שתף קטע נבחר
.
ערוץ 20

שלח נא את עמי

לא רק חמץ ומצה. יציאת מצריים של בני ישראל הפכה להשראה לתנועות שחרור רבות במהלך ההסטוריה, בניהן התנועה שלחמה בעבדות השחורים בארצות הברית

העבדות בצפון אמריקה התחילה כבר בסוף המאה השבע עשרה, עוד בטרם התאחדו 13 המושבות הראשונות לארצות הברית של אמריקה. ונמשכה עד 1865, אז בוטלה באופן רשמי. אחד מהמנוני התנגדות לעבדות היה השיר "Go Down Moses", שיר עממי המתאר את הציווי על משה רבינו לשחרר את בני ישראל ממצרים. הפזמון הידוע של השיר Let My People Go"", שהוא תרגום לקריאת משה אל פרעה: "שלח נא את עמי", הפך למעין קריאת קרב של הלוחמים בעבדות.

 

האזינו לשיר בביצועו של לואי אמסטרונג

 

אחד הארגונים שלחמו בעבדות היה רשת הברחה בשם "The Underground Railroad" (מסילת הרכבת המחתרתית), שאנשיה סייעו לעבדים שחורים להימלט במהלך המאה ה-19 מאדוניהם הלבנים. המחתרת הבריחה את העבדים ממדינות הדרום בהן העבדות הייתה מותרת, אל המדינות הצפוניות או אל קנדה בהן העבדות הייתה אסורה, ובכך סייעה לשחרורם של אלפי עבדים. על פי הערכות 100,000 עבדים ברחו באמצעות "מסילת הרכבת המחתרתית". בין מנהיגי המחתרת הייתה הארייט טאבמן, שפחה שחורה אשר נמלטה בעצמה אל החופש. כנויה המחתרתי היה 'משה' על שם משחרר העבדים העברי. וביוגרפיה שנכתבה מפיה היא ספרה כי השיר "Go Down Moses" שימש כקוד זיהוי בין העבדים הנמלטים לבין אנשי המחתרת.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
יציאת מצריים כהשראה לתנועה שלחמה בעבדות בארה"ב
צילום: shutterstock