שתף קטע נבחר

מהכתר העולמי באיגרוף למוות באושוויץ

ויקטור פרז, מתאגרף יהודי שגדל בטוניס והפך לאלוף העולם הצעיר בהיסטוריה, התחרה בקרבות במחנה ההשמדה שנועדו לשעשע את הנאצים ונרצח במצעד המוות

יהדות צפון אפריקה סבלה מהכיבוש הנאצי במלחמת העולם השנייה. 100,000 היהודים שחיו בטוניסיה באותה תקופה הוכרחו לענוד את הטלאי הצהוב, אלפים מהם נשלחו למחנות העבודה והריכוז ורבים נרצחו. אחד הקרבנות היה ויקטור "יאנג" פרז, מהספורטאים הבולטים שגדלו בקהילה.

 

ויקטור פרז היה מתאגרף יהודי שנולד ב-18 באוקטובר 1912 בטוניס שנשלטה על ידי הצרפתים. אביו קמאישה שעבד כסוחר מוצרי בית ואמו רנה גידלו בביתם אותו ואת ארבעת אחיו.

 

בגיל 14 החל להתאמן באיגרוף יחד עם אחיו הגדול בנג'מין במועדון "מכבי" המקומי והעריץ את אלילו באטלינג סיקי, אלוף סנגלי-אמריקני במשקל קל שנרצח בניו יורק ב-1925. בגיל 16 ניצח בקרב הראשון שלו.

 

פרז, שעזב את טוניס לצרפת על מנת להתחרות במשקל עד 50 ק"ג (גובהו היה 1.56 מ'), פגש בה את ג'ו גואז שהפך למאמנו ועד מהרה בלט בזכות מהירותו. ב-1930 הוא זכה באליפות צרפת כשניצח בקרב את קיד אוליבה.

 

ב-24 באוקטובר 1931, בהיותו בן 19, הוכתר כאלוף העולם במשקל זבוב כשניצח את האלוף הקודם, האמריקני פרנקי ג'נארו, בנוק אאוט בסיבוב השני. בכך הוא הפך לאלוף העולם הצעיר ביותר בהיסטוריה. הוא גם כיכב במדורי הרכילות באותה תקופה כשניהל רומן עם השחקנית הצרפתיה-איטלקיה מירל באלין.

 

שנה מאוחר יותר איבד פרז את התואר העולמי לאנגלי ג'קי בראון ועבר להתחרות במשקל נוצה (עד 52 ק"ג), אבל הפסיד לאלוף אלפונסו תיאופיליו בראון מפנמה בפברואר 1934. הקריירה שלו נמשכה עד דצמבר 1938 ובסך הכל הוא רשם 92 ניצחונות (28 בנוק אאוט), 26 הפסדים ו-15 קרבות שהסתיימו בתיקו.

 

"הלם בשק במהירות של מכונת ירייה". ויקטור פרז ()
"הלם בשק במהירות של מכונת ירייה". ויקטור פרז

 

למרות שהאנטישמיות בצרפת התגברה בשנים האחרונות של הקריירה שלו, לא חשש פרז להמשיך להתגורר בפריז ואפילו נסע לברלין על מנת להתחרות בנובמבר

1938. ב-1940, כאשר צרפת נכבשה, הוא ניסה להימלט יחד עם חבר נוסף, אבל חזר.

 

ב-21 בספטמבר 1943, חודש לפני יום הולדתו ה-31, נעצר פרז על ידי הגסטפו, נשלח תחילה למחנה הריכוז דראנסי הסמוך לפריז יחד עם עוד 1,000 אסירים, ומשם לאושוויץ. הוא הועסק בעבודות כפיה ונשלח להתחרות בקרבות אגרוף שנועדו לשעשע את החיילים הנאצים ומשפחותיהם.

 

תחילה אישרו לו הגרמנים להתאמן, אבל אחרי שהשתתף בקרב מול איש SS קיבל יחס דומה לזה של האסירים האחרים. ב-22 בינואר 1945 נרצח פרז בירייה על ידי חיל נאצי במצעד המוות בהיותו בן 33.

 

מחנה ההשמדה אושוויץ בירקנאו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מחנה ההשמדה אושוויץ בירקנאו(צילום: AFP)
 

"שומר SS דרך את הנשק וירה בו צרור, הוא נפל מטרים ספורים לידינו", סיפר עיתונאי ידיעות אחרונות, נח קליגר. “פרז היה מתאגרף שהלם בשק חול במהירות של מכונת ירייה. לא ראיתי מהירות כזו. כבן אדם הוא היה נמוך, אבל בחיים הוא היה ענק".

 

ב-1986 נכנס להיכל התהילה של הספורט היהודי העולמי. הסרט "פרז הצעיר" המבוסס על סיפורו הוקרן ב-2013 ואת הגיבור הראשי מגלם בו השחקן המוסלמי-צרפתי בראהים אסלום. לאחרונה הכינה הבימאית סופי נחום סרט תיעודי אודותיו הנקרא "יאנג ואני".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים