שתף קטע נבחר

אגדת הפלמ"ח גידי אילת הלך לעולמו

מי שהוביל את המחתרת במלחמת העצמאות ולמבצע יואב לכיבוש הנגב נפטר בגיל 91. לפני שנתיים הפך לאב שכול עקב מות בנו שנפצע במלחמת לבנון הראשונה. גם התנועה הקיבוצית הייתה בלבו. "היה לולן מן המניין"

גדעון (גידי) אילת, מאושיות התנועה הקיבוצית ומי שעמד בראש הגדוד השלישי של הפלמ"ח במלחמת העצמאות והוביל אותו במבצע יואב, הלך אתמול לעולמו בבית החולים העמק בעפולה והוא בן 91. הוא יובא היום (ד') למנוחות בשעה 15:00 בקיבוצו בית אלפא בגלבוע.

 

לפני שנתיים חווה אילת אובדן כואב והפך בעצמו לאב שכול לאחר שבנו יפתח, שנפצע במלחמת לבנון הראשונה, נפטר. המפקד האגדי הותיר אחריו אישה, רותי, שלושה ילדים, נכדים ונינים רבים.

הוביל את הפלמ"ח במבצע יואב. גידי אילת בצעירותו (צילום: דוד (דדה) עינב) (צילום: דוד (דדה) עינב)
הוביל את הפלמ"ח במבצע יואב. גידי אילת בצעירותו(צילום: דוד (דדה) עינב)

עם הרמטכ"ל לשעבר בני גנץ (צילום: דוד (דדה) עינב) (צילום: דוד (דדה) עינב)
עם הרמטכ"ל לשעבר בני גנץ(צילום: דוד (דדה) עינב)

שתי אגדות בתמונה אחת. אילת (מימין) עם מאיר הר ציון שהלך אשתקד לעולמו (צילום: דוד (דדה) עינב) (צילום: דוד (דדה) עינב)
שתי אגדות בתמונה אחת. אילת (מימין) עם מאיר הר ציון שהלך אשתקד לעולמו(צילום: דוד (דדה) עינב)

אילת נולד בשנת 1924 בעיר קניגסברג בגרמניה (כיום בשליטה רוסית) ועלה עם משפחתו ארצה כעבור תשע שנים. הוא למד במוסד החינוכי במשמר העמק וכך התוודע לראשונה לתנועה הקיבוצית ולשומר הצעיר.

 

חתנו, דוד (דדה) עינב, סיפר כי שנתיים לאחר מכן היה לתלמיד הראשון בבית הספר "תיכון חדש" בתל אביב. "הוא היה חניך ומדריך בתנועת השומר הצעיר והדריך את החבר'ה שהקימו את קיבוץ ברעם. הוא עצמו, יחד עם חבריו, היו אלה שהשלימו את קיבוץ בית אלפא", סיפר עינב.

 

בשנת 1942 התגייס אילת לפלמ"ח, יצא להכשרה בסיסית ולאחר מכן לקורס מ"כים. אחרי שלוש שנים סיים גידי את קורס מפקדי המחלקות של ההגנה והתמנה לקצין ההסברה של הגדוד השני.

 

בתקופת המאבק של תנועת המרי, התקופה שבה פעלו במשותף שלוש המחתרות, השתתף אילת בפיצוץ גשר אלנבי כחלק מליל הגשרים, שם שימש כסגנו של חיים בר-לב. בחלוף כמה ימים נעצר על-ידי הבריטים במסגרת השבת השחורה והושם במעצר בלטרון. בשנת 1947 השתחרר מהפלמ"ח לאחר ששימש כמ"פ.

