שתף קטע נבחר

הזדהות עם יוצאי אתיופיה: "רוצים להיות שווים"

באוניברסיטה העברית רק 30 מ-22 אלף סטודנטים הם יוצאי אתיופיה, בתל אביב 116 מ-30 אלף. היום הפגינו מאות סטודנטים ואנשי הוראה. "לא מדובר רק במאבק של יהודי אתיופיה, אלא של כל מי שנפגע מאי שוויון וגזענות"

בכמה אוניברסיטאות ברחבי הארץ התקיימו במהלך הבוקר (יום רביעי) הפגנות סולידריות עם הקהילה האתיופית. חלק מהסטודנטים אף הגיעו לבושים בחולצות שחורות. "אנו רוצים להיות חלק מהחברה הזו, רוב המפגינים ביום ראשון בתל אביב אמרו 'אנחנו רק רוצים להיות שווים', ועל זה אנחנו נלחמים", אמרה אחת המפגינות.

 

במדשאת האוניברסיטה העברית בירושלים התקבצו הבוקר כ-250 סטודנטים להפגנה. הסטודנטים חילקו פליירים בהם צוטטו משפטים גזענים נגד העדה. שרה אלמו, סטודנטית יוצאת אתיופיה שלומדת באוניברסיטה, נאמה בפני הנוכחים ואמרה: "לא מדובר רק במאבקם של בני ובנות קהילת יהודי אתיופיה בישראל, אלא גם במאבקם של ערביי ישראל, הקהילה הגאה, מזרחים ומזרחיות, נשים וכל מי שרואה עצמו נפגע מאי שוויון, גזענות והדרה חברתית".  

 

 

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

ההפגנה ליד אוניברסיטת תל אביב, היום (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ההפגנה ליד אוניברסיטת תל אביב, היום(צילום: מוטי קמחי)

אלמו סיפרה כי הייתה בשתי ההפגנות של בני העדה, האחת בירושלים והשנייה בתל אביב. "בשתיהן התביישתי", היא אמרה, "התביישתי לראות את האלימות המשטרתית שהופגנה כלפינו, התביישתי לראות את אדישותם של חלקים גדולים בחברה הישראלית לנוכח הגזענות הקיימת בישראל. יחד עם זאת, הייתי גאה בנוער שלנו, גאה לראות את הדור החדש שגדל פה, שאומר די לאלימות, די לאי השוויון, ההדרה והגזענות".

 

לומדות יחד, לא שוות

באוניברסיטת בן גוריון התקבצו כ-200 סטודנטים ואנשי סגל ההוראה שנשאו שלטים בהם נכתב בין היתר: "לא שחור ולא לבן", "לא לגזענות", "כולנו שחורים ושחורות". לירז יפה, ממארגנות המחאה סיפרה כי היא וחברתה הטובה ישמבט מנגיסטו עברו את אותו מסלול חיים מכיתה ד' וכעת הן לומדות יחד באותו מוסד אקדמי. לדבריה, למרות שכביכול המצב שלהן שווה, מתחת לפני השטח לא כך הדברים.

 

ההפגנה באוניברסיטת בן גוריון.כ-200 סטודנטים ומרצים השתתפו (צילום: לירז יפה) (צילום: לירז יפה)
ההפגנה באוניברסיטת בן גוריון.כ-200 סטודנטים ומרצים השתתפו(צילום: לירז יפה)

מארגנות ההפגנה באוניברסיטת תל אביב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מארגנות ההפגנה באוניברסיטת תל אביב(צילום: מוטי קמחי)

"זה בא לידי ביטוי בכך שמרצים פונים אליה ושואלים אם הם דיברו בשפה גבוהה מידי בשבילה". אומרת יפה. "זה ממשיך בכך שאם שתינו נשלח קורות חיים לאותו מקום עבודה - כנראה שאותי יזמנו לראיון ואותה לא. המסר הוא שאולי עברנו את אותו מסלול חיים, אבל החוויות שלנו שונות לחלוטין, וזה לא צריך להיות כך".

 

"מציאות של גזענות ואפליה"

כ-150 סטודנטים ואנשי הסגל האקדמי, הפגינו היום בכניסה לאוניברסיטת תל אביב כאות הזדהות עם קהילת יוצאי אתיופיה ומאבקה נגד האלימות המשטרתית, כפי שהופעלה נגד החייל שהותקף על ידי שוטרים בחולון. המפגינים נשאו שלטים עליהם נכתב בין השאר "רוצים לחיות בלי גזענות", "שלושים שנות דיכוי נגמרות עכשיו", "שני אחוזים מהאוכלוסייה, חצי אחוז באוניברסיטה", ו"מח"ש, תפתחו להם תיקים". המפגינים קראו "ביחד נרמוס את הגזענות".

 

את העצרת יזמו שלוש סטודנטיות, מזל ביסהוור, מוריה זלקה וקסה גטו. זלקה סיפרה: "התכנסנו היום להביע מחאה על מציאות של גזענות ואפליה ולהעביר מסר חד וברור: לא עוד התעללות שוטרים בבני נוער. אני חושבת שזו הפעם הראשונה שהקול של המאבק האתיופי נשמע על ידי נשים. באוניברסיטה אין תא למען האתיופים. באו להפגין כאן לא רק מהקהילה וזה משמח אותנו כי זה החזון שלנו, שכל הקהל מכל המוצאים יבוא וידבר על הסוגיה".

