שתף קטע נבחר

200 שנה להתפרצות ששינתה את העולם

ב-10 באפריל 1815 התפרץ הר הגעש טמבורה שבאינדונזיה. עשרות אלפים מתושבי האזור נהרגו, אבל ההשפעה הייתה על כל כדור הארץ. האפר הוולקני חסם את קרני השמש, ו-1816 - שהייתה השנה הקרה ביותר בהיסטוריה - כונתה "שנה ללא קיץ"

לפני 200 שנה התפרץ הר הגעש טמבורה על אי באינדונזיה לפני השקיעה. זו הייתה ההתפרצות הגדולה ביותר שנרשמה בהיסטוריה, פי ארבעה בחוזקה מהתפרצות הר הגעש קרקטואה באינדונזיה בשנת 1883 ופי 10 מההתפרצות בהר פינטובו בפיליפינים לפני 24 שנה. ההתפרצות, שגרמה להסתרת קרני השמש לכמה ימים, גרמה לשינוי אקלים קיצוניים מאוד בכל כדור הארץ. 

 

עוד בקיימות וכלכלה ירוקה  

עלייה בהרשעות של מזהמים סביבתיים

מחקר: איך הרמזורים יסייעו להפחתת זיהום אוויר

סכנה בים התיכון: 1,000 טון פסולת פלסטיק

 

ההתפרצות בהר טמבורה, ב-10 באפריל 1815, הייתה כה חזקה שהיא נשמעה ממרחק של 2,500 ק"מ. אלפים נהרגו ישירות מהלבה שהתפשטה באזור וכ-40 אלף נוספים מתו באיים שכנים ממחסור במזון וממחלות בחודשים שחלפו לאחר התפרצות הר הגעש. 

 

עטיפת ספר "שנה ללא קיץ" על השלכות האסון ()
עטיפת ספר "שנה ללא קיץ" על השלכות האסון

 

הר הגעש טמבורה. ארכיון (צילום: מתוך יוטיוב) (צילום: מתוך יוטיוב)
הר הגעש טמבורה. ארכיון(צילום: מתוך יוטיוב)

אבל לא רק אזור אינדונזיה הושפע מהתרפצות הר הגעש, אלא כדור הארץ כולו. עפר וגזים רעילים פוזרו באטמוספרה וההתפרצות הביאה לירידת הטמפרטורה בכדור הארץ בשתי מעלות. זו נראית ירידה קטנה מאוד בטמפרטורה, אך יש לציין כי שנת 1816 הייתה השנה הקרה ביותר על פני כדור הארץ מאז המאה ה-15 - והיא כונתה "שנה ללא קיץ". בשנים שלאחר מכן מתו מאות אלפים מהשפעות העקיפות של התפרצות הר הגעש באינדונזיה - בהן קור עז ומחלות.

 

יבולים נהרסו, אנשים רעבו למוות, נהרות קפאו מלכת. בארצות-הברית למשל, אלפי חקלאים עזבו את ניו אינגלנד בגלל הקור העז שהרס את היבולים בשדות. בוורמונט נמלטו כ-15 אלף איש לכיוון מערב, שם היה חם יותר.

 

במגזין מקלינס הסבירו את התופעה לפי ספרם של וויליאם וניקולס קלינגאמן "1816, שנה ללא קיץ": "הכמויות האדירות של גזי גופרית וחלקיקים מהר הגעש 'נורו' למרחק של 43 ק"מ וחסמו את אור השמש ושינו את תבניות מזג האוויר למשך שלוש שנים כך שהטמפרטורות צנחו בין 3-2 מעלות צלסיוס", נכתב בספר.

ציור של ויליאם טרנר על היעלמות השמש ב-1815-6 ()
ציור של ויליאם טרנר על היעלמות השמש ב-1815-6

השפעת ההתפרצות על מזג האוויר  ()
השפעת ההתפרצות על מזג האוויר

הדמיה של התפרצות הר הגעש (צילום: מתוך יוטיוב) (צילום: מתוך יוטיוב)
הדמיה של התפרצות הר הגעש(צילום: מתוך יוטיוב)

  

לפני שנתיים כתב עיתונאי לענייני איכות הסביבה של עיתון "The Nation", מארק הרטסגרד, מאמר ב"דיילי ביסט" שבו טען כי יש קווי דמיון בין שנת 1816 שלא חוותה קיץ לבין משבר האקלים כיום. "יבולים נהרסים, המחירים מזנקים ואיכות המזון נפגעה. משברים פוליטיים בכל העולם וגלי הגירה מורגשים בכל פינה בגלובוס. הכול בגלל כמה מעלות צלסיוס", כתב הרטסגרד.

 

האם התפרצות בסדר גודל כזה צפויה שוב?

פרופסור סטפן סלף מאוניברסיטת בארקלי בארצות-הברית אמר: "להתפרצות בסדר גודל כזה היום יכולה בוודאות להיות השפעות מרכזיות על התנועה האווירית, כמו על הזרימה באטמוספרה מסביב לכדור הארץ, ולכן היינו רוצים לדעת מתי 'האחד הגדול הבא' מגיע".

 

הוא הוסיף: "אבל אנחנו לא יכולים לחזות את ההתפרצויות העתידיות, כיוון שאין לנו נתונים מדויקים על עוצמת ההתפרצויות הקודמות". הוא אמר כי התיעודים של ההתפרצויות מלפני 1,000 שנה ויותר לא נמצאים - ולכן הקושי לחזות את ההתפרצות הגדולה הבאה. לסיכום הוא אמר: "אנחנו לא יכולים לחזות התפרצויות, אבל אנחנו יכולים להיערך".

 

לשם השוואה, 195 שנים לאחר מכן באמצע חודש אפריל 2010 הופסקו הטיסות ברחבי אירופה לכמה ימים בשל אפר וולקני שעשה את דרכו מהר געש באיסלנד.

 מדובר בהר הגעש אייפייליוקול שבאיסלנד, הנמצא במרחק של כ-100 קילומטרים מזרחית לבירה רייקיאוויק, שהתפרץ ב-14 באפריל 2010.

 

כתוצאה מההתפרצות נוצר ענן של אפר וולקני שעשה את דרכו מזרחה לכיוון אירופה. רשות התעופה הבריטית הודיעה כיממה לאחר ההתפרצות כל הטיסות בוטלו וכי המרחב האווירי סגור לתנועה. בהמשך נסגרו נמלי תעופה במקומות נוספים באירופה וענן האפר הוולקני הגיע עד טורקיה במזרח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך יוטיוב
הדמיית ההתפרצות של הר הגעש
צילום: מתוך יוטיוב
איור של "שנה ללא קץ" של ויליאם טרנר
מומלצים