שתף קטע נבחר

תינוקות טבעונים: בריאות או חוסר אחריות?

ברור לכולם שתזונת תינוקות חשובה להתפתחות תקינה. ומה לגבי תינוקות טבעונים? איך דואגים שלא יהיו חוסרים? נטלי שוינקלשטיין, נטורופתית ואמא לשני ילדים טבעונים, כתבה את הספר "סוד תזונת התינוק הטבעוני" ולא השאירה אף שאלה לא פתורה

הגיל המתאים להתחיל: יותר ויותר אנשים בוחרים באורח חיים צמחוני או טבעוני אך חלקם מתלבטים לגבי התזונה המתאימה לילדיהם, כזו שתספק את כל הצרכים הנדרשים. בדיוק מסיבה זו כתבה נטלי שוינקלשטיין, נטורופתית מומחית לרפואה טבעית למשפחה, את הספר "סוד תזונת התינוק הטבעוני".

 

עוד בנושא:

הנתונים המחקריים: כך טבעונות מרפאה מחלות

איך להתמודד עם ילדים טבעונים או צמחונים?

את בטוחה שיש לך מספיק חלב? 5 מלכודות הנקה

 

- מלבד העניין המוסרי האם יש יתרונות לתזונה טבעונית לתינוקות מגיל אפס?

"בוודאי, יתרונות בריאותיים רבים. ידוע כי תזונה משפיעה על הבריאות הנוכחית של תינוקות וגם על בריאותם העתידית. ידוע ממחקרים כי תזונה מבוססת על מזונות מן הצומח מפחיתה את הסיכוי להתפתחות מחלות רבות כגון: מחלות לב וכלי דם, סוכרת, לחץ דם, סוגים שונים של סרטן, אלרגיות ועוד.

 

"בנוסף, תינוקות וילדים טבעונים נוטים להיות רזים יותר מאוכלוסייה שאוכלת כל (אך במשקל אשר תקין לבריאות), זה כשלעצמו מפחית את הסיכון לעודף משקל כמבוגרים".

 

"תזונה היא דבר שצריך ללמוד ולהתאים לכל ילד" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"תזונה היא דבר שצריך ללמוד ולהתאים לכל ילד"(צילום: shutterstock)

 - מה לגבי חשש מחוסרים?

"הורים טבעונים שנותנים לילדיהם בשר בחרו בתזונה זו לרוב רק על רקע אידיאולוגי שזה בסדר גמור, אך אין ברשותם את הידע הבריאותי הנחוץ שכדאי שיהיה לכל הורה שבוחר בתזונה טבעונית. לכן ילדיהם אוכלים בשר כיוון שיש לאותם הורים כנראה חוסר הבנה בנושא, וכמו כל הורה הם אינם רוצים לגרום לילדיהם נזקים.

 

כדאי לדעת שמזון מן החי מאוד לא בריא, ואינו מזין כל כך כמו שנהוג לחשוב. דווקא תזונה מן הצומח שכוללת ירקות, פירות, דגנים וקטניות מלאים, אגוזים שקדים וגרעינים (בהתאמה ליכולת הלעיסה כמובן), היא הכי עשירה בויטמינים ומינרלים, בסיבים תזונתיים ובנוגדי חמצון שכל כך חיוניים לבריאות מאוזנת. דווקא תינוקות וילדים שאוכלים תזונה מודרנית מוזנים מתפריט פחות מזין מתינוקות וילדים שתזונתם טבעונית.

 

אך אין ספק שעל מנת לדעת ליישם את התפריט באופן מאוזן ובריא לא די להגדיר את עצמך כטבעוני. אני מאמינה שתזונה היא דבר שצריך ללמוד ולהתאים לכל אדם באופן אינדיבידואלי לפי צרכיו הבריאותיים".

 

- האם יש סיכונים בתזונה טבעונית לתינוקות?

"חד משמעית לא. תזונה טבעונית לתינוקות אמורה להיות מגוונת ומזינה, ובשונה מתזונה מערבית שכוללת מזון מן החי ומזונות מעובדים כמו חטיפים, קמחים לבנים, ומעדנים, אין מזון טבעוני שעלול לסכן את הבריאות. כל זאת כמובן כל עוד פועלים לפי כמה כללים פשוטים, שיעזרו לגיוון ואכילת מזונות טבעיים ובריאים.

 

"ארגוני הבריאות החשובים בעולם מסכימים כיום כי תזונה נכונה ומאוזנת מהצומח היא בריאה, מספקת את כל צרכיו התזונתיים של גופנו, וכוללת יתרונות משמעותיים להארכת תוחלת החיים ולמניעת מחלות. למשל: ארגון התזונה האמריקאי (ADA) הוא הארגון הגדול והמשפיע ביותר בעולם של אנשי מקצוע העוסקים בתחום התזונה. ביולי 2009 פרסם הארגון נייר עמדה מקיף על תזונה צמחונית וטבעונית המסמך מבהיר כי תזונה צמחונית או טבעונית מתאימה ומועילה בכל שלבי החיים.

 

"יש שני דברים מהותיים שחשוב לי להסביר: "תעשיית מוצרי החלב החדירה לתת מודע של האנשים כי סידן ניתן למצוא רק במזונות מן החי ובעיקר במוצרי חלב. אבל הדבר אפילו לא מתקרב למציאות נכונה. קודם כל, רוב מוצרי החלב מועשרים בסידן, כך שהרוב הגדול אלו תוספים של סידן לחלב. אני בעד אכילת מזון טבעי ללא תוספים מעובדים, מזון שיכול לספק לגופינו בזכות מרכיביו הטבעיים את מה שדרוש לגוף.

