שתף קטע נבחר

מלך זולו: די לרצוח עובדים זרים, דבריי סולפו

אחרי 3 שבועות שבהם מבצעים דרום אפריקנים שפטים באזרחים זרים ש"גונבים את עבודתם", מלך זולו שהואשם באחריות לפרעות קורא לרגיעה: "דבריי נגד הזרים הובנו שלא כהלכה. הפגיעה בהם נתעבת". התקפות במצ'טות ו-7 הרוגים

המלך של שבט הזולו, גודוויל זווליתיני, שהואשם באחריות למהומות הדמים שפרצו בימים האחרונים בדרום אפריקה, קרא הערב (יום ב') לרגיעה ואמר כי המעשים האלימים שכוונו נגד אזרחים זרים הם מעשים נתעבים. הוא ניסה להדוף את הטענות כאילו הצהרות שהשמיע בעצמו נגד אזרחים זרים החיים בדרום אפריקה הן שגרמו לתסיסה.

 

עוד חדשות בעולם :

 

לפחות שבעה בני אדם נהרגו בימים האחרונים בגל של מעשי אלימות נגד אזרחים זרים. המהומות החלו כבר לפני שלושה שבועות בעיר דרבן. ערוצי טלוויזיה ברחבי דרום אפריקה שידרו תמונות איומות שבהן נראה אספסוף זועם וחמוש במצ'טות בוזז חנויות בבעלותם של אזרחים זרים. זו האלימות הקשה ביותר נגד זרים בדרום-אפריקה מאז המהומות של 2008, אז נהרגו שם 67 בני אדם לפחות.

גודוויל זווליתיני מלך זולו. "לא הבנתם אותי" ()
גודוויל זווליתיני מלך זולו. "לא הבנתם אותי"

אתמול מסרה המשטרה המקומית כי אנשיה עצרו שלושה בני אדם בחשד למעורבות ברציחתו ביום שבת של עמנואל סיטהול, אזרח זר ממוזמביק. העיתון "סנדיי טיימס" פרסם תמונות קשות שבהן נראו גברים מכים את סיטהול ודוקרים אותו לאור יום.

 

"אנחנו צריכים לוודא שאף אזרח זר לא יותקף עוד, אנחנו חייבים לעצור את המעשים הנתעבים האלה", אמר הערב זווליתיני לקהל של אלפי תומכים באצטדיון בדרבן בניסיון להשיב את הרגיעה. שבט הזולו הוא הקבוצה האתנית הגדולה ביותר בדרום אפריקה, וכתשעה מיליון דרום אפריקנים דוברים את שפתו (מתוך כ-50 מיליון תושבים בדרום אפריקה כולה).

מכות, בעיטות ומצ'טות. כך נראות המהומות בדרום אפריקה (צילום: AP) (צילום: AP)
מכות, בעיטות ומצ'טות. כך נראות המהומות בדרום אפריקה(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

אלא שגם במהלך נאומו של המלך נשמעו בקהל שירים הקוראים למהגרים לעזוב. חלק מהאנשים בקהל קראו קריאות בוז לדובר שנאם לפני המלך ואמר כי לאזרחים הזרים יש זכות לחיות בדרום אפריקה. "הממשלה לא יכולה להרשות לאנשים האלה לבוא לכן ולקחת את כל העבודות", אמר מנגה זולו, מובטל בן 38 שבא לאצטדיון.

 

זווליתיני הואשם בימים האחרונים כי הוא זה שהצית את הגפרור שהבעיר את המהומות נגד זרים, בעקבות נאום שנשא ב-20 במרס. "אנחנו מבקשים מאזרחים זרים לארוז את מזוודותיהם ולהישלח חזרה הביתה", אמר אז זוולתיני לקהל המונים. הוא כינה את האזרחים הזרים "כינים", ואפריקנים רבים טענו ברשתות החברתיות כי הדבר מזכיר את ההתבטאויות הגזעניות ושטופות השנאה ערב רצח העם ברואנדה ב-1994, שבו טבחו בני ההוטו בבני הטוטסי. בדברי ההסתה לפני רצח העם כונו בני הטוטסי בשלל כינויים קשים, בהם "מקקים".

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

דבריו של זווליתיני נגד האזרחים הזרים הדהדו באזניהם של דרום-אפריקנים עניים רבים הטוענים כי אזרחים זרים מנצלים את חוקי ההגירה הגמישים של דרום אפריקה, נוהרים אליה וגונבים את עבודותיהם. המלך זווליתיני, בן ברית חשוב של נשיא דרום אפריקה ג'ייקוב זומה, טען הערב בפני תומכיו בדרבן כי דבריו

הוצאו מהקשרם. "הראו לציבור רק חלק מהנאום שלי, באופן סלקטיבי", טען.

 

בדרום אפריקה חיים כ-1.7 מיליון אזרחים זרים לפי המספרים הרשמיים, אבל רבים טוענים שמספרם האמיתי גדול בהרבה. ממשלות שונות באפריקה, בהן של זימבבווה ומלאווי, החזירו הביתה בשבוע שעבר מאות אזרחים שלהן מדרום אפריקה מחשש לביטחונם. מהעבר השני יש גם חשש מפעולות נגד אזרחים דרום אפריקנים העובדים במדינות אחרות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גודוויל זווליתיני מלך זולו. זכרונות מרואנדה
מומלצים