אילת עם חברו סטף ורטהיימר (צילום: דוד (דדה) עינב) (צילום: דוד (דדה) עינב)
אילת עם חברו סטף ורטהיימר(צילום: דוד (דדה) עינב)

במהלך השבעה על בנו יפתח שנפטר לפני שנתיים עקב פציעתו במלחמת לבנון הראשונה (צילום: דוד (דדה) עינב) (צילום: דוד (דדה) עינב)
במהלך השבעה על בנו יפתח שנפטר לפני שנתיים עקב פציעתו במלחמת לבנון הראשונה(צילום: דוד (דדה) עינב)

צעירים כילדים. אילת עם לאה רבין (צילום: דוד (דדה) עינב) (צילום: דוד (דדה) עינב)
צעירים כילדים. אילת עם לאה רבין(צילום: דוד (דדה) עינב)

זמן קצר לאחר שפרצה מלחמת העצמאות גויס אילת שוב ושימש כמדריך בקורס מפקדי המחלקות האחרון לפני שזה עבר לצה"ל. בסופו של דבר שב המפקד האגדי לפלמ"ח כסגן מפקד הגדוד השלישי בחטיבת יפתח, וכעבור שבועות ספורים התמנה למפקד הגדוד במקומו של משה קלמן.

 

במסגרת תפקידו כמג"ד השתתף הגדוד בפיקודו במבצע יואב לכיבוש הנגב במלחמת העצמאות, שתפקידו היה לנתק את קווי הצבא המצרי באזור בית חאנון. המבצע הביא בסופו של דבר לשחרור הנגב הצפוני וכיבוש העיר באר שבע.

 

"דור הולך ונעלם"

הוא השתחרר מצה"ל בשנת 1950 בדרגת סגן אלוף. לאחר הפיגוע במעלות בשנת 1974, שבו נרצחו 26 בני אדם, נקרא אילת לסייע בהקמת המשמר האזרחי. בהמשך הוא מונה למפקד המחוז הצפוני של הארגון בדרגת ניצב-משנה במשטרה.

 

במישור האזרחי מספרים בני המשפחה כי אילת היה "לולן מן המניין" וכן שימש בשתי קדנציות כמזכיר קיבוץ בית אלפא, כמנכ"ל המפעל בקיבוץ ובתפקידים רבים בתנועה הקיבוצית. בעשורים האחרונים חקר את ההיסטוריה של התנועה והיה פעיל במרכזים המחקריים והאידיאולוגיים בתנועה.

גידי ורעייתו רותי (צילום: דוד (דדה) עינב) (צילום: דוד (דדה) עינב)
גידי ורעייתו רותי(צילום: דוד (דדה) עינב)

הסופר רם אורן (משמאל) לצד אילת והספר לטרון שנכתב בהשראת המפקד האגדי (צילום: דוד (דדה) עינב) (צילום: דוד (דדה) עינב)
הסופר רם אורן (משמאל) לצד אילת והספר לטרון שנכתב בהשראת המפקד האגדי(צילום: דוד (דדה) עינב)

"הוא היה מדור הנפילים ולחם לצד רבין ובר-לב", סיפר חתנו דדה עינב. "שייקה גביש היה מחבריו, גם התעשיין סטף ורטהיימר ביקר אצלו השבוע בבית החולים והם ישבו ביחד". לדברי עינב, הסופר רם אורן כתב את "לטרון" ו"המשימה תל אביב" בהשראתו של אילת.

 

"הוא היה אדם בלתי רגיל", ממשיך החתן. "אני מתקשר לאנשים להודיע שהוא נפטר ושמעתי רק מחמאות ואיזה איש אדיר הוא היה. הייתה לו אדיבות והיו לו נימוסים של יקה. אפילו לרופא שהזריק לו השבוע זריקות הוא אמר תודה. הכול היה מתוכנן ומדויק אצלו. אפילו את מודעות האבל הוא תכנן".

 

ח"כ איתן ברושי (המחנה הציוני), מזכ"ל התנועה הקיבוצית, ספד לאילת ואמר שהיה מהאנשים שבנו את המדינה. "הוא היה איש מוסר, שבאישיותו גילם ערכים נעלים כלחימה והגנה על המולדת, התיישבות כערך, חתירה לשלום וחינוך הנוער", אמר ברושי.

 

"זהו דור שהולך ונעלם וזה עצוב ומרגש, אך כה סמלי, שהוא הלך לבית עולמו דווקא ביום שבו אנו מבכים את חללי מערכות ישראל, חלקם חבריו הטובים שליוו אותו לאורך כל חייו, ושחירפו נפשם למען עצמאות המדינה. יהיה זיכרונו מבורך ומורשתו מונחלת לדורות", סיכם חבר הכנסת.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוד (דדה) עינב
גדעון (גידי) אילת
צילום: דוד (דדה) עינב
מומלצים