 

"סידן קיים בשפע במזונות מן הצומח, רק שלתעשיית החלב יש אינטרס למכור את מוצריו כמזונות חיוניים. תזונה מגוונת שמכילה את כל מרכיבי המזון החיוניים מספקת לגוף מספיק סידן. אין צורך להגיע לכמויות אדירות של סידן ליום, לא רק חוסר מזיק, גם עודפים מזיקים.

 

"מזונות שעשירים במיוחד בסידן הינם: טחינה משומשום מלא, גרעיני דלעת, פיסטוקים, אגוזים, מולאסה, עשבי תיבול טריים כמו בזיליקום, שקדים, חרובים, ירקות ירוקים כמו כרוב, ברוקולי, אספרגוס, עלים כמו תרד, קייל, מנגולד, ירקות כמו דלעת, עגבניות, סלרי, ארטישוק, קולורבי, פירות יבשים, קטניות כמו אפונה, עדשים, שעועית, סויה, דגנים וזרעים כמו קינואה, דוחן, כוסמת, שיבולת שועל, גריסים ועוד".

 

נטלי שוינקלשטיין - מתוך כריכת הספר (צילום: מתוך כרירכת הספר) (צילום: מתוך כרירכת הספר)
נטלי שוינקלשטיין - מתוך כריכת הספר(צילום: מתוך כרירכת הספר)

- ואיך מתמודדים עם הצורך בחלבונים לגדילה ואי אכילת ביצים?

"חלבון הוא אוסף של חומצות אמינו, כל חומצות האמינו קיימות במזונות מן הצומח. אכילה מגוונת מבטיחה שהגוף יאסוף את כל מה שדרוש לו על מנת לבנות חלבון. ניתן להגיע לכמות מספקת של חלבון ממזונות מן הצומח בלי מאמץ, רק לפי יישום תפריט מאוזן.

 

"דווקא עודף של חלבונים ובמיוחד חלבונים מן החי פוגע בבריאות, ובתזונה מודרנית ניתן להגיע לעודפי חלבון בקלות רבה. לפי ה-Recommended Dietary Allowances, כמות החלבון לתינוק בין השנה הראשונה לחיו ועד גיל שלוש צריכה להיות לא יותר מ-13 גרם חלבון ליום שלם. אך בתזונה מודרנית שבה אוכלים בבוקר ביצים בצהריים עוף ובערב גבינה נוצר עודף חלבון מן החי מאד בקלות.

 

היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

"רק בביצה אחת יש כשבע גרם חלבון, וב-50 גרם עוף יש כ-10 גרם חלבון בממוצע שזה בערך שתי קציצות עוף בסך הכול ורק משני מזונות אלו התינוק עובר את הקבוצה היומית. ועודף חלבון כאמור מקושר לבעיות בריאותיות. ד"ר קולין קמפבל ממליץ ממחקריו שלא לצרוך יותר מ-5% חלבון מן החי בתפריט היומי, כיוון שכמות גבוהה יותר מקושרת לבעיות בריאותיות. תזונה מערבית מודרנית כמובן עוברת את המינונים האלו.

 

לעומת זאת, חלבון מן הצומח אינו מקושר לבעיות בריאותיות ואינו גורם לנזקים. בכוס קטניה מבושלת כמו עדשים או חומוס יש בממוצע כ-14 גרם חלבון".

 

איזה מזונות טבעונים לא כדאי לשלב בתפריט ולמה?

- "גם בתזונה טבעונית ניתן לאכול מזונות לא בריאים. ישנם הרבה מזונות שהם מעובדים ולא בריאים אבל לגמרי "צמחיים". חטיפים, מעדנים, דגני בוקר, משקאות ממותקים ועם ממתיקים מלאכותיים, ממרחים קנויים, אוכל מוכן קפוא, מזונות שעשויים מקמח לבן על כל סוגיו. כל אלו עוברים תהליכי עיבוד, ברובם יש כמויות נתרן מאד גבוהות, ואחוזי שומן גבוהים שמזיקים לבריאות.

 

"על אף שנהוג להמליץ להורים לתת לתינוקות לאכול מזונות ללא קליפה מהחשש שתינוקות ישבעו מהר יותר ויאכלו כמות קטנה יותר. אני בעד כן הקניית הרגלים לתזונה מלאה ובצורתה הטבעית. אני מאמינה שנועדנו לאכול מזון שלם ולא מלוטש. במזונות עם קליפה יש יותר ויטמינים ומינרלים וחומרי הזנה חיוניים שאין במזונות מלוטשים".

 

- צייני נתון מעניין שאנשים לא יודעים לגבי תינוקות טבעונים

"נתון לא רק מעניין אלא גם חשוב ביותר הוא העובדה כי מערכת החיסון של תינוקות טבעונים שמוזנת מתפריט מזין מתחזקת ומתאזנת, וכתוצאה מכך מתמודדת טוב יותר עם מחלות זיהומיות מאשר מערכת חיסון שיום יום נאלצת להתמודד עם רעלים ומרכיבים שונים שלא אמורים להיכנס לגוף.

 

שורה תחתונה: תינוקות טבעונים שתזונתם בריאה מתמודדים טוב יותר עם מחלות, מחלימים מהר יותר ומפתחים פחות סיבוכים.

 

לדף הפייסבוק של הספר - לחצו כאן




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shuttersrock
"נועדנו לאכול מזון שלם ולא מלוטש"
צילום: shuttersrock
מומלצים