 

ביסהוור הוסיפה: "לאחר ההפגנה ביום ראשון הרגשנו צורך לעשות מעשה. האקדמיה היא החלקה שלנו ומטרתנו להרחיב את השיח, לא רק לתקיפת החייל. האפליה והדיכוי רחבים יותר, אני כסטודנטית יכולה לספר מה קרה לי אחרי שהתחלתי תואר ראשון ואני היחידה שהגעתי מהמקום שלי. תפסתי את עצמי כישראלית ויהודייה אבל כאשר אתה יוצא החוצה לחיים אז מגלים שמגדירים אותך כמשהו מסוים, וזה צריך להשתנות. אני מאמינה שבסוף המפגש הזה יתורגם למשהו בונה יותר".

 

בעצרת נאמו גם חברת הכנסת לשעבר פנינה תמנו שטה, שאמרה: "ביום ראשון הייתה צעקה מאוד גדולה, שהיה קשה לראות אותה במסכים. לצערי יש כאלה שניסו לצייר את מחאת הקהילה כאלימה, למרות שיצאנו למחאה ממקום של נגד אלימות ואנחנו רוצים הידברות. מאז שעלינו לארץ אנחנו סופגים השפלה מהממסד. גם את הדם שלי לא רצו לקבל בכנסת. אנחנו דור אחר ורוצים שוויון זכויות והזדמנויות".

 

מהרטה ברוך, סגנית ראש עיריית ת"א: "אני חושבת שהתחילה כאן מהפכה. אמירה של ישראלים יוצאי אתיופיה שאמרו 'די, לא נמשיך להוריד את הראש, לקבל על הראש ולהמשיך לנקות רחובות'. אנו רוצים להיות חלק מהחברה הזו, רוב המפגינים ביום ראשון אמרו 'אנחנו רק רוצים להיות שווים', ועל זה אנחנו נלחמים".

 

בני, סטודנט למשפטים, שנה א', בן הקהילה האתיופית: "אנחנו ממשיכים את המומנטום של ההפגנה שהייתה ביום ראשון רק בצורה שונה, כדי להציף את נושא האלימות המשטרתית. לכל אחד כאן יש מבט טיפה שונה, יש כאלה שמוחים על אפליה במועדונים, על תעסוקה, אבל המניע הגדול להפגין

 הוא התקיפה של החייל. אני מקווה שזה יעזור".

 

איריס, סטודנטית לפסיכולוגיה ובלשנות, בת 23: "באתי לתמוך במאבק, זה לא רק מאבק של קהילת יוצאי אתיופיה אלא של כל החברה. אני כבת לעולים מברית המועצות חושבת שאנחנו צריכים להשתתף במאבק, כי קהילות רבות לא נקלטו על ידי המדינה וצריך לדבר על זה".

 

ד"ר יובל שחר, מהחוג להיסטוריה של עם ישראל: "אלימות שוטרים היא סימפטום רע. כבוד האדם בבסיס, כדבר מרכזי, נמצא במקום נמוך וזה מתבטא מול קבוצות שונות שנתפסות כחלשות, כאשר אנחנו לא רואים בבן השיח כבן אדם".

 

התאחדות הסטודנטים קוראת לסטודנטים בכל רחבי הארץ להגיע מחר לאוניברסיטאות עם חולצות שחורות, כאות הזדהות במאבק בני הקהילה האתיופית. גלעד ארדיטי, יו"ר התאחדות הסטודנטים: "המאבק של בני העדה האתיופית לא התחיל השבוע וגם לא ייגמר בתקופה הקרובה. מדובר במאבק ארוך שכולנו צריכים להירתם ולהיות שותפים בו, ובמהלכו נצטרך לעבוד על הסטריאוטיפים שלנו וליצור שיח חדש ומקבל של כלל החברה הישראלית. אנו חושבים שהיחס לאתיופים הוא חלק מפסיפס גזענות רחב שקיים במדינת ישראל ואותו יש לבער. בנוסף, אנחנו בהתאחדות הסטודנטים נשים דגש רב יותר על קביעת מדיניות ברורה בשילוב סטודנטים אתיופים במערכת ההשכלה הגבוהה".

 

הייצוג של בני העדה האתיופית במוסדות האקדמאים נמוך מגודלם באוכלוסייה: רק 0.9% מהסטודנטים הם אתיופים, למרות שהם מהווים 1.5% מתושבי המדינה. כיום אין תוכנית שמטרתה לשלב אתיופים באקדמיה ולהנגיש להם את מערכת ההשכלה הגבוהה, חרף העובדה שתוכנית כזו תיתן להם הזדמנות להשתלב בחברה הישראלית. בעצרת בתל אביב אמרו הנואמים שיש 116 יוצאי אתיופיה באוניברסיטה מתוך 30 אלף סטודנטים, ודיברו על הצורך לצאת מהמציאות שמתחילה בעוני ונגמרת לעיתים בתא המעצר, תמונה קשה שמצביעה על אפליה שמשמרת מציאות עגומה. העצרת הסתיימה ללא אירועים חריגים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
תמנו שטה בהפגנה בתל אביב
צילום: מוטי קמחי
מומלצים