'. חזר לי החיוך, אני שמחה כל כך". אחיותיו של ניב אמרו: "מצאנו את האפיקומן שלנו. ידעתי.. ידעתי... הייתה לי הרגשה שהוא יחזור. אני חונקת אותו כשהוא חוזר. חונקת אותו בנשיקות". האחות סתיו אמרה: "קודם כל נהרוג אותו במכות. לא הלכתי לעשות גבות בגללו". האחות ענבר הוסיפה: "יש טירוף בבית".

 

החברה לשעבר, שעמדה במוקד החטיפה המבוימת אמרה ל-ynet בעקבות מעצרו של אסרף: "לא חשבתי שזה יגיע כל כך רחוק בגלל פרידה. הוא הגזים וכמעט סיכן את חייהם של החיילים – וכן דאגתי באיזשהו מקום אבל ידעתי שזה היה מתוכנן. הוא אוהב תשומת לב".  

 

במערכת הביטחון צפויים לאחר החג לשקול כיצד לפעול משפטית נגד אסרף וחברו, שבדו את החטיפה שלא הייתה. מלבד ההליך הפלילי, שצפוי להסתיים בהגשת כתב אישום נגד השניים, מערכת הביטחון - באמצעות פרקליטות המדינה - תוכל לגבש תביעת פיצויים, בהתאם לתחשיב כללי שתגיש במסגרת התביעה. בשנים האחרונות הגישה המדינה תביעות נזיקין נגד אזרחים בגין התרשלות או התרעות שווא שהובילה להקפצת שוטרים או חיילים, אך לא זכור מקרה בהיקפים שנרשמו אמש.

שני החשודים בבית המשפט (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
שני החשודים בבית המשפט(צילום: אלי מנדלבאום)

הוצאות החיפושים נאמדות במיליוני שקלים (צילום: מוטי קמחי ) (צילום: מוטי קמחי )
הוצאות החיפושים נאמדות במיליוני שקלים(צילום: מוטי קמחי )

 (צילום: מוטי קמחי ) (צילום: מוטי קמחי )
(צילום: מוטי קמחי )

 (צילום: מוטי קמחי ) (צילום: מוטי קמחי )
(צילום: מוטי קמחי )

המבצע לחיפושו של אסרף העסיק לא רק את החיילים בשטח, אלא הוביל לדיוני חירום שכינס שר הביטחון משה (בוגי) יעלון וישיבת הערכת מצב מיוחדת של הרמטכ"ל רא"ל גדי איזנקוט עם מפקד פיקוד מרכז אלוף רוני נומה. הצבא הפעיל אמש את כמעט את כלל זרועותיו המבצעיות והלוגיסטיות - פיקוד מרכז, חיל אוויר, אגף התקשוב, אמ"ן ואגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה - וכן פרס חפ"קים אוגדתיים בשטח, הרים מל"טים ובלוני תצפית לאוויר, השתמש בעשרות רכבים ואמצעי מסווגים, והשתמש אף ביכולות מעקב ותקשורת לוויניות יקרות, תוך פחות משעה מרגע היוודע על ההיעדרות של אסרף.

 

במבצע החיפושים השתתפו אלפי חיילים, בהם מאות לוחמים שסרקו בלב השטח הפלסטיני, לצד שוטרים, אנשי שב"כ ומתנדבים שהוקפצו. אלמנט נוסף שנפגע בעקבות מעשה הקונדס של אסרף וחברו קריטי לא פחות: הכוחות מחטמ"ר יהודה, חטיבה החולשת על חברון, עסקו שעות ארוכות בניסיונות לאיתור אסרף במקום לבצע פעילות מבצעית מתוכננת נגד פעילי טרור. "נכנסנו לתוך עשרות בתים של פלסטינים, שיבשנו שגרת חיים של אזרחים, ירדנו לבורות ובארות תוך סיכון חיים ממשי שלנו", סיפר ל-ynet מפקד זוטר שהשתתף במבצע החיפושים, "לרגע לא חשבנו במדובר במתיחה. לא היססנו גם כאשר זרקו עלינו אבנים. צריך להיות מטורף או מרושע כדי לעשות דבר שכזה".

 

סגן הפרקליט הצבאי הראשי לשעבר, אל"מ במיל' עורך הדין אילן כץ, הסביר כי "ניתן בהחלט לתבוע מהשניים פיצויים על סעיף של היזק בזדון, כמו שאדם פוגע פיזית ברכב צבאי ולכן אפשר לתבוע אותו. המדינה תהיה פראיירית אם לא תתבע אותם, יש כאן עילת תביעה חד משמעית, פר אקסלנס". כץ ציין עוד כי כמו בעבר גם כאן ניתן לבצע תחשיב שיבטא את עלויות המינימום של המבצע: "יודעים כמה עולה שעת מסוק באוויר וכמה עלו ההוצאות הלוגיסטיות כמו האוטובוסים שהביאו את החיילים והמזון. אין בעיה לעשות תחשיב שכזה".

 

גורמים במערכת הביטחון הדגישו כי כחלק ממבצעי החיפוש אחר החייל תומר חזן, שנחטף ונרצח בשומרון, וכן מפרשת שלושת הנערים שנחטפו בקיץ בגוש עציון, הפעילות המשותפת לצה"ל, לשב"כ והמשטרה הייתה מהירה ואינטנסיבית מאוד: "לא חסכנו בשום אמצעי. אירוע שכזה יכול בקלות לקבל משמעות אסטרטגית כפי שארע בתחילת הקיץ עם שלושת הנערים. לזה אפשר להוסיף את המתיחות הרבה בלאו הכי בגדה והחשש מהתקלחות אלימה בשטחים, שגרמה להרבה כוחות להיות על הרגליים במשך שעות".

 

גם ברשות הפלסטינית הביעו זעם על אירועי אמש ועל העובדה שסיפור "החטיפה" גולגל מיד לפתחם - דבר שגרם לשיבושים בחייהם של אלפי תושבים בכפרים שסובבים את חברון. מושל חברון כאמל חמיד אמר ל-ynet כי אנשיו הנחו את התושבים שבוצעו בבתיהם חיפושים אמש להעביר תלונה למשטרה הפלסטינית והיא מצידה תמסור זאת משטרת ישראל ולמפקדת התיאום והקישור של חברון. "זה לא ייתכן שעל מעשה קונדס שעושה ישראלי באזור הזה - האוכלוסיה הפלסטינית משלמת על זה מחיר".

 

לדברי חמיד, "מתחילת הארוע ראינו שישנם סימני שאלה קשים בנוגע למניעיו של הבחור הזה ושיש ממצאים שמצביעים על כך שאין לסיפור הזה רקע ביטחוני. למרות זאת הצבא מיד פשט על כפרים, הקים מחסומים וביצע חיפושים בבתיהם של אנשים חפים מפשע ובאלפי מכוניות פלסטיניות שנעו בצירים. הדבר הכי קל זה להעניש את הפלסטינים, להקים מחסומים ולבצע חיפושים בבתים בלי בכלל להטיל ספק או לפקפק בכך. זה בדיוק מה שיוצר את הזעם ואת תחושת הנקמה בקרב הפלסטינים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי מנדלבאום
נגאוקר, היום